Benitez på väg mot Juventus

Den senaste tiden har ryktena om att Ciro Ferrara ska ersättas med Liverpools tränare Rafael Benitez blivit allt större. Juventus har förlorat 8 av 21 matcher hittills i ligan, och ligger på en anonym sjätteplats, fyra poäng upp till fjärdeplatsen, det vill säga kval till Champions League. Trots den usla säsongen har Benitez Liverpool haft en ännu värre säsong. Med 13 poäng upp till ettan Chelsea, och dessutom en match mer spelad, så är ligan helt körd för det klassiska laget. Den större delen av fansen har krävt Benitez avgång, men Benitez själv verkar ha varit nöjd med läget, och sitter nog gärna kvar. Sparken kan han inte vara rädd för, eftersom det hade kostat Liverpool £20 miljoner att lösa ut honom från långtidskontaktet som sträcker sig till 2013. Hur dåliga ägarna i Liverpool än är, så förstår de självklart att den lilla budget Liverpool har ska hellre gå till skuldavbetalning än att sparka sin tränare, vilket inte heller alltid fungerar.

Enligt Sky Sport har Juventus ikväll haft ett möte med Benitez. Italienarna vill se spanjoren som tränare direkt, men frågan är hur Liverpool kommer reagera. Glädje, att bli av med Benitez gratis, eller ilska, över att blivit svikna och lämnade utan tränare? Sky Sport säger även att de inom några timmar kommer ha bestämt sig för hur det blir.

Förmodligen blir Sammy Lee tillfällig (?) tränare ifall Benitez skulle avgå. Själv ser jag gärna att Lee får förtroendet säsongen ut i så fall, han har bra koll på truppen, samt verkar intressant som tränare. Skulle klubben klara av att fixa till exempel Hiddink ska man ju självklart vara ännu gladare för det. Han har trollat tidigare, och man ska inte bli överraskad om han kan ta Liverpool till ligaguld nästa säsong om han inte gör det redan i år. Vi har ju faktiskt tidigare sett att Liverpool normalt sett är extremt bra under våren…

Stämmer ryktena då, eller är det bara tidningsprat för att locka läsare? Jag tror faktiskt att övergången är på gång. Det känns i alla fall som att Ferrara försvinner inom den närmaste tiden, och Benitez verkar vara de rimligaste ryktet. Benitez själv vet säkert också att han har gjort mycket för Liverpool, men att förändring behövs. Dessutom kan presskonferensen efter Wolves – Liverpool vara ett tecken. Benitez fick då för första gången frågor om Juventus, men kommentarerna uteblev. Kan det eventuellt bero på att han är på gång, men att det inte får komma ut offentligt än?

Rafael Benitez har tränat Liverpool i snart 6 år. Det är en mycket lång tid, särskilt i en stor klubb, som i vissa fall inte tvekar med att göra sig av med tränaren vid dåligt spel. Han har gjort bra saker för Liverpool, framför allt vissa värvningar. Tänker då främst på Reina (£6 milj), Torres (£20,5 milj), Alonso (såldes för £20 miljoner mer än han köptes för) och Johnson (ganska dyr, men engelsmän behövs). Nu känns det ändå som att Liverpool inte längre kan utvecklas under Rafas ledning, då båda sidor behöver något nytt. Det man ändå får hoppas på är att besked kommer fort, så att det inte blir en utdragen affär på 6 månader. Sånt gynnar inte något av lagen. Så Rafa, gå till Juventus. Då får vi kanske se både Juventus och Liverpool i Champions League nästa år, och ett CL utan två av Europas bästa lag vill väl inte ens Manchester United och Milan se?

Leave a Comment