Årets bästa/sämsta från varje liga!

Under säsongen har vi kört rubriken ”Veckans bästa/sämsta”. Som en avslutning på året som gått från ligorna så kör vi en – Årets bästa/sämsta. Vi tar med det som har varit bäst och sämst från varje liga! Varsågoda!

England

Årets bästa – Den glada fotbollen
Den glada fotbollen. Topp 7 i Premier League gjorde tillsammans 493 mål och det är ett tydligt facit på att anfall är bästa försvar. Bubblare är även att Newcastle bevisade att man inte behöver ha månmiljonlöner för att kunna hamna i toppen av Premier League
Årets sämsta – Liverpool
Liverpool. De har fått mycket skit under säsongen, men med all rätt. Att endast komma på 8onde plats och inte bättre är inte alls bra för en klubb som bör och förmodligen hade högre förväntningar. Nu har Dalglish fått sparken och återigen så har än tränare fått lämna klubben. Återstår att se vilka spelare som får lämna

Italien

Årets bästa – Juventus
Scudetton är ”hemma” i Turin igen. Juventus spelade hem den, och man gjorde det med stil. För det fanns inget lag som kunde slå dem. Man spelade oavjort i femton matcher, och ett tag såg det ut som att det var dessa kryss som skulle stoppa Juventus från att inte ta hem ligan. Men tränare Conte fick verkligen allt att fungera. Vilken kom som en chock, med tanke på att det var få som hade lyckats med detta. Juventus släppte bara in 20 mål under säsongen, 13 mindre än tvåan Milan.
Juventus lekte hem Serie A. Milan var med i fighten, men ändå inte. Dem var helt enkelt för bra.

Årets sämsta – Den spanska satsningen
Roma satsade stort inför säsongen. Man hämtade in spelare som Pjanic, Gago, Kjaer, Bojan, Lamela, Osvaldo och Borini. Luis Enrique var mannen som skulle leda laget till framgångar. En man som tidigare tränat Barcelona B.
Spelidéen var tydlig. Man skulle spela som Barcelona. Offensivt, och vackert. Och visst, man spelade offensivt, och stundtals vackert. Tills man fick anfall emot sig. Försvaret var en katastrof. Försvaret existerade inte.
Tålamod var nyckelordet för Enrique. Men supportrarnas tålamod tog slut med tio omgångar kvar. Romas mål inför säsongen var att få spela ute i Europa. Vilket man misslyckades med.
Tre dagar innan sista omgången tog Enrique farväl av spelare och ledare. Han använde sitt förnuft, och avgick.

Spanien

Årets bästa – Real Madrid, Spaniens dominans i Europa och Falcao

Real Madrid
Vilken säsong laget gör! Helt fantstiskt, 121 mål och 100 poäng. och endast två förlorade matcher på hela säsongen. Mourinho lyckades att få alla världsstjärnorna att gå åt samma håll och Cristiano har varit helt fantastisk hela säsongen igenom. Samtidigt som både Benzema och Higuain varit fenomenala. Det var nog den som skiljde Real Madrid och Barcelona åt i år. Nästan hela laget presterade på topp, gjorde inte Cristiano mål hade man hur många alternativ som helst medan i Barcelona var man lite för beroende av individuella prestationer. Jag tror att man i spansk media tog fram att real madrid hade vunnit ligan även utan Cristiano, det var den bred laget hade på truppen.

Starkt år av Real Madrid.

Spaniens dominans ute i Europa
Både i Europa leauge och i champions leauge var det en spansk dominans. Real Madrid och Barcelona spåddes bli final lag, och Spanien var det enda land som hade två representanter i tävlingens slutspel. I Europa Leauge var det också mycket spanskt, Valencia, Athletic Bilabo och Atletico Madrid var alla lag som tog sig till slutspel och finalen blev hel spansk. Det visar åter igen att spanska ligan kanske inte är den mest spännande ligan men väl den liga där den bästa och mest framgångsrika fotbollen spelas just nu.

