Andra Chansen – Kvalfyllt EM-Playoff Väntar

Idag lottades playoff-matcherna till EM i Ukraina och Polen nästa år. Playoffet spelas över två matcher, precis som slutspelet i Champions League. Fyra lag hade seedats i lottningen, dessa var Irland, Portugal, Tjeckien och Kroatien. De skulle ställas mot Bosnien-Hercegovina, Turkiet, Estland och Montenegro. Såhär blev det:

Estland vs. Irland

Trapattonis Irland slog Armenien i tisdags och blev därmed klara för playoffet. Estland blev också klara i tisdags, genom att Slovenien vann ”ex-Jugoslavienderbyt” mot Serbien med 1-0 i Maribor. Här håller jag Irland som favoriter. Med tanke på vad som hände i playoffet till VM för två år sedan så unnar jag dessutom irländarna en seger. Kanske kan estländarna förlita sig på Middlesbrough-anfallaren Tarmo Kinks målfarlighet och därmed ta sig till sitt första stora mästerskap.

Turkiet vs. Kroatien

Turkiet slog Azerbaijan i sin sista match och tog sig därmed till playoff, i en grupp där Tyskland tog fullt pott, men belgarna gav turkarna en ordentlig kamp om andraplatsen. Två sena mål av Grekland i Tblisi betydde att Kroatien fick nöja sig med andraplatsen i Grupp F. Detta känns som en 50/50match. Kroatien små favoriter för mig.

Bosnien-Hercegovina vs. Portugal

En repris på playoffet till VM 2010. Bosnien-Hercegovina var väldigt nära att ta sig direkt vidare till slutspelet. Bara en tveksam straff i Paris räddade fransmännen. Portugal rök på Parken i Köpenhamn och får därmed kvala. Portugal är här klara favoriter. Bosnien-Hercegovina har en riktigt vass offensiv, men jag sätter lite frågetecken kring deras försvarsorganisation. Dessutom saknar man mästerskapsrutin. Jag hoppas på bosnierna!

Tjeckien vs. Montenegro

Spanien dominerade tjeckernas grupp, och man kämpade istället om andraplatsen med Skottland. Genom seger med 4-1 borta mot Litauen i sista matchen säkrades också playoff-platsen. Montenegro gjorde ett sent mål på England i Podgorica, och genom det oavgjorda resultatet kan man nu se fram emot ett playoff som kan ta den unga nationen till sitt första mästerskap. Vucinic och Jovetic i all ära, men här är tjeckerna favoriter. Montenegro har dock ingen press på sig och kan förhoppningsvis spela ut. Jag gillar Balkan, därför vore det kul med ett Montenegro i EM!

Redan klara för EM 2012 är Polen, Ukraina, Sverige, Frankrike, Holland, Spanien, Tyskland, England, Italien, Danmark, Ryssland och Grekland.

 

Leave a Comment