Året som gått – Sverige

Det har varit ett fantastiskt fotbolls-år med många underbara händelser runt om i Europa.  Fotbollsoraklet tittar tillbaka på ligan, spelarna och allt runt om kring. Hur minns du året?

Årets lag i ligan? 
Helsingborgs IF – Ingen tvekan. Laget som inte bara vann allsvenskan utan till och med säkrade vinsten med ett par omgångar kvar av serien. 2010 hade Helsingborg en bra säsong men klarade inte av att hålla Malmö FF från att ta det. 2011 vann de både Allsvenskan och Svenska Cupen. Den som säger ett annat lag skojar. Laget hade en bra offensiv och defensiv. Framförallt var Helsingborg bra i andra halvlek i många matcher. Alexander Gerndt (som nu lämnat klubben) och målvakten Pär Hansson var stora anledningar till framgången.

Årets prestation?
GAIS- Makrillarna hade inför säsongen 2011 inte de bästa förutsättningarna men det de har presterat visar på en fantastisk organisation och en klubb som verkligen siktar långsiktigt. Med spelare som Wanderson och Celik i spetsen slutade de på en respektabel femteplats och förhoppningsvis kan de behålla denna framgångsvåg till 2012 då vi får ett bevis på om de är ett lag att räkna med i toppen eller inte. Vi ska inte glömma att nämna Alexander Axèn som gjort ett väldigt bra jobb att få dessa spelare att prestera till max.

Årets flopp?
Halmstad BK och Trelleborgs FF – lagen som nästa säsong spelar i Superettan. Halmstad hade en ny spansk tränare, tre unga spelare hämtade direkt från Real Madrid och förväntningarna var inte skyhöga, men fansen hoppades på en förbättring. Det gick dock sämre än väntat och Halmstad gjorde en riktigt dålig säsong. Spanjorerna var inte särskilt duktiga i flera matcher och satsningen blev en flopp, en stor sådan.

Trelleborg kom femma i Allsvenskan 2010. De verkade vara ett litet lag som var på gång. Inför säsongen gick en av nycklarna till framgången, Andreas Drugge, till IFK Göteborg. 2011 blev ett dåligt år och kanske var Drugge viktigare för laget än vad man kunnat tro. I vilket fall som helst spelar Trelleborg i Superettan 2011.

(Årets flopp kan också vara Hammarby som med nöd och näppe klarade sig från att kvala för att hålla sig kvar i Superettan, men de klarade sig efter att ha tagit många viktiga poäng i slutet av säsongen.)

Årets överraskning?
Maic Sema-Hammarby. Han är inte riktigt en överraskning men det är inte förrän nu Sema på allvar fått sitt stora genombrott. Han har i princip burit fram Hammarby i deras misära säsong och utan Sema kanske de inte hade klarat sig kvar…Maic Sema blev framröstad till årets Bajare av Hammarbys fans och han vann den interna skytteligan på 10 mål. Hans framtid är dock oklar eftersom han inte förlängt sitt kontrakt med de grönvita, Sema är en spelare som borde lira i Allsvenskan.
Det är sådana här matcher som visar Semas kvalitet:

 

Årets talang?
Alexander Milosevic AIK tillsammans med Mervan Celik GAIS. Kunde inte skilja på dessa två därför får de dela på priset,. Alexander Milosevic har varit fantastisk i sin debutsäsong i Allsvenskan. AIK har tillsammans med Helsingborg släppt in minst mål i Allsvenskan 2011 och 19 åriga Milosevic har varit en stor bidragande faktor till det.

21 åriga Mervan Celik har fått sitt genombrott i årets Allsvenska. Han har gjort hela 14 mål och varit en framstående karaktär till GAIS framfart. Både Celik och Milosevic har många Europeiska klubbar ögon på sig och det är en tidsfråga innan de försvinner.

 

Årets konstigaste?
Att Svenska Fotbollsförbundet inte agerade hårdare och tidigare mot alla skandalscener på arenor runt om i Sverige innan det gick överstyr. Flera matcher fick avbrytas och det är inte acceptabelt! Inte någonstans!

Årets bästa värvning?
Malmö FF som värvade M. Ranegie från BK Häcken. Han hade en seg period i början för sin nya klubb men med tanke på hans framgångar i Häcken kommer han med stor sannolikhet ha en framgångsrik säsong nästa år.

Årets sämsta värvning?
Halmstad BKs spanjorer. Det stod att de spelat med Xavi och att de gjort ett antal matcher i La liga, om det nu stämmer så visade det sig inte på planen för ingen av de 5 spanjorerna höll Allsvensk klass.

