Analys: Superettan 2013

Så är vi igång med Superettan 2013.
Tre av dem trettio omgångarna är nu spelade.
Jag har gjort ett försök att se in i denna alltid jämna, hårda och tuffa andra divisionen.


Det jag direkt konstaterar när jag studerar dem lag som spelar i serien är att det som vanligt kommer att bli en mycket jämn serie. Förra året sprang Öster, Bromapojkarna och Halmstad ifrån sina konkurenter relativt snabbt det tror jag inte kommer att hända i år när jag tittar på trupperna. Från förra årets Allsvenska har vi Örebro som ser mycket starka ut och visserligen mycket väll skulle kunna rycka ifrån sina motståndare men dem är inte omöjliga att slå, det visade om inte annat Hammarby tidigare idag. Sedan har vi ett GAIS som inte har någon dålig trupp förvisso men blev hopplöst sist och som fortfarande har stora problem med sin ekonomi. Slutligen har vi GIF Sundsvall som fått en väldigt dålig start på säsongen med två förluster men verkade vakna till liv nu senast mot Varberg. Bakom dessa lag har vi ett koppel av lag som kan utmana om en plats i Allsvenskan 2014.

Starten

Vi har hittills bara spelat tre omgångar men det finns ett par saker vi kan konstatera. Falkenberg har fått en flygande start på sin säsong och har max poäng med tre segrar. Tilläggas här kan att det då varit mot motstånd som Öregryte, Varberg och Värnamo som alla just nu ligger på den nedre halvan. Sist av alla lag ligger Värnamo som tillsammans med Ljunskille, Ängelholm och hittills ständigt kryssande Östersund väntar på sin första seger för säsongen. Östersund, Falkenberg, Assyriska, Hammarby och Landskrona är dem lag som ännu inte förlorat i år. Tittar man på serien just nu ser man hur jämn den är. För om vi räknar bort serie ledande  Falkenberg skiljer det enbart fyra poäng just nu mellan Assyriska på andra plats och Varberg på tolfte som också är platsen över kval sträcket för division ett.

Toppen

Som jag redan varit inne på så tror jag att det kommer att bli väldigt jämt och hårt om platserna i toppen av tabellen. Huvudfavoriten för mig att gå upp är Örebro. Man har en stark trupp och har inte tappat allt för många spelare och känns ärligt talat som et starkare lag i år utan Tobias Grahn som man inte kan påstå tillförde så mycket. Därefter ser jag en handfull lag som kan vara med och slås om den andra direktplatsen och kvalplatsen till Allsvenskan. Man måste så klart räkna GIF Sundsvall och GAIS till dessa lag då dem precis som Örebro åkte ur förra året och fortfarande har bra trupper. GAIS har trotts att man har stora ekonomiska bekymmer ändå värvat tio nya spelare och två av dem Björn Andersson från Viking, Andreas Augustsson från Elfsborg Andreas Drugge från Häcken håller också bra kvalité och laget kommer definitivt att slås om att ta den platsen som leder tillbacka till Allsvenskan. GIF Sundsvall har inte haft någon jätte bra start på säsongen och laget föll bland annat i premiären mot Jönköping Södra som får ses som en match man hade väntat sig tre poäng i. Men man har en bra mittfälts general i islänningen Ari Freyr Skulason och jag tror laget kan vara med och slås om uppflyttningsplats. Sedan har vi Söders stolthet Hammarby som har en riktigt bra trupp. Framförallt mittfält och försvar, som enligt tränaren Gregg Berhalter är lagets starkaste lagdel, ser riktigt bra ut. Det man saknar är framförallt en riktigt skarp målskytt men får man bara det kan man vara med och slås om en plats i Allsvenskan nästa år. Sedan har vi Assyriska som alltid brukar vara med och utmana i toppen. Falkenberg leder just nu serien men jag är frågande till om man har den bredd som krävs på truppen för att kunna slås i toppen men har dem sitt år så varför inte? Ett lag som visat att dem är att räkna med dem senaste säsongerna är Jönköping Södra och jag tror att även om laget inte riktigt han några som sticker ut så tror jag ändå man kommer att vara med och utmana i toppen. Ett lag som helt klart ser intressant ut i år är Brage som gjort en riktig satsning eller chansning beroende på hur man ser det. Man har under vintern gjort klart med Helsingborgs gamle guldtränare Conny Karlsson och därefter köpt stora profiler som Jan Tauer och Dulee Johnson men frågan är om Karlsson kan få dessa så stora profiler men också egon och hetsporrar att fungera tillsammans? Man har dessutom toppat laget med anfallaren Njogu Demba-Nyrén. Antingen kommer man att göra succé och slås i toppen eller så blir det fiasko och man kommer att få slås för sin överlevnad. Kort sagt varning för Brage i år!

Botten.

Så ska vi vända oss till den andra halvan och botten av tabellen.
Det första lag jag ser få slås i botten är nykomlingen Östersund. Man har imponerat i inledningen och ännu inte förlorat men jag tror ändå att det i slutändan kommer att blir tuff för dem som nykomling och frågan är om man har vad som krävs för att klara sig men hur det än blir så tror jag man ändå får ställa in sig på att få kriga för sin överlevnad. Ett annat lag som jag tror kommer få kriga i år är Öregryte med sin mycket unga trupp. Man har fått en dålig start på säsongen och jag undrar om man verkligen är redo för Superettan? Ett annat lag som jag tror kommer få kämpa i botten är Sören Åkerbys Värnamo. När jag träffade Åkerby efter deras match mot Hammarby på Söderstadion sa han att målsättningen är att stabilisera sig i Superettan men faktum är att laget fått kvala två år i rad och just nu ligger man sist i tabellen och jag tror man kommer få ställa in sig på att kriga för sin överlevnad samtidigt är kriga något som Värnamo visade att dem kan när dem mötte Hammarby. Även Ljungskille kommer vi nog få leta i botten då man inte riktigt har den topp i truppen som krävs. Slutligen tror jag att Ängelholm kommer att få kriga i botten också.

Tips:

Uppflyttning till Allsvenskan: Örebro och Hammarby.
Kvalplats Allsvenskan: GAIS
Kvalplats division 1: Värnamo
Nedflyttning till division 1: Östersund och Ljungskille

 

 

Leave a Comment