Biografi: Paul Gascoigne

En kontroversiell spelare som engelska fans för alltid kommer att minnas.
En spelare fylld med fotbollskunskap och galenskap.
Vilken underbar mix.

Paul ”Gazza” Gascoigne föddes 1967 i nordöstra England i en liten stad nära Newcastle. Hans barndom var tuff då hans föräldrar jobbade mycket. Hans far, John Gascoigne, flyttade under hans barndom till Tyskland för att arbeta. Han drömde alltid om att bli en professionell fotbollsspelare vilket många i hans närhet tvivlade på. Men 1980, skrev han på för Newcastles ungdomsakademi och var fast besluten med att lyckas.

Han gjorde bra ifrån sig och vann FA Youth Cup år 1985 där han själv gjorde två mål i finalen. Det var först nu a-lags tränare Jack Charlton fick upp ögonen för den lovande mittfältaren.

Han debuterade i förstalaget samma år när han byttes in mot Queens Park Rangers.

Ett problem Paul hade var hans vikt.

Tränare Charlton satte kravet att han skulle gå ner markant i vikt. Han fick två veckor på sig.

Gazza, som var känd för att aldrig ge upp och besatt en stor vilja, tränade extremt hårt under två veckor och nådde kraven tränaren ställt.

 

Hans vilja och styrka blev det som utmärkte honom som fotbollsspelare. Men hans vilja kunde också gå överstyr. Han har svarat för fler vårdlösa tacklingar, en utav de mest omtalade var i FA Cup-finalen 1991.

http://www.youtube.com/watch?v=AyX_af6Rm3k

Vid denna tidpunkt spelade han för Tottenham, det var i Tottenham han utvecklades som mest. Han fick en viktig roll i laget, hans styrka gjorde att han kunde hålla undan försvarare och länge vårda boll. Han utvecklades till en utav de bästa fotbollsspelarna under hans tid.

Efter hans prestationer under VM 1990 valdes han in i VM:s All Star team. Under VM hade han en viktig roll och ledde England till semifinal där laget förlorade på straffar mot Västtyskland som senare vann hela turneringen.

Året efter VM skadades han allvarligt i FA Cup-finalen 1991 mot Nottingham Forest(se ovan). Det som skulle vara en tackling som eventuellt skulle skada motspelaren skadade allt mer Paul. Gazza fick en olycklig träff och skadade sitt högra knä. Paul, som redan innan finalen, hade gått med på att skriva på för Lazio fick ingen bra start i den italienska klubben. Inledningen på sin Italien-sejour var drabbad av skador och han var hårt övervakad utav engelsk press.

Hans mål var att visa hela världen vilken duktig fotbollsspelare han var men hans tid i Lazio blev inte som han hade planerat. Han deltog i 47 matcher och gjorde sex mål, på de tre år han var i klubben.

År 1995 lämnade han Italien och flyttade till Skottland för spel i Glasgow Rangers. Tiden i den store skotska klubben blev lyckad och han vann ligan de två första säsongerna. Han blev utsedd till bästa spelare under hans första säsong i klubben och har på senare tid också blivit invald i Rangers Hall of Fame. Han visade otrolig spelglädje i Skottland och kanske var lättad över att äntligen kommit hem till de engelska öarna igen?

En speciell händelse under hans tid i Glasgow har fått stor uppmärksamhet. I en match i ligan, mot Hibs, tappade domare Dougie Smith sitt gula kort. Gazza tog då upp det och visade sedan komiskt upp det för honom. Detta var inte uppskattat av domaren som senare gav honom en varning för denna händelse. Allt går runt som man brukar säga.

Denna händelse visar prov på otroligt självförtroende.

Så man kan säga att han fick sin revansch i Glasgow efter sitt misslyckande i Italien.

Men efter sin tid i Skottland började det mesta gå neråt för Paul.

Englands dåvarande förbundskapten, Glenn Hoddle, tog inte ut honom i VM 1998 vilket var en besvikelse eftersom han spelade de flesta matcher i kvalet.

Efter detta började han dricka och festa allt mer och hans privatliv var mer omtalat än det han gjorde på planen.

Han skrev, 1998, på för Middlesbrough och hjälpte dem att nå Premier League. Efter två säsonger i ”Boro” gick han till Everton. Hans tid i Everton blev inte så lyckad och hans karriär som fotbollsspelare började nu gå mot sitt slut.

Efter sin tid i Everton spelade han korta perioder i Burnley, kinesiska Gansu Tianma och Boston United. Men sista delen utav hans karriär präglades mest utav hans omtumlande privatliv.

Hans alkoholproblem blev lite utav den bild omvärlden fick av denna duktige fotbollsspelare. De flesta har nog glömt de stora fotbollsprestationer han verkligen stod för.

Han har efter sin spelarkarriär försökt lyckats som tränare men har misslyckats. Han skrev 2005 på för Kettering Town men tiden där varade i endast 49 dagar. Han blev tidigt avskedad eftersom ägaren av klubben sa att han drack i princip varje dag.

Än idag försöker Gazza få ordning på sitt alkoholmissbruk.

Innan jag började skriva om Paul Gascoigne hade jag uppfattningen om att han var en hård alkoholiserad fotbollsspelare vars främsta uppgift var att slita och tackla.

Denna bild har nu ändrats.

Bilden jag fått utav denne otrolige fotbollsspelare är att han var en person med stor vilja och mentalitet. Han kunde bjuda på sig själv och brydde sig inte så mycket om vad andra tyckte om honom. Jag ser Gazza som en typisk engelsk fotbollspelare.

Tro inte att jag tänker på missbruken, utan på de kvalitéer han hade på fotbollsplanen.

En engelsk fotbollsspelare för mig är en med stor vilja, passion, bollkontroll och rå styrka. Detta tycker jag beskriver Paul Gascoigne perfekt som fotbollspelare.

 

Paul Gascoigne Foto: Okänd

Tack för mig.

Jesper Lehto

3 Comments

 1. lol

  engelska öarna? för övrigt bra skrivet

 2. Ber om ursäkt för den missen.. Men alla gör vi misstag.
  Ska givetvis vara Brittiska öarna.
  Tack för påpekandet!
  Det är så det ska vara ! 😉

  Jesper Lehto

 3. johan

  Riktigt bra skrivet!! Creedd

Leave a Comment