Året som gått – England

Det har varit ett fantastiskt fotbolls-år med många underbara händelser runt om i Europa.  Fotbollsoraklet tittar tillbaka på ligan, spelarna och allt runt om kring. Hur minns du året?

Årets lag i ligan?

Manchester City. Efter de stora summorna som har pumpats in är det inte svårt att bygga ett slagkraftigt lag. Det är exakt det som Shejk Mansour & co har gjort. David Silva, Yaya Toure, Edin Dzeko, Sergio Agüero osv. Under 2011 har laget blivit sånär ostoppbart och de leder nu ligan. Visserligen på samma poäng som Manchester United men det är svårt att inte se hur bra City har blivit.

Årets prestation?
Newcastle. Arsenal hade på tre minuter gjort 0-1 och 0-2. Van Persie gjorde sen två mål till och i halvtid stod det 0-4 på resultattavlan på St James’s Park. Folk började så smått vandra hemåt och tyckte att det räckte. Men Alan Pardew och hans mannar tyckte att det var så dåligt så de ändrade på det. 0-4 blev 4-4 innan matchen var slut och Cheik Tiotes mål i den 88e minuten var både vackert och osannolikt. Aldrig tidigare har ett lag hämtat upp 0-4 och Newcaslte njöt.


Årets flopp?

Fernando Torres/Blackburn. Som spelare har väl inte Torres rosat marknaden direkt. 3 mål hittils i den blåa tröjan.

Som lag är Blackburn definitivt en flopp. Det var många som trodde på en förändring när några Indier köpte upp klubben men det har blivit exakt tvärtom. Uteblivna värvningar, inga pengar och styrelsmötena går genom Skype. Nej det blev kanske inte riktigt som förväntat.

Årets överraskning?

Craig Bellamy. Efter att ha blivit utstött i City gick han på lån till Cardiff under ett år. Det blev inte riktigt den förstärkning man hade trott på. Inför denna säsongen snackades det mycket om Bolton och Sunderland men tillslut valde Liverpool att köpa tillbaka Walesaeren. Ett riktigt bra köp för Bellamy har visat upp den formen som han hade i City under 09/10 när han var fullständigt lysande. Vem hade trott det?

Årets talang?

Mario Balotelli. För visst kan man räkna den unge italienaren som en talang fortfarande. Detta året har han utvecklats med stormsteg och han har visat vad han egentligen är bra på, fotboll. Men det är svårt att undvika allt det andra också.

Årets konstigaste?

Mario Balotelli. Han har stått i centrum under hela året och gjort det som ingen annan klarar av. Beslutet att skjuta fyrverkerier i sitt badrum var verkligen konstigt och att sedan springa in i lågorna för att hämta 250 000 kronor i en väska kanske inte är det bästa. Men Marios upptåg ger alltid rolig läsning och man förvånas aldrig.

Årets bästa.värvning?

Scott Parker. Förra årets bästa spelare värvades av Tottenham för ca 80 miljoner kronor. Han har byggt vidare på sin succé sen förra året i West Ham och frågan är om han inte har blivit ännu bättre?

Årets sämsta värvning?

Fernando Torres. Kommentarer är överflödiga egentligen. Ca 500 miljoner kronor la Chelsea på den forne Liverpoolspelaren. 3 mål i Premier League är hans facit hittils. Dåligt!

Årets tränare?

Sir Alex Ferguson. Han fyller 70 år idag (31/12) och är nu inne på sitt 25 år i Manchester United. Bara det är fantastiskt men det han har uppnått med klubben gör det hela ännu bättre. Under sin tid i klubben har han blivit engelsk mästare 19 gånger varav Premier League 12 gånger. FA-cupen 5 gånger. Ligacupen 4 gånger. Champions League 2 gånger. Cupvinnarcupen 1 gång. Interkontinentalcupen 2 gånger och Community Shield 10 gånger.

Världens bästa tränare? Definitivt!

Sir Alex Fergusson, världens bästa tränare? Håller du med? Foto: Okänd

 

Årets lagkapten?

Vincent Kompany. Det är svårt att välja vem som är bäst men när Mancini gav lagkaptenbindeln till Kompany blev City ett bättre lag. Han styr och ställer i försvaret och ser till att alla håller ihop. Jag såg en video från en av Citys matcher. Alla utan Mario stod redo att gå ut på planen. Hart, Barry och alla hade bråttom ut men Kompany envisades med att de skulle vänta på alla. Det är så en lagkapten ska vara.

 

Årets målvakt?

Joe Hart. Många undrade vad Roberto Mancini sysslade med när han petade Shay Given till förmån för Joe Hart. Nu har vi svaret. Det var ett genidrag och Hart har spelat alldeles lysande under 2011. Äntligen har England en riktig målvakt och City behöver inte leta förstärkning för den positionen på väldigt länge.

Årets back?

Vincent Kompany. Belgaren som inför denna säsongen fick ta över lagkaptensbindeln har under året visat prov på stora kvaliteér. Han har lett sitt City på ett fantastiskt bra sätt och är den defensiva kuggen i ett fantastiskt City. Fortsätter han att utvecklas och håller samma form är det världens bästa mittback vi ser här.

Årets mittfältare?

David Silva. Spanjoren har blivit en injektion i Premier League. Han har stundtals varit magisk och har förbättrat sitt spel ännu mer under nuvarande säsong. Den fantastiska passen till Dzeko mot United är otrolig och han har fortsatt att briljera från sin offensiva mittfältsposition. 

Årets bästa anfallare?

Robin Van Persie. Utan tvekan årets bästa anfallare. 34 mål har det blivit under 2011. I Premier League då. Är den stora ledaren i dagens Arsenal och är väldigt, väldigt viktig för att spelet ska fungera. Efter att Fabregas, Nasri och Clichy försvann har spelet stundtals varit knackigt men Van Persie har visat vägen med sina viktiga mål.

Årets laguppställning?

Hart
Richards – Coloccini – Kompany – Jose Enrique

Yaya Toure – Lucas Leiva – David Silva
Sturridge-Robin Van Persie-Demba Ba

 

/Hannes Krantz

Leave a Comment