Året som gått – Italien

Det har varit ett fantastiskt fotbolls-år med många underbara händelser runt om i Europa.  Fotbollsoraklet tittar tillbaka på ligan, spelarna och allt runt om kring. Hur minns du året?

Årets lag:
Trots en halvknackig inledning av Serie A 11/12 så är Milan utan tvekan årets italienska lag. Klubben vann sin 18e ligatitel i våras och har nu klättrat till en delad förstaplats tillsammans med Juventus. Dessutom gick laget vidare från Champions League-gruppspelet och ska i februari ställas mot Arsenal. Milan med sina skickliga spelare och breda trupp är en stark kandidat till att vinna även årets upplaga av Serie A.

Juventus är årets lag. Håller du med?

 

Årets prestation:
Förväntningarna på Juventus var inte särskilt höga inför säsongen. Efter att ha hamnat på en skamsen sjunde plats förra säsongen samt tonvis med nya spelare och även en ny tränare så var det många frågetecken runt laget innan säsongen drog igång. Men Andrea Conte har visat sig vara rätt man för Juventus och han har skapat ett lag som för tillfället inte verkar veta hur man förlorar då laget är det enda obesegrade laget än så länge. Att varken spela Champions League eller Europa League ser ut att ha gjort gott för Turinklubben.

 

Årets flopp:
De italienska domarna brukar sällan få positiva rubriker och denna höst har inte varit ett undantag. Snarare tvärtom. Vem minns inte den helgen då Inter fick ett solklart offside-mål godkänt, både Napoli och Milan fick två onside-mål felaktigt bortdöma för offside samt stackars Roma som fick Osvaldos årets-mål-bissa avblåst för offside när han i själva verket var en meter onside. Och detta var bara under en omgång. Vi kräver stor skärpning från samtliga domare i vår!

 

Årets överraskning:
Udinese imponerade redan förra säsongen men efter att ha sålt nyckelspelarna Sanchez, Zapata och Inler så var det tveksamt om Udinese skulle komma upp i samma klass även denna säsong. Men laget har verkligen överraskat oss alla och ligger nu på en tredjeplats, endast två poäng från toppen. Laget har ett fantastiskt försvar och har släppt in minst mål av alla (9 stycken) samtidigt som den evigt unga Antonio Di Natale fortsätter att leverera.

 

Årets talang:
Giovinco har länge setts som en oerhört duktig talang. Men i år har han tagit ytterligare ett steg och blommat ut till en fantastisk fotbollsspelare. Han är en viktig nyckelspelare i Parma, har gjort 7 mål under hösten och är mer eller mindre given i Cesare Prandellis landslagstrupp. Fortsätter Giovinco att växa kan han bli en viktig pusselbit för det italienska landslaget i sommar och frågan är hur länge Juventus väntar med att kalla tillbaka ”atommyran” till Turin.

 

Årets nykomling:
Atalanta gick i våras återigen upp i Serie A. Men sommaren blev allt annat än lätt för laget och dess supportrar. Laget kantades av Calcioscommesse-skandalen och lagets ikon, Christiano Doni vart avstängd från fotbollen i tre och ett halvt år. Till råga på allt fick laget inleda Serie A med sex minuspoäng. Inte en direkt lätt start för nykomlingarna från Bergamo. Men Atalanta har rest sig otroligt starkt och varit ett stort utropstecken under hösten. Laget hade legat på en stabil femteplats om det inte varit för de sex minuspoängen.

 

Årets konstigaste:
Hade verkligen Moratti alla hästar hemma när han valde att ta in Gasperini som tränare för Inter med sin trebackslinje? Inter och Gasperini gör en urusel säsongsinledning och då väljer Moratti att sparka honom. Vi undrar själva samma sak som Gasperini gjorde: Varför valde de ens mig?  


Årets bästa värvning:
Vem hade någonsin trott att grovjobbaren Nocerino skulle göra hattrick och komma upp i en målskörd på sex mål efter att ha spelat en halv säsong i Milan? Mittfältaren har utvecklats något enormt under Allegris ledning och ser ut att gå en riktigt ljus framtid till mötes. Fortsätter han utvecklingskurva som under hösten kommer även han få ett roligt telefonsamtal från Cesare Prandelli i maj-månad.

 

Årets sämsta värvning:
Under förra säsongen gjorde Djibril Cissé stor succé i Panathinaikos med 21 mål på 24 matcher. Förväntningarna var alltså höga i Rom när han anlände till Lazio. Men riktigt lika bra har det inte gått i nya klubben. Ett mål under hela hösten är nog inget som Lazio-supportrarna förväntade sig och nu ryktas det om at Cissé ska försvinna redan i vinter.

