Arsenal – mot förfall eller återupprättelse?

Säsongen 2003-04 gjorde Arsenal det omöjliga och genomförde den perfekta säsongen då man vann Premier League och inte förlorade en enda match. Idag är hela stommen i guldtruppen borta sedan länge och klubben har endast en FA-cup seger sedan 2004, därtill ska tilläggas att man inte ens varit i närheten av att vinna ligan.
Som troget Arsenalfan har de senaste säsongerna till stor del varit en plåga att följa och man har förtvivlat kunnat bevittna den enorma turbulensen som rått inom laget det senaste året. Inför årets säsong är truppen mer ifrågasatt än någonsin och få är de som håller Arsenal bland guldkanditaterna. Nu har till och med fansen börjat frukta att de forna stordagarna har lämnat norra London för alltid.
När en av de öppnaste och mest oförutsägbara Premier League-säsongerna på länge är en vecka bort är mina egna tankar om mitt Arsenal låga. Med den svagaste truppen sedan mannaminne och med 4 säsonger utan titlar ingjuter årets upplaga av The Gunners inga större förhoppningar. Försäljningarna av Touré och Adebayor är i mina ögon inga katastrofala bortgångar då Adebayor visat prov på noll attityd och besitter en klubbkänsla av ringa slag, något som jag föraktar. Kolo Touré å sin sida har tjänat Arsenal väl under en längre tid vilket han är värd all uppskattning för, dock har han kommit till åren och går knappast någon alltför lysande formkurva till mötes. Arsenal_celebrate-415x2751-300x198
Vad som däremot inhyser stor rädsla i mig är det faktum att man inte har förstärkt truppen till den grad man borde gjort då man redan under fjolårssäsongen visade att man har en för tunn trupp. Nu har man tappat två av tidigare ordinarie spelare vilket gör en, enligt mig, redan tidigare svag trupp förfärligt bräcklig.
Vid en första anblick på årets trupp ser man en samling namnkunniga unga spelare med stor talang och kan tycka att dessa bör vara kapabla att hänga på i tabelltoppen. Enligt mig är dock läget ett helt annat och jag kan inte se några som helt tecken på att detta lag kommer lyfta några pokaler i vår. För det första har man en anfallsuppsättning som inte knappt skulle hålla i Allsvenskan då de enda två av någorlunda världsklass (van Persie och Eduardo) är alltför skadeförföljda för att man ska räkna med att de producerar.
Med dem skadade vad står vi då med? Jo med en 20-årig talang vid namn Carlos Vela, vars enda problem dock är att inte är mer än just det – en talang. Utöver Vela är den ende kvarvarande forwarden Nicklas Bendtner, vars problem i mina ögon är att han inte är född till fotbollsspelare utan medelmåtta. Vad Bendtner gör i Arsenal efter två säsonger av förkastligt spel är för mig en gåta då han inte tillför någonting till Arsenals spel med rappt passningsspel där teknik är en viktig ingrediens och just teknik är en bristvara hos Bendtner anser jag.
På mittfältet ser läget ljusare ut där jag måste säga att laget står starkt med starka yttrar i form av Nasri och Rosicky som äntligen blivit kvitt skadeproblemen får man hoppas, dessutom har man Theo Walcott, Emmanuel Eboué och Abou Diaby som backup. Innermittfältet är om möjligt ännu starkare med fantastiske Fabregas som dirigent tillsammans med antingen Denilson eller Arshavin, där jag håller Denilson som favorit till att få spela då han är en mera helgjuten spelare och Arshavin även har en tendens att falla bort i matcher. Även på målvaktssidan är läget stabilt där Almunia varit gedigen sedan han tog över efter Lehmann och där Lukasz Fabianski är en fullgod ersättare.
Men på backsidan hopar sig orosmolnen, då främst över mittbackspositionerna där nyförvärvet Thomas Vermaelen står stark men ensam. Utöver honom mönstrar The Gunners en mittbacksuppsättning med sällsynt mediokra Djourou och Silvestre, som för övrigt troligtvis är den mest bisarra värvning Arsenal gjort då man förra säsongen värvade honom från United där han hade suttit bänknötare i tre år. De enda som jag finner kapabla nog att spela i startelvan bredvid Vermaelen i backlinjen är William Gallas, som varit på nedgång under en längre tid nu och dessutom haft en rad dispyter med såväl lagkamrater som lagledning, ochPhilippe Senderos som Arsenal underligt nog överväger att sälja.Image_3_for_Arsenal_00_Fulham_gallery_86332500[1]
Problemet med Arsenal ligger dock naturligtvis inte bara i att truppen inte är kvalitetsmässig nog att ta titlar med utan handlar även om lagets spelidé och hur man arbetar efter den. Arsene Wenger har en spelidé som jag tycker är mycket förförisk med ett slående kortpassningsspel med stor rörelse i laget och där teknik och spelförståelse är grundstommarna. Jag anser att trots det faktum att de stora framgångarna uteblivit så har man spelat på det sätt man velat under senare år och hållit vid sin idé och grund. Något som under de två senaste åren dock ändrats då man i matcher haft en viss dragning till att bryta sitt vanliga spel då matcher tätnat eller låst sig och istället gått över till en form intetspelande med noll struktur där man helt fallit ifrån sin taktik. Detta är något som inte leder till triumfer och titlar utan om Arsenal vill hänga kvar i toppskiktet, vilket jag innerligt hoppas, bör man se tillbaka på storhetstiden och försöka hitta det spel man hade på den tiden. Arsene Wenger är en stor tränare som har lett Gunners under en lång epok och han vet såväl hur man formar vinnare som utvecklar dem. Vad han har framför sig i år är dock än större då han ska leda en nederlagstippad trupp med misströstande fans genom hans troligen svåraste säsong i Arsenal.
Slutligen – här står vi då Arsenal FC, vid ett vägskäl. Antingen fortsätter vi det succesiva förfallet mot ruinens brant och bort från det nobla fotbollseuropas finaste salar eller så reser vi oss, starkare än på länge, och slår tillbaka. Återupprättelsens tid är kommen Arsenal, den här säsongen är er chans att återerövra vad ni en gång förlorat och ge era anhängare åtminstonde den framgång och stolthet de förtjänar. Detta, om något, stärker min tro avsevärt kring Arsenal och får mig att våga hoppas på mer än att endast känna mig tillfreds med mitt lag, att de kanske går en ny framtid till mötes – en ljusare framtid.

/Hannes Feldin

1 Comment

  1. Erik

    Riktigt bra inlägg, spännande, intressant! !

Leave a Comment