Anders tankar om VM

1. Brasilien: För fyra år sedan kom Brasilien till Tyskland med ett lag som på pappret såg oslagbart ut men det fanns ett problem med laget det fanns för många individualister som var vanna att spela huvudrollen i sina respektive klubblag. Till Sydafrika kommer Dunga nu med ett på pappret sämre lag men på planen är man idag et betydligt starkare lag. Dungas styrka som förbundskapten är att han plockar stora spelare inte stora namn och därmed har han skapat en stabilitet i det Brasilianska landslaget som kan jämföras med den som fanns i det 94-lag som just Dunga var lagkapten för. Talangerna finns kvar i Brasilien men skillnaden är att dem nu lärt sig spela som ett lag. Brasilien kommer att vinna VM för att Dunga lyckats hitta stabilitet och effektivitet i den brasilianska sambafotbollen. Jag tror på ny segerdans i Brasilien i sommar.

2. Elfenbenskusten: Sven Göran Erikssons lag måste ses som ett lag som kan gå riktigt långt i årets VM. Jag tror att Elfenbenskusten kan bli årets stora positiva överraskning. Tittar man på det spelar matreal som man har med namn som Drogba, Salomon Kalou och bröderna Toure så inser man att det här är ett lag som om de får luft under vingarna kan flyga riktigt högt. Om något afrikansktland ska gå långt i VM så är det Elfenbenskusten. Största hindret mot dem är att man fåt en så tuff grupp med både Brasilien och Portugal som båda är länder som kan slå ut dem. Men jag tror att Portugal kommer få fortsätta stångas med sitt stora problem att man inte har några anfallare längst fram som kan göra mål. Portugal har så stor kris längst fram i anfallet att man till slut gav brassen Lisandro portugisiskt medborgarskap för att man helt enkelt inte hade tillräckligt målfarliga anfallare i det egna landet.

3. Jag väntar mig inte något annat än att Nordkorea åker ur redan i gruppspelet. Det vore roligt om dem kunde överraska oss alla men det är bara att inse att Nordkorea hamnat i ”Dödens grupp” och den tror jag inte man överlever. Nord Korea skulle ha behövt fått åtminstone något lag som man kunnat slå för att kunna ha en chans att skrälla. Jag tror inte att Nord Korea kommer att få mycket att glädja sig åt i sommar men å andra sidan har en hel värld haft fel förr.

4. Jag förväntar mig att vi kommer få se en del skrällar i VM. Det hör liksom till det hela och tittar man på världsfotbollens utveckling ser vi ett tydligt mönster att de små nationerna mer och mer börjar knappa in på stormakterna. Mest intressant i VM tror jag USA blir då man visade under Confederations Cup att man är redo att utmana stormakterna och det var bra nära att USA skulle få komma till Sydafrika som vinnare av för turneringen. Om USA kan fortsätta med den fotboll man spelade förra sommaren kan man gå nästan hur långt som helst och det ska bli spännande att se vad förra sommarens suce gjort med amerikanerna.

5. Jag säger Didier Drogba. Det är ett långskott men om Elfenbenskusten ska gå långt i turneringen så är nog kravet att Drogba är i kanonform och öser in mål för laget.
Vi vet att Drogba när han är i form kan hitta målet till och med i sömnen.

6. Jag har alltid älska både Brasilien och England som fotbollsnationer så det får bli min drömfinal. Skulle älska att få se Englands fysiskt starka och löp viliga lag mot Brasiliens tekniska men ändå välstrukturerade lag. Men jag tror på en final mellan Spanien och Brasilien och även det vore faktiskt en drömfinal och jag skulle nog sagt Spanien även på den första punkten om det inte vore för att jag beundrar engelskfotboll så högt. Spanien måste definitivt se som det land som kanske spelar den mest underhållande fotbollen i världen just nu.

7. Jag förväntar mig ett Spanien som får oss att rysa när man börjar spela sitt passningsspel. Jag förväntar mig också en hel del härliga bataljer mellan stora länder som VM alltid innehåller och även härliga skrällar. Jag förväntar mig dramatik, passion, härliga mål, glädjefnatt och sorgetårar. Kort sagt jag förväntar mig ett VM.

Leave a Comment