Arsenal vägrar ge upp jakten

Arsenal hemmabesegrade Liverpool med 1-0 i en tät och chansfattig match under onsdagskvällen. Samtidigt  spelade Manchester United 1-1 borta mot Villa och Chelsea föll mot Everton efter ett sent segermål av Saha. Detta är resultat som gör att toppstriden i Premier League tätnar alltmera, och inte minst för in Arsenal i kampen igen.

Det var ett på många sätt sargat Arsenal som trädde in på Emirates gräsmatta för att spela den sista av de fyra stormatcher man haft på schemat den senaste tiden, denna gång stod Liverpool för motståndet. Ett Liverpool som efter en katastrofal första halva av säsongen kom till spel med sju raka ligamatcher utan förlust, medan Arsenal hade två tunga bakslag i minne i form av 1-3 hemma mot United förra helgen och 0-2 borta mot Chelsea i söndags.
   Matchen inleddes i ett trevande tempo men där Arsenal hade ett visst grepp om spelet, dock utan att kunna skapa några direkta farligheter. Wenger hade inför matchen valt att ta in danske Bendtner på topp, och således förpassat Arshavin till kanten på och placerat Walcott på bänken. På högerbacksplatsen vilades även Sagna vilket gav Emmanuel Eboué en plats i startelva. Att man i Bendtner fått in mera tyngd i anfallsspelet märktes till en början inte nämnvärt då dansken hade väldigt svårt att komma till lägen. Den första halvlekenen som helhet var en tillstängd historia där Liverpool spelade kontrollerat och där Arsenals passningsspel förvisso var lika vackert som vanligt men dock inte alltför effektivt. Ett par heta målchanser fanns ändå att hämta från halvleken då Gallas hade en nick strax över mål och Bendtner ett hårt skott som gick tätt utanför Pepe Reinas målbur.
   Om den första halvleken var tillknäppt var inledningen av den andra ett stort steg framåt, spelet började att svänga fram och tillbaka och tempot höjdes successivt. Trots detta stod det ändå 0-0 när tjugo minuter återstod av ordinarie matchtid, och båda lagen var försvagade då såväl Nasri som Carragher utgått skadade. Men när matchen började avta i fart och mycket tydde på 0-0 hittade Arsenal så läget man sökt matchen igenom. Efter ett misslyckat inspel av Bendtner i den 72:a minuten hittade bollen ut till den framstormande Rosicky vars perfekta inlägg hittade en fristående Abou Diaby som nickade in 1-0.
   Liverpool jagade därefter kvittering och var mycket nära flera gånger om. Närmast var inhopparen Babel som fick fritt skottfält precis utanför straffområdet, men Almunia svarade för en fantastisk parad och styrde bollen i ribban och ut till hörna. I den 95:e minuten gick Kuyt omkull vilket gav Steven Gerrard ett perfekt frisparksläge men skottet tog på Fabregas uppsträckta arm och iväg. Liverpoolspelarna protesterade vilt hos hos domaren men utan resultat och Arsenal tog en mycket tung seger.
   En seger som skulle visa sig viktigare än man kunnat ana då både Chelsea och Man United tappade poäng under kvällen. För Chelseas del var det ett formstarkt Everton som med Louis Sahas två mål, det sista med en kvart kvar att spela, fick ligaettan på fall. Manchester United gästade Villa Park och hemmastarka Aston Villa, som tog ledningen tidigt för att sedan genom ett självmål bjuda in United i matchen igen. Nani blev dock utvisad kort därefter vilket förstörde Uniteds chanser till seger och matchen slutade 1-1.
   Toppstriden tätnar nu än en gång då Arsenal nu knappat in på toppduon efter gårdagens omgång. Chelsea innehar fortfarande förstaplatsen, nu bara en poäng före United och sex före Arsenal på tredje plats.

/ Hannes Feldin

Leave a Comment