3-0 i mål och 0-3 i utvisningar på Artemio Franchi

Roma kom på besök till ett regnigt Florens och Artemio Franchi med en sargad trupp. Sedan tidigare så var Burdisso redan borta och till den här matchen saknades även Rosi, Borriello, Pizarro, Kjaer och avstängde Osvaldo. Det stora glädjeämnet var dock att Totti var tillbaka i truppen men han fick dock inleda på bänken. Därför valde Luis Enrique att ställa upp med Stekelenburg i mål, en backlinje med Cicinho, Juan, Heinze samt Taddei, ett tremannamittfält med De Rossi, Gago och Perrotta, och slutligen en trion Lamela-Pjanic-Bojan längst fram. Hemmatränaren Delio Rossi kontrade med följande startuppställning: Boruc; De Silvestri, Gamberini, Nastasic, Pasqual; Behrami, Montolivo, Vargas; Lazzari; Gilardino och Jovetic.

Matchen inledde ganska avvaktande med ett litet övertag från hemmalaget. Men efter en kvarts spel så inträffade en sekvens som skulle komma att avgöra hela matchen. Jovetic och Juan börjar brottas om bollen inne i straffområdet och då båda faller väljer domare Damato att blåsa straff för Fiorentina. En straff som går att diskutera då det såg ut som Jovetic var på Juan lika mycket som Juan var på Jovetic. Straff blev det hur som helst och det var Jovetic själv som stegade fram och sköt in straffen till vänster. Eftersom en olycka aldrig kommer ensam så blev givetvis Juan även utvisad och Roma tvingas fortsätta med 10 man. Matchbilden under resten av matchen vart rätt konstig då det var Roma med en man mindre på bortaplan som höll bollen och hade spelet men som så många gånger förr så lyckades laget inte göra mål. 1-0 såg ut att stå sig till pausvilan men så i den 44e matchminuten så hoppade Gamberini högre än Heinze på en hörna och nickade resolut in 2-0. Mycket tungt för Roma då laget trots det tidigare underläget och utvisningen av Juan rest sig och kommit in bra i matchen.

Andra halvlek fortsatte som den första. Roma rullade runt bollen bland sina spelare men det gick alldeles för trögt och långsamt för att någonsin bli farligt framför mål. Nästa bakslag för Roma skulle komma i den 77e minuten då Gago drog på sig sitt andra gula kort för eftermiddagen och blev utvisad. Klumpigt, onödigt, korkat och oerhört dumt. Roma var nu nere på 9 man och trot eller ej så skulle det bli ännu värre. Med fem minuter kvar av matchen så får Bojan nere i eget straffområde ett riktigt hjärnsläpp à la Luis Suarez i VM 2010 och hoppar upp med händerna före och leker målvakt. Om förra straffen var diskutabel så är denna solklar och utvisningen likaså. Den här gången är det Silva som lägger upp bollen på 11 meter för att sekunder senare dundra upp straffen i nättaket bakom stackars Stekelenburg. 3-0 och saken är klar, Roma är verkligen ett lag i kris. Bråk i omklädningsrummet mellan Osvaldo och Lamela förra veckan och nu tre spelare utvisade. Harmonin i truppen kan omöjligt vara den bästa och i nästa omgång kommer suveräna serieledaren Juventus på besök till Rom. En match där Roma alltså måste klara sig utan avstängda Juan, Gago och Bojan. Hur det ska gå är dock inte det man funderar på nu utan den största frågan är om Luis Enrique kommer stå vid bänken som tränare. Det är inte mycket tålamod kvar hos de flesta romanisti.