Oavgjort när Everton och Newcastle drabbades samman

Everton tog idag emot Newcastle hemma på Goodison Park. Två lag som startat säsongen helt olika, Everton finner vi lite högre upp än väntat på en tredjeplats inför dagens möte. Newcastle tillhörde lite under mitten och det var mycket som stod på spel. Förra säsongen var bägge matcherna lagen emellan jämna och det slutade med varsin seger. Everton startade med följande lag idag, Howard; Baines, Jagielka, Distin, Hibbert; Pienaar, Fellaini, Neville, Osman; Jelavic, Mirallas. Newcastle startade med Harper; Perch, Williamson, Taylor, Santon; Marveaux, Cabaye, Anita, Jonas; Cissé och Ben Arfa.

Matchen startade i ett underbart tempo där Everton satte fart direkt. Och hade faktiskt en boll inne redan efter två minuter men den blev rättvist avblåst för offside. Jelavic höll sig framme på Fellainis retur men var på ”fel sida” och målet dömdes bort. Jelavic gjorde även sig illa i den situationen men kunde fortsätta efter lite behandling. Everton fortsatte att pressa och redan efter en kvart så kom också 1-0 rättvist. Vänsterbacken Baines hade ett läckert samspel med sydafrikanen Pienaar och kunde snyggt skjuta in 1-0 längs med backen. Det var verkligen Evertons halvlek detta. Newcastle stack visserligen upp två gånger och var nära att göra mål bägge gångerna. Först sköt Cissé strax utanför och andra gången så rensade Baines på mållinjen. Annars så var det Everton för hela slanten.  Jagielka hade ett skott som touchade yttersidan av stolpen och Pienaar hade ett jätteläge men sköt strax utanför. Strax innan halvtidsvilan så var Jelavic tvungen att lämna planen då han fått en del smällar under matchen, han blev ersatt av Anichebe.

Men 1-0 stod sig halvleken ut och det var en underhållande halvlek som var slut. I paus gjordes ett byte, succémannen från fjol Demba Ba kom in istället för Marveaux, och det var ett lyckat drag. För det tog nämligen bara strax över en minut för Ba att trycka in kvitteringen efter ett tveksamt ingripande av Howard i mål kan jag tycka. Det var förövrigt Newcastles 1000onde mål i Premier League. Efter en timmas spel så var det dags för nästa offsidemål för Everton, denna gång var det mer misstänksamt. Fellaini får en passning i straffområdet och placerar snyggt in vad han trodde var 2-1 men målet dömdes bort. På reprisen är det dock svårt att se och tungt för Everton som återigen får ett mål bortdömt denna match. Det var en jämn andra halvlek där bägge lagen hade några halvchanser men där det inte riktigt hettade till på allvar. Inget av lagen ville ge bort något vid detta skede av matchen. Men i matchminut 78 hände de grejer. Detta var helt enkelt inte en kväll då Everton hade marginalerna på sin sida. Efter lite kalabalik i straffområdet kunde Anichebe äntligen nicka in de förlösande ledningsmålet för Everton. Trodde han, men åter igen, inget mål! Denna gången valde domarna att inte döma mål även fast man kan se på reprisen att hela bollen är inne innan Williamson kunde rensa undan. I den 85te minuten hade Hatem Ben Arfa ett gyellende läge att göra 1-2 men då gjorde Howard en bra räddning längs med marken och istället för 1-2 så skulle de bara någon minut senare bli 2-1. Anichebe som tidigare haft en boll inne men som ej blev godkänd skulle få revansch. Efter en assist av Osman så kunde den tunga anfallaren vända bort sin försvarare och snyggt skjuta in 2-1 i bortre stolpen. Nu var det allt eller inget för Newcastle som var tvungna att flytta upp för att få någon pinne med sig hem. Och kvitteringen skulle inte dröja länge. Demba Ba gör sitt andra för kvällen när han blir frambröstad av Ameobi i straffområdet och använder sin styrka till fördel och forcerar in 2-2. Dramatik på Goodison Park minst sagt! Fler mål skulle det tyvärr inte bli, och denna underbara match slutade 2-2.

En riktigt härlig kamp som slutade i kryss. Everton borde ha vunnit med ett mål som blev felaktigt bortdömt och ett som blev tveksamt bortdömt. Tungt för Everton som bara får med sig en poäng i denna match. Newcastle var dessto gladare och kan skatta sig lyckliga att det inte blev förlust. 

Leave a Comment