Betydelsen av Aspie-Messi

Det var i lördags kväll som nyheten slog ner som en bomb för mig.
Leo Messi denna övermäniska bland fotbollsspelare som prenumererat på priset ”Världens bäste fotbollsspelare” har Aspergers syndrom.
I nästa sekund grät jag nästan av lycka.
Personer med Autism spektrum tillstånd, ADHD eller Tourettes behöver förebilder som kan vissa att det går att lyckas trotts dessa funktionsnedsättningar och om någon platsar där är det Leo Messi.
Världens bäste fotbollsspelare, idol, ikon, gud och Aspie.

Det var i måndags som brilianska tidningen Diário do centro do mundo som i samband med en reportage serie om autism släppte bomben som nåde mig via min gode vän Anders Pemer, Ordförande i OrganiseradeAspergare Stockholm och Vice Ordförande Attention Huddinge-Botkyrka, världens bäste fotbollsspelare Leo Messi diagnostiserades som åtta åring med den typ av Autism spektrum tillstånd som fram till maj i år benämndes Aspergers syndrom. Detta gör argentinaren till den blott andre med uttalad diagnos inom Neuropsukiatriska Funktionsnedsättningar tillsammans med Everton målvakten Tim Howard som sedan länge kommit ut med sitt Tourettes syndrom. Dessutom tror jag personligen att det finns väldigt många som aldrig blivit diagnostiserade men fått en diagnos om dem inte hittat fotbollen och därmed något att lägga all sin energi på.
Så vad innebär då diagnosen?

Vad innebär diagnosen för Messi?
För Leo Messi innebär diagnosen Aspergers syndrom inga som helst problem på planen. Han vet precis vad han ska göra och är trygg i situationen. På planen är och förblir Messi alltid ett geni, en övermänniska som verkar vara helt ostoppbar och kanske har han till och med nytta av sin Asperger diagnos på planen eftersom man oftast är väldigt detaljinriktad och vill att det alltid ska vara perfekt. Samtidigt när jag tittar tillbacka har Messi ju aldrig varit en kille som njutit av all uppmärksamhet och stjärnstatus som spelare som Ronaldo gör. Jag tror att Messis diagnos visar sig mer utanför plannen där han förvandlas från den geniale superstjärnan som gör vad han vill fyll av själförtroende till en ganska så osäker liten pojke som inte riktigt vet hur han ska hantera situationen när han står inför alla journalister och fotografer. Messi gör bara sitt jobb och jag tror nog att vi aldrig kommer att få se honom stå på barrikaderna och driva frågor för personer med Aspergers syndroms rättigheter. Han är inte den typen av person som söker rampljuset det hittar honom ändå.

Vad innebär Messi för andra med Aspergers syndrom?
Så varför tar jag då upp Messis diagnos? Om den nu inte påverkar honom på planen så vad fyller det då för funktion att berätta om den?
Helt enkelt för att vissa omvärlden att vi kan lyckas!
En stor anledning till att jag och många andra ständigt letar efter kända förebilder som har samma diagnos som oss är att vi vet hur mycket det betyder. Vi vet hur mycket vi själva fått kämpa med dåligt självförtroende och självkänsla och att vi behöver få veta att vi kan lyckas. Jag vill gå så pass lång som att säga att Messi är fotbolls-aspiesarnas Barack Obama. Jag skulle älska att få se nästa gång Messi lurar upp sin försvarare på läktaren och sedan rundade målvakten och rullade bollen i öppet mål drog upp tröjan och visade en t-shirt där det stod ”Yes we can!”
För hur stort kommer det inte vara för en person med den problematik som Aspergers syndrom innebär att kunna tänka när han/hon ser Messi på TV att kunna tänka han har samma diagnos som jag. Jag tror att Messi kan komma att bli en enorm förebild för alla inom autismspektrumtillstånd och förhoppningsvis till och med ändra något av samhällets inställning till personer med autismspektrumtillstånd, ett arbete som jag själv är en del av genom mitt föreläsande om hur det är att leva med NPF men framförallt som en av personerna i Kanal 5 ”De dejtbara”. Vi behöver förebilder och människor att se upp till och vi fick världens bäste fotbollsspelare.
Numera är Leo Messi inte bara en gudabenådad fotbollsspelare han är en av oss. Han är fotbolls-aspie!

Artikeln här!

Leave a Comment