Falcao
Herregud vilken spelare! Han köptes in för att ersätta Sergio Kun Aguero och har hela säsongen jämförts argentinaren. Jag tycker han varit betydligt mycket bättre. Men vilken säsong, 24 mål på 34 matcher och det är han som ser till att Atletico Madrid vinner Europa League med sina två mål i finalen. Han har fått ögonen på sig nu, det är många lag som vill ha honom. Men han själv vill stanna kvar och tur det, Atletico behöver en spelare som honom.

Årets sämsta – Villareal
Vilket fall!! Förra året kvalificerade laget sig till champions leauge gruppspel och i år åker man ur. Från toppen till botten. Det är verkligen synd att de åkte ur för de var ett lag som kunde skapa problem för vilket lag som helst. Det var inte allt för många veckor sen som de lyckades hålla oavgjort mot självaste liga vinnarna Real Madrid. Men jag tror bestämt på att de kommer att komma tillbaka snart igen. När de åkte ur första ligan säsong 98/99 var de tillbaka följande säsong.

 

Tyskland

Årets bästa – Dortmund
Dortmund lyckades med bedriften att fixa dubbeln i Tyskland. Dessutom följde man upp fjolårssegern och lyckades med konststycket att slå Bayern Munchen i alla matcherna. Starkt och stabilt. Återigen stort grattis Dortmund!

Årets sämsta  – Köln
Det här var betydligt svårare att utse. hamburg underpresterade något enormt, även Leverkusen med flera har underpresterat under säsongens gång. Men ändå inte alls så katastrofalt som Köln. Där har både presidenten, sportchefen och tränaren bytts ut under säsong. Det hjälpte dock inte Köln, de åkte ur Bundesliga ändå. Nu kommer de att få spela i Division 2 nästa säsong. Problemen började ganska tidigt för Köln då Podolski blev av med kaptensbindeln i klubben när nya tränaren Ole Solbakken kom in. Detta ska ha lätt till oro i omklädningsrummet enligt vissa rapporter. Oavsett vilket åkte klubben ur ligan. Folk hade räknat med en placering på övre halvan, nu får man se sig i Division 2. Köln blir därav årets sämsta!

Sverige

Årets bästa (hittils) – IF Elfsborg
IF Elfsborg har imponerat stort under de 11 första omgångarna. De har vunnit 9 matcher, förlorat 2. 27 poäng på 11 matcher. Laget leder nu 6 poäng framför Malmö FF som ligger på andra plats. Endast 2 förluster (mot Helsingborg och Malmö, båda dessa matcher spelades på naturgräs). 20 gjorda mål och bara 7 insläppta. Bra försvarsspel alltså. Dock kan det nämnas att Elfsborgs samtliga vunna matcher har spelats på konstgräs. De har inte vunnit på naturgräs på snart 10 månader. Nu återstår 1 match innan EM-uppehållet, då möter IF Elfsborg BK Häcken hemma. Elfsborg har en bred trupp med stora spelare som bland annat Anders Svensson och Stefan Ishizaki. Vi får se om Borås-laget kan fortsätta såhär efter EM, kanske tappar de spelare i sommar, kanske inte.

Årets sämsta (hittils) – Örebro SK
Örebro har endast tagit 4 poäng på 11 matcher. De har bara gjort 9 mål och de har släppt in 20 stycken. En av anledningarna till det dåliga resultatet kan vara att laget inför säsongen tappade både Nordin Gerzic och John Alvbåge till IFK Göteborg. Om Sixten Bodström stannar kvar efter EM eller inte får vi se, men en sak är säker; Örebro ligger sist, 8 poäng från säker mark, 5 från kvalplats. Något måste hända!

 

1 Comment

  1. Svårt att utse vinnarna i respektive liga till årets bästa

Leave a Comment