Biografi om Stephan El Shaarawy

Stephan El Shaarawy

Presidenten Silvio Berluconi och hans högra hand Adriano Galliani, vicepresident i klubben, blev av med väldigt mycket rutin från AC Milan under sommarens transferfönster. Spelare som Alessandro Nesta, Filippo Inzaghi och Gennaro Gattuso lämnade klubben på fri transfer. Men de två tyngsta spelarförlusterna var ändå när Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic packade väskorna och gjorde resan från Milano till Paris. Berlusconi och Galliani försökte ersätta stjärnorna, men det var inga större spelarnamn som värvades in. Dock valde de att köpa Genoas hälft och därmed få fullt ägande av Stephan El Shaarawy, något som skulle visa sig vara ett lyckat drag. Men vem är egentligen denne 20-årige italienare och vad döljer sig i hans förflutna?

Kareem Saleh Kareem El Shaarawy föddes 27 oktober 1992 i Savona, en kommun i nordvästra Italien där även upptäcktsresenären Christopher Columbus varit bosatt. El Shaarawy hade en egyptisk far och en italiensk mor och tog plats i det regionala Serie A-laget Genoa vid åldern av tretton år efter att ha spenderat ett år i Legino. Han var tillgänglig för det egyptiska landslaget men avvisades av förbundskaptenen Hassan Shehata med motiveringen att El Shaarawy spelade i en utländsk liga. Istället valde han att spela för det italienska U16-landslaget. El Shaarawy gjorde A-lagsdebut för Genoa redan vid åldern av 16 år och 55 dagar när han fick hoppa in i Serie A-matchen mot Chievo och blev då den fjärde yngsta spelaren i ligans historia. Han blev utlånad till Serie B-klubben Padova säsongen 2010/2011 och där blev han snabbt en nyckelspelare. Han spelade 29 ligamatcher, gjorde nio mål och var en starkt bidragande orsak till att klubben nådde kvalspel för uppflyttning. Den 25 juni 2011 skrev han sedan på för storklubben AC Milan. Men allt gick inte felfritt för italienaren i inledningen av hans tid i Milano.

Under hans första sex månader i klubben fick han bara spela 175 minuter, vilket ledde till spekulationer om en utlåning för att främja utvecklingen. Tillsammans med Galliani och tränaren Allegri kom han dock överens om att stanna i klubben den närmaste framtiden. Efter detta fick han ett uppsving, började prestera bättre och blev en av Italiens högst rankade ungdomar. Sammanlagt spelade han 28 matcher och gjorde fyra mål när Milan till slut fick ge sig i guldstriden mot Juventus. Detta var tillräckligt för att Milan skulle erbjuda honom ett kontrakt för att hålla honom kvar i Rossoneri fram till 2017, ett kontrakt som skrevs på 25 juli 2012.

Den här hösten, efter det att Zlatan Ibrahimovic lämnat laget, har El Shaarawy klivit fram och varit den drivande kraften. Han blev Milans yngste målskytt i Champions League-historien med sitt mål mot Zenit och sammanlagt har han gjort sexton mål den här säsongen, vilket innebär att han leder lagets interna skytteliga. Han leder också skytteligan i Serie A med fjorton mål, ett mål före Napoli-anfallaren Edinson Cavani. Milan har det dock tufft i Serie A och ligger bara på en sjundeplats efter arton omgångar, sjutton poäng efter serieledande Juventus. Upp till en Europaplats är avståndet dock bara sju poäng, så det är definitivt en rimlig målsättning att kvalificera sig för Europaspel nästa säsong.

El Shaarawy är rankad som en av Europas nästkommande världsklasspelare och blev även tvåa i omröstningen till Golden Boy, ett pris som går till den mest lovande spelaren i Europa under 21 år. Malagás Isco vann det priset. Italienaren spelar främst som vänsterytter men kan också användas som offensiv mittfältare och anfallare. Han är känd för sin otroliga dribblingsförmåga och teknik, dessutom har han visat prov på ett par riktigt fina långskott. Han är också en väldigt bra passningsspelare och första tillslaget är nästan alltid perfekt. Han har blivit jämförd med spelare som Cristiano Ronaldo, Neymar och Lionel Messi, men själv ser han sig som en kombination av sina lagkamrater Robinho och Alexandre Pato medan han har Kaká som förebild.

Det bästa betyget har han dock fått från Kevin Prince-Boateng, som menar att El Shaarawy har potential för att fylla luckan efter Zlatan Ibrahimovic på San Siro. Ett bättre betyg än så går knappast att få, med tanke på att den svenske anfallaren gjorde hela 56 mål på 85 matcher under sina två år i klubben och var lagets bäste spelare. Frågan är om El Shaarawy kan få samma inflytande i Milan som Ibrahimovic hade, eller om en försäljning väntar runt hörnet. Det återstår fortfarande att se. Klart är i alla fall att Stephan El Shaarawy kommer vara med och fajtas om skytteligasegern i Serie A den kommande våren. Och förutsättningarna är goda till att han vinner striden.

Leave a Comment