Biografi: John Terry

Det är väl ingen tvekan om att John Terry är en levande legend inom engelsk fotboll, hans tjänster på både klubblag- och landslagsnivå har gjort honom till en av de få engelska spelare som bör skrivas in i någon form utav hall of fame.

Hans fullständiga namn är John George Terry och han föddes 7 december 1980 i Barking. Barking var under den tiden en av de tuffaste områdena i London och det fanns många nazistiska inslag där mörkhyade personer hade det tufft, misshandel var inte ovanligt och kriminaliteten var utbredd.

Johns fotbollskarriär började i Barkings lokala lag Senrab. När han blev elva år gammal så bytte han till West Hams ungdomsakademi där han spelade några år, redan vid 14 års ålder blev han kontaktad utav Chelsea som ville knyta till sig den talangfulle försvararen.

Han gjorde sin första träning med a-laget två år senare och genom en kaptensroll i b-laget så tog han en plats i Chelseas a-trupp. Han tillbringade dock några månader i Nottingham Forest på lån år 2000 men annars har han varit ”The blues” trogen. Detta har lett till de just nu 558 spelade matcher i det blåa matchstället.

Han har utöver spelet i klubblaget haft en framgångsrik karriär i det engelska landslaget. Där han debuterade i densamma år 2003 mot Serbien och Montenegro. John bar under flera år kaptensbindeln i landslaget med undantag då han fråntogs den efter den omtalade rasistattacken mot Anton Ferdinand under en ligamatch. Efter detta så beslutade han sig för att sluta i landslaget i september 2012, han spelade totalt 78 matcher i det Engelska landslaget.

John Terry har under många år varit och är fortfarande en tongivande och ledande spelare och har med all rätt blivit kallad Chelseas trotjänare. Tyvärr har han också fått uppmärksamhet efter olika rasistattacker vilket självklart kan kopplas ihop med hans tuffa barndom i Barking. När han anklagades för att ha uttalat sig rasistiskt mot Anton Ferdinand i QPR så var rubrikerna många. Trots detta och en pågående rättegång så var John tillsynes oberörd och agerade precis som vanligt på planen, det var snarare så att resten utav laget drabbades hårdare rent prestationsmässigt än honom själv. Som utomstående är det svårt att veta om och vad han sade vid tillfället men oavsett så lät han sig aldrig provoceras av kommentarer eller burop, utan fokuserade på det han var bäst på och lämnade känslorna utanför.

Man bör också tillägga att båda hans föräldrar satt i fängelse när han var 20 år gammal, det gjorde att hans bröder var tvungna att tjäna sina egna pengar och klara sig själva ganska tidigt. Detta visar bara på att man kan lyckas oavsett bakgrund och vilken stor människa och spelare han är.

John Terry. Foto: Mattythewhite

/Emil Cardebrandt

 

Leave a Comment