Ajax 4 – 2 Vitesse

Dags för hemmapremiären. Luis Suárez fortfarande avstängd, så han satt på läktaren liksom Mirlem Sulejmani vars utlåning till West Ham stoppades då han inte fick arbetstillstånd. Ett nytt ansikte fanns på bänken, gamle André Ooijer som representerat PSV under massa år har fått ett-årskontrakt för att täcka upp vid skador i backlinjen.

Ajax startelva:

Stekelenburg
van der Wiel – Alderweireld – Vertonghen – Anita
de Zeeuw (C) – Bonevacia – de Jong
Eriksen – El Hamdaoui – Emanuelson

Nyblivne 19-åringen Roly Bonevacia fick A-lagsdebutera, och tog Ismail Aissatis startplats, Aissati som var rätt anonym i premiären mot FC Groningen. Och Jan Vertonghen var tillbaka efter avstängning och petade bort Oleguer. Annars var det samma elva som mot Groningen.

Ajax tog kommandot på mittfältet och hade mest boll, och spelade runt och letade efter luckor. Bonevacia spelade bra, lugnt och metodiskt passningsspel tillsammans med Demy de Zeeuw höll han i mittfältet, Siem de Jong sprang som vanligt lite framför och löpte i djupled och dök upp lite var som helst.
En kvart in i matchen kom de första riktiga målchanserna, först fick Maarten Stekelenburg räddade ett skott, och i anfallet efter skickade Bonevacia iväg ett skott, som missade. Toby Alderweireld och de Jong försökte träng igenom Vitesses försvar genom uppspel från Alderweireld som de Jong löpte på, men det lyckades inte.

Helt plötsligt slog Vitesse ett inlägg som David Pröpper nickade i mål, 0-1. Men Ajax fortsatte lugnt trilla boll. När Mounir El Hamdaoui skulle tränga in i straffområdet fälldes på gränsen, lite till höger om halvcirkeln. de Zeeuw, Vertonghen och Urby Emanuelson ställde upp sig vid bollen. Det blev ett pet och sedan pangade Vertonghen på med kraft, målvakten Eloy Room var på den, men det hjälpte inte och 1-1 var ett faktum.

Efter kvitteringen pressar Ajax Vitesse-spelarna högre upp, speciellt El Hamdaoui var väldigt ettrig och han jobbade fram några halvchanser. Så fick han bollen vid straffområdeslinjen, och spelade den diagonalt mellan två försvarare till Gregory van der Wiel som följt med upp och in i straffområdet. van der Wiel gjorde inget misstag utan tåade in 2-1.

Men några minuter senare ställde van der Wiel till det, en dålig nickrensning landade hos Vitesses 17-åring Marco van Ginkel som sköt in 2-2

Emanuelson hade varit hård uppvaktad av högerbacken i Vitesse, van der Struijk och bara kommit loss några gånger, så till andra halvlek byttes han ut, mot en annan debutant, Florian Jozefzoon.
Ajax tog avsparken, och satte igång spelet. van der Wiel satte ner längs högerkanten med bollen. Men långt in på Vitesses planhalva blev han kapad. Men Jozefzoon plockade upp bollen och slog ett inlägg som dök ner till de Jongs fot, som stötte in den i målet. Jozefzoon hade varit på plan i en minut och hade redan en assist.

Jozefzoon fick bollen ofta, och fintade bort nån motståndarback varje gång innan han släppte vidare. Publiken jublar lite varje gång debutanten får bollen.

Ajax biter sig fast runt Vitesses straffområde, Bonevacia och de Jong passar runt med de andra från kant till kant och letar lucka. Bollen rensas undan efter ett tag och Vurnon Anita tar den och driver upp. Han fintar förbi en back och skjuter sedan in 4-2, ett riktigt snyggt mål.

Ajax fortsätter trumma på, van der Wiel har ett farligt långskott. Vertonghen en til frispark, men mest chanser har El Hamdaoui, och som han kämpat för dem. Han bränner ett friläge, kommer ur vinkeln efter en servering från Anita, men bollen går inte in.

de Zeeuw kliver av med mindre en kvarten kvar, Aissati kommer in. Bonevacia ligger på marken och tar sig för knäet, men spelar vidare. Han vinner snart ett motlägg på mittplan, sticker förbi en motståndare och slår en delikat passning i djupet till El Hamdaoui som tråcklar sig förbi en back men får avsluta med vänstern, tätt utanför. Efter passningen ligger Bonevacia på marken igen, men konstigt nog byts han inte ut trots att det på bänken finns alternativ i allround Daley Blind och yttern Marvin Zeegelaar (Eriksen kan man ju då plocka ner på Bonevacias plats).

I nästa anfall vänder Jozefzoon bort sin back och slår ett inlägg som de Jong möter på volley, men bollen går precis utanför. El Hamdaoui hinner med två skott till innan domaren blåser för full tid.

Det var mycket kul att se Bonevacia och Jozefzoon, som båda definitivt kan bli nyckelspelare i framtiden.

Spelarbetyg:

Stekelenburg 2.5 Kan inte lastas för nåt av målen. Behövde bara göra en ansträngande räddning.

van der Wiel 3 Mycket piggare och offensivare nu än mot Groningen. Gjorde ett mål och klantade till det vid ett insläppt, men sprang oberört upp och ner för kanten hela matchen.

Alderweireld 2.5 Fina uppspel, och vann alla dueller, missade inte vid nåt av målen.

Vertonghen 2.5 Förlorade nickdullen med Pröpper vid 1-0, men i övrigt gjorde han en bra match, tog över kaptensbindeln när de Zeeuw klev av.

Anita 4 En av hans bästa matcher. Brad defensivt och fyller på perfekt i precis rätt lucka offensivt. Smart passningsspel och sköna dribblingar, gjorde sitt första A-lagsmål.

de Zeuuw (ut ‘77) 3 Stöttespelare som de övriga mittfältarna och anfallarna lutar sig mot. Gör sitt jobb galant.

Bonevacia 3 Fin debut, har ett bra, lugnt passningsspel och visar sig alltid spelbar.

de Jong 3.5 Duktig passningsspelare, och väldigt smarta löpningar som gör att han är på rätt plats vid rätt tillfälle, som vid 3-2-målet.

Eriksen 2 Rätt anonym.

El Hamdaoui 3 Slet kopiöst, men saknade skärpan i avlsuten.

Emanuelson (ut ‘45) 2 Kom aldrig loss, blev nertacklad några gånger.

Jozefzoon (in ‘45) 4 Fantastisk debut, det första han gör är en assist. Och dribblar sedan vant på kanten som att han gjort det i högstaligan hela sitt liv. Vädligt bra i omställningar, och byter kant framgångsrikt.

Aissati (in’77) spelade för kort tid för att bedömas.

Leave a Comment