Biografi: Joey Barton

JOEY BARTON – EN GÅNG PROBLEMBARN, ALLTID ETT PROBLEMBARN?
Om Joey Bartons problematiska karriär, på och utanför planen.
UPPVÄXTEN
Joseph Anthony Barton, ofta kallad Joey Barton, föddes i Huyton, Merseyside (Liverpool)  år 1982 och växte upp i ett arbetarklass-område. Han levde med sin mamma och pappa samt sina tre minderåriga bröder tills han var 14-år gammal då hans föräldrar valde att separera. Istället flyttade Joey och sin far till hans farmors gård.
Hans farmor var ett föredöme för Joey och han har sagt att det är henne han skall tacka för att han undvek att fastna i drogernas värld.
Joey Bartons pappa, som lustigt nog också hette Joseph i förnamn, arbetade som takläggare och spelade även halv-professionell fotboll i klubblaget Nortwich Victoria.
Joey Barton gick i en skola vid namn St Thimas Beckets och där var han, utöver sin fotbollsförmåga, väldigt skicklig i rugby.
FOTBOLLSKARRIÄREN
Under Joey Bartons juniortid så provade på lyckan i juniorverksamheter såsom Liverpool, Nottingham Forrest och Everton – men överallt fick han samma besked: ”Du är för liten för att kunna bli en fotbollsspelare”.
Men gav han upp? Nej. Istället medger han att tack vare dessa kommentarer så blev han bara säkrare på sin sak: Han skulle motbevisa dem alla och bli en professionell fotbollsspelare.
År 1997 kom förändringen när han gick till Manchester City. Där utvecklades han väl och kunde under mars 2003 debutera för klubbens A-lag i en match mot Bolton. Två veckor efter debuten så gjorde han även sitt första mål för klubben och det mot Tottenham, i en match som förövrig slutade 2-0. Han imponerade så pass mycket på klubbens dåvarande manager, Kevin Keegan, att han fick ett seniorkontrakt.
Andra säsongen så spelade han mer regelbundet för Manchester City och efter hans andra Premier League-mål, så kallades han in till U-21-landslaget för att representera England i mötena mellan Makedonien och Portugal i EM-kvalet.
I FA-Cupen samma säsong så fick han syna sitt första röda kort. Det var mot Tottenham i en match där de låg under med 0-3, som han valde att argumentera med domaren under halvtidspausen som han fick se rött. Troligtvis sade han några väl valda ord.
Trots lite mindre katastrofer under den andra säsongen så fick han fansens ärofyllda pris som årets unga spelare. Totalt spelade han 39 matcher för klubben, säsongen 03/04.
Även fast att han under den tredje säsongen fick ett nytt kontrakt som skulle sträcka sig till sommaren 2007, så var denna säsong en ganska problematiskt sådan för Bartons del. Det började redan under en träningsmatch mot Doncaster på försäsongen då han startade ett bråk, spelarna emellan. Sedan, under en julfest, så tryckte han in en fimp i ögat på juniorspelaren Jamie Tandy. Men det räckte inte med det, istället ville han strax därefter även elda upp juniorspelarens tröja. Han bötfälldes för detta och fick 60 000£ i böter.
Säsongen 2005-2006 började inte heller särskilt lyckat för den galna engelsmannen. Han skickades nämligen hem från träningslägret i Thailand, efter att ha angripit en 15-årig Everton-supporter. Och det var så illa att lagkamraten, Richard Dunne, var tvungen att gå emellan för att situationen inte skulle förvärras ytterligare. Lite senare under hösten fick han även gå på en sju-dagars behandling som styrdes utav en sport klinik, som var till för att hjälpa oroliga idrottsmän.
Under januari samma säsong, så lämnade han in en tydlig önskan om att få bli såld. Dagen efter kom Middlesborough med ett verbalt bud som dock avvisades.
Veckan efter medgav Joey Barton att han hade varit lite hetsig och istället började de inleda en förhandling om ett nytt kontrakt. Tillslut när allt var klappat och klart så hade skrivit på för ytterligare fyra säsonger i det ljusblåa-laget från Manchester.
Under Bartons sista säsong i klubben så fick han för första gången dra på sig den engelska matchtröjan i A-landslagssammanhang. Men även om han inte ställde till det i matchen så fick han ändå kritik utav vissa delar ur landslagets trupp. Orsaken var att Barton hade släppt en självbiografi efter landets misslyckande i fotbolls-VM i Tyskland 2006, och där nämnde han bland annat vad han egentligen tyckte om Englands VM-lag.
