Ajax 3 – 0 Roda JC

Idag var det dags för Luis Suárez ligacomeback efter avstängningen. Ajax tog emot Roda JC hemma på Amsterdam ArenA, även Eyong Enoh gjorde sin första ligamatch för säsongen efter skada. Ajax spelade i veckan 1-1 mot Dinamo Kiev i deras första dust i kvalet till Champions League.

Den första riktiga farligheten kom fem minuter in i matchen. Siem de Jong lyckades återigen överlista en offsidefälla och tog ner en passning och spelade in bollen mot målområdet, men varken Suárez eller Mounir El Hamdaoui lyckades få in bollen i mål.

Minuter senare kom de Jong in bakom igen, hans skott var hårt, men högt över.
Sedan följde en period med bollinnehav för Ajax men inga riktiga farligheter, innan det blev en, och då var det Rodas tur. Willem Janssen lyckades smita igenom Ajax offsidefälla, och han sköt bättre än de Jong, men Maarten Stekelenburg kom ut och räddade med benen.
En hörna därefter boxade VM-målvakten ut, men en Roda-spelare tog ner den på bröstet och sköt ett bra halvvolley skott som Stekelenburg tippade över.

Efter bortalagets bra period tog Ajax över för resen av machen. Och 1-0 dröjde inte länge, i den 35:e minuten slog Suárez ett inspel som Eric Addo rensade rakt på en egen spelare, och El Hamdaoui roffade åt sig bollen och placerade 1-0 i hörnet.

Innan halvleken var över hann Suárez med att totalt finta bort en back och avsluta, men målvakten lyckades styra skottet ut över kortlinjen.

Suárez fortsatte trycka på i den andra halvleken, lagkaptenen inledde med att fyra av ett hårt skott som studsade precis utanför, men minuten därefter gick det bättre. Han fintade bort en back, väggspelade med El Hamdaoui och bröt in i straffområdet och sköt in 2-0.

Han slog sen ett inlägg som Demy de Zeeuw skarvade ner till El Hamdaoui som försökte volleylobba över målvakten och lyckades, men lyckades också lobba över ribban.

Sedan följde en lång period där Ajax hade i princip allt bollinnehav, och hade några chanser, men inga som är värda att skriva om. Men med ungefär en kvart kvar missbedömde den gamla AIK:aren Pa Modou Kah en nick och snuddade bara bollen med huvudet, den hamnade hos Suárez som tittade upp och spelade fram El Hamdaoui som slog in den i ett nästan helt öppet mål.

Sedan fick ytterliggare två spelare göra sin ligadebut, André Ooijer kom in istället för Eyong Enoh och Miralem Sulejmani ersatte El Hamdaoui, även Christian Eriksen kom in i spel, istället för Urby Emanuelson.

Suárez fortsatte vara pigga och ville göra ett till mål, och kom väldigt nära. Han hade mycket bra tryck i en frispark som smet utanför stolpen. Samma stolpen smackade han ett skott i minuter senare. Det hade nog varit Suárez som tagit straffen som Ajax kanske borde fått när Sulejmani drogs ner i straffområdet, men domaren friade, och med en 3-0-ledningen så var det inte så mycket att bråka om.

Spelarbetyg:

Stekelenburg – 3 – Gör flera bra räddningar under perioden när Roda gick offensivt.
van der Wiel – 2.5 – Några bra inlägg och instick.
Aldeweireld – 2.5 – Inga av de sedvanliga patenterade uppspelen, men stabil i försvaret.
Vertonghen – 3 – Kommer med mycket bra offensivt, och var nära att göra mål.
Anita – 2.5 – Schtabil.
de Zeeuw – 3 – Eminent pasningsspel, kunde dock valt att skjuta någon gång.
Enoh – 2.5 – Perfekt som defensivt ankare, ska inte, och syns inte offensivt.
de Jong – 3 – Som vanlig bra speluppfattning och massa bra löpningar.
Suárez – 4 – 1 mål och 2 assist, bäst på plan.
El Hamdaoui – 3.5 – 2 mål och 1 assist, nästbäst på plan.
Emanuelson – 2 – Ovanligt anonym. Sågs verkligen ingenting.

Eriksen, Sulejmani och Ooijer spelade för kort tid för att bedömas.

Leave a Comment