 

Årets bästa sportchef:
Mycket av Udineses fina framgång beror på deras sportchef Fabrizio Larini. När storklubbarna väljer att köpa ”nya Kaka” och ”nya Messi” i Brasilien och Argentina för dyra pengar så väljer istället Larini att köpa dolda, talangfulla spelare från Chile, Uruguay eller Colombia för betydligt mindre summor. Fick dessutom in bra med pengar efter försäljningen av Alexis Sanchez.

 

Årets sämsta sportchef:
Palermos Zamparini som gång på gång visar vilken pajas (?) han är genom att jämt och ständigt skapa rubriker om allt och alla. Han största intresse är att sparka tränare från klubben och Stefano Pioli som kom in i somras fick gå redan innan säsongen började. Hans ersättare, Devis Mangia fick lämna skutan direkt då höstssäsongen tog slut, den 19e december. Klubben är alltså nu inne på sin femte tränare för i år och frågan är om någon snart kommer ens kommer våga träna Palermo.

 

Årets tränare:
Antonio Conte har lyft hela Juventus efter många år i skuggan av Milanolagen. Han har tillfört vinnarmentalitet i klubben och kan bli den tränare som ger Juventus en efterlängtad scudetto.

 

Årets lagkapten:
Antonio Di Natale har hunnit fylla 34 år gammal men fortsätter att bära sitt Udinese på sina axlar. 10 mål har han hunnit med att göra samt fört Udinese till en tredjeplats. En ledare, en ikon, en målskytt, en förebild och en otrolig lagkapten.

 

Årets målvakt:
Utan Marchetti så hade Lazio inte alls legat så högt upp som de gör idag. Han har gång på gång visat sig vara Lazios räddare i nöden med många storartade räddningar i match efter match. Har även bevisat att det är han tillsammans med Buffon som ska med till Polen i sommar.

 

Årets back:
Han var det redan förra säsongen och har fortsatt på samma spår även under hösten. Vi pratar givetvis om Thiago Silva som är en av Milans absolut viktigaste nyckelspelare. Är inte bara Serie A:s bästa back utan nog även en av världens bästa backar för tillfället.

 

Årets mittfältare:
Claudio Marchisio är en spelare som aldrig riktigt stuckit ut. Han har alltid varit okej men inte så mycket mer. Men i höst har det verkligen hänt någonting för nu spelar han fotboll som aldrig förr. Ett riktigt lyft från den 25-åriga italienaren som imponerar i match efter match. Är en stark kandidat till att bli hela Serie As bästa höstspelare.

 

Årets forward:
Zlatan Ibrahimovic i all ära men Germán Denis höst har varit helt outstanding. I Napoli gjorde han 13 mål på två säsonger och i Udinese gjorde han fyra mål på en säsong. I Atalanta har argentinaren fått ut sin fulla potential gjort imponerande 12 mål på 16 matcher. Till skillnad från Zlatan så kanske inte det leder till en scudetto, men väl till en årets-forward-pokal från Italienredaktionen.

 

Årets laguppställning:
(4-3-3 från vänster) Marchetti – Danilo, Thiago Silva, Barzalgi, Abate – Marchisio, De Rossi, Hernanes – Di Natale, Ibrahimovic, Cavani

 

Årets spelare:
Det finns många kandidater att ge detta pris till men någon som kanske förtjänar det lite extra är ändå Thiago Silva. En komplett och elegant mittback med enorma kvaliteter som gjort ett fantastiskt mål. Är mer eller mindre livsviktig för Milan.  


Årets mål:
Trots att målet skandalöst nog aldrig godkändes så är det ändå värt titeln årets mål. Vi pratar givetvis om Osvaldos fantastiska bissa i matchen mot Lecce i höstas. Årets mål blev horribelt nog avblåst för offside och Osvaldo kunde på så sätt aldrig helgonförklaras på riktigt. Ett mål som detta blåser man inte av även om Osvaldo nu hade varit offside. Det är tjänstefel för så mycket vackrare än så här blir det inte.

Årets match:
4/3-11 möttes Napoli och Lazio i en fullkomligt galen match som skulle komma att sluta just 4-3. Det var en galen match från start till mål som hade precis allting. De båda lagen bjöd på riktig fotbollsunderhållning när den är som allra bäst.

 

Årets skandal:
För några somrar sedan var det Calciopoli som alla pratade om. I sommar har Calcioscommesse, vadslagningsfotboll, varit årets snackis. Beppe Signori pekades ut som en av de största bovarna, Christiano Doni erkände att han hade spelat på matcher och blev avstängd från fotbollen i tre och ett halvår och Atalanta fick börja Serie A med sex minuspoäng. Doni och 16 andra personer blev för någon vecka sedan arresterade och det senaste i den växande spelskandalen ska vara att även VM 2006-hjältarna Buffon, Cannavaro och Gattuso ska vara inblandade i det hela. Spelskandalen slutar inte här utan lär fortsätta ett bra tag till med nya tvister, namn och rykten.

 

/ Julia Åberg

Leave a Comment