I april 2007 så visade han sin frispråkighet igen, när han valde att kritisera spelare från sitt eget lag. Det gillade inte Stuart Pearce och förbjöd honom från att prata med media mer.
Efter fem säsonger i Citys seniortrupp så lämnade han klubben för Newcastle United och transfersumman tros ha legat på runt 75 miljoner SEK. Han hade under dessa säsonger hunnit med att spela hela 131 seriematcher för Manchesterklubben.
Bartons första match för sin nya klubb var mot Hartlepool i en helt vanlig träningsmatch. Några dagar efter så skadade han sig och skulle bli borta i sex-sju veckor. Ligadebuten kom senare i oktober.
Men det var inte bara skador som ställde till det för Joey Barton. Den 27e december 2007 så greps han för misstänkt misshandel på ett område i Liverpool centrum. Han blev häktad den 28 december och samtidigt så var han på borgen för två tidigare brott.
Den 28 juli 2008 så släpptes han efter att han hade tjänat av 77 dagar av sitt fängelsestraff efter brotten i december.
30 augusti 2008 så spelade han match igen och det mot topplaget Arsenal. Han var hatad utav Arsenal-fansen och fick ständigt höra burop och bussvisslingar. Och som vanligt lyckades han hamna i centrum. Han var inblandat i en incident med Samir Nasri där Barton – enligt fransmannens mening – ska ha spelat fullt. Domaren gav endast frispark och några minuter senare så gav Nasri tillbaks med en medveten snyting. Denna situation förebyggde senare under matchen ett gräl mellan Keevin Keegan (Newcastles Manager) och Samir Nasri och William Gallas.
Men problemen slutade inte där. Han blev nämligen även avstängd av FA sex dagar efter matchen mot Arsenal.  Det var efter att ha misshandlat sin lagkamrat Ousmane Dabo under tiden i City som händelsen ägde rum, och nu månader senare kom domen.
Även om Barton länge har varit en bråkstake så har han alltid varit en väldigt begåvad fotbollsspelare. För utan Joey, så hade Newcastle det tufft. Man låg i bottenskiktet ett tag och den tredje maj 2009 så spelade han match för första gången på hela tre månader och även där ställde han till det. Det utsatte Newcastle som var i behov av poäng under de fyra återstående matcherna ställdes mot Liverpool på ett nästintill fullsatt Anfield. Newcastle hade egentligen ingen chans i matchen som slutade 0-3, men Joey Barton gjorde situationen värre för klubbens existens i Premier League när han fick ett rött kort efter en ful glidtackling mot mittfältskonkurrenten Xabi Alonso. Det räckte inte endast med en matchs avstängning för Barton. Istället så skulle han bli avstängd i resten utav säsongen på grund av förseelsen. Den dåvarande managern Alan Shear var irriterad på Joey Barton efter matchen och i media valde de att kritisera varandra öppet.
Newcastle flyttades senare ned och likaså Joey Barton, som valde att spela den kommande säsongen i andradivisionen. Där spelade Barton sex av de åtta inledande omgångarna för klubben. Men i en match mot Plymouth den nittonde september så skadade han sig och kom inte tillbaka förs i april. Efter comebacken spelade han de nio sista omgångarna. Han var inte högst bidragande till klubbens uppflyttning, men detta var en nystart för Joey.
Även fast han under säsongen i Premier League 2010/2011 retade gallfeber på motståndarna så spelade han hela 32 ligamatcher och var en av lagets bättre spelare.
Under hela Newcastle-sejouren spelade han 81 ligamatcher och gjorde allt som allt sju ligamål.
Sommaren 2011 så fick Newcastlespelaren lämna klubben efter att ha kritiserat klubbledningen på sitt aktiva Twitter-konto och därmed fortsatte flyttkalaset vidare ner mot London och till Queens Parks Rangers. Där har han i detta nu hunnit spela 16 ligamatcher och gjort två mål.
Den stora frågan är numera om han för första gången någonsin klarar av att sköta sig i en klubb? För om man bortser från alla bekymmer så är han och har alltid varit en väldigt begåvad fotbollsspelare.

KURIÖSA OM JOEYS LIV UTANFÖR FOTBOLLEN:
• Barton har ett Twitter-konto som han använder mer eller mindre varje dag. @Joey7Barton är namnet.
• 28 december 2011 blev Joey Barton för första gången pappa. Det blev en son med namnet Cassius.
• Joey Barton är god vän till boxaren Ricky Hatton samt den före detta Oasis-medlemmen, Noel Gallagher.

Foto: Thetelf

/Andreas Koski

Leave a Comment