Årets bästa sportchef?
Jesper Jansson-Helsingborgs IF som trots att de sålde Gerndt, Nilsson och Jönsson mitt i säsongen så värvade man in spelare som Alvaro Santos, norrmännen Hantsveit och Sörrum plus islänningen Lydsson. Trots att det inte var spelare av samma kvalitet visste Jansson exakt vad han gjorde när han värvade in dem och behöll spelare som Mahlangu och Gashi.

Årets sämsta sportchef/styrelse?
Halmstad BK som värvade in fem spanjorer utan att ens tro på konceptet då man valde att sparka Ruiz. Det gick dock inte mycket bättre utan honom. 3 av 5 spanjorer försvann under sommaruppehållet, bra gjort Halmstad bra gjort.

Årets tränare?
Conny Karlsson – Helsingborgs IF. Helsingborg hade inget superlag på pappret, Gerndt var kanske den enda riktigt stora stjärnan. Ändå spelade Helsingborg bra fotboll och vann SM-Guld.

Foto: Jarvin

Årets lagkapten?
Pär Hansson Helsingborg. Han var den sista utposten som räddade Helsingborg när laget var inne i dåliga perioder under matcherna, med sina räddningar så lyfte han HIF till nya segrar. Han hade även bäst målvakts statistik av alla andra målvakter i Allsvenskan 2011

Årets målvakt?
Pär Hansson – en stor del i Helsingborgs guld. Helsingborg var det laget (Tillsammans med AIK) som släppte in minst mål, endast 27 stycken. Inget snack om saken, han förtjänar denna utmärkelse!

Årets back?
Niklas Backman, AIK. Tillsammans med Milosevic har de bildat ett mittlås av högsta kvalitet. Backman och MIlosevic har kompletterat varandra bra. När Milosevic har fått lite problem pga hans oerfarenhet har Backman varit där och räddat upp situationen. Finns mycket potential hos 23 åriga Backman!

Årets mittfältare?
May Mahlangu som var en stor del i Helsingborgs SM-guld, hans supermål mot Göteborg gör inte saken sämre.

Årets bästa anfallare?
Mattias Ranégie eller Tobias Hysén, ettan och tvåan i skytteligan. Båda väldigt viktiga spelare i respektive lag. Ranégie gick dock till Malmö där han inte gjorde lika stor succé vilket kan göra att han inte får denna titel.

Årets laguppställning?
AIK- Andreas Alm var ett geni när han byggde AIKs lag. Han började bakifrån och verkligen tätade ihop det och förlitade sig på Banguras där framme med hjälp av en finurlig Mutumba och en Åhman-Persson i hans bästa dagar. AIK har gjort en riktigt imponerande säsong och de ska vara riktigt nöjda med vad de presterat.

Årets nykomling?
Vi visste redan att Mohammed Bangura var helt fantastisk det vi inte visste var att hans lekkamrat Teteh Bangura var lika bra. Teteh gjorde hela 15 mål på 17 spelade matcher i AIK tröjan innan Bursaspor köpte upp honom, Teteh hade annars vunnit skytteligan i storstilad stil. Det som gör detta än mer fantastisk är att både Teteh och Mohammed blev ”dissade” av många andra svenska klubbar innan AIK snappade åt sig dom, lär vara många klubbar som ångrar sig idag.

 

 

Årets match?
Halmstad-Norrköping 5-4: Norrköping tog ledningen med 3-1 på Örjans Vall i den 60:e minuten, 10 minuter senare hade Halmstad kvitterat. I den 72:a minuten tog Norrköping återigen ledningen innan Halmstad återigen kvitterade 5 minuter senare och i den 89:e minuten kom ledningsmålet för Halmstad på ett kokande Örjans Vall.

Årets skandal?
Alla avbrutna matcher på grund av inkastade smällare, folk som springer in på planen och så vidare. Detta borde inte vara en del av Svensk fotboll och det måste SvFF göra någonting åt, och det snabbt!

(Man skulle också kunna säga att det är Alexander Gendt som blivit dömd för misshandel)

 

Årets Mål?
Efter mycket om och men så väljer vi till slut Jimmy Durmaz 1-0 mål borta mot Djurgården. Ett fantastiskt möte som avgjorde mötet i den 90:e minuten.

 

Om ni inte är nöjda med valen kan ni kika in alla andra vackra mål från årets Allsvenska här:

 

 

Raymond Rachid och Viktor Åberg

Leave a Comment