Biografi: Paulinho Guará

Paulinho Guará kom till Sverige och Örgryte under 2002 och blev snabbt en profil i Allsvenskan. De senaste åren har det dessvärre gått utför för brassen när det gäller målproduktionen och han har inte producerat i närheten av det han gjorde i början av tiden i Sverige. Är det här slutet på hans karriär?

Under 2002 hade Örgryte IS startat ett samarbete med Clubé Atlético Mineiro i Brasilien och under våren kom de två första spelarna från Brasilien till Örgryte för att visa vad de går för. De båda brassarna var Afonso Alves och Paulinho Guará. Efter att ha spelat med ÖIS reservlag så fick båda spelarna chansen från start mot Djurgården på Stockholms Stadion. Den dåvarande tränaren Erik Hamrén hade gjort ett taktiskt drag som skulle visa sig vara enormt lyckat. Från den stunden började Örgryte att starkt förknippas med brassar och laget var dessutom en av guldkandidaterna den säsongen. På totalt 17 matcher varav tolv från start, resulterade i sex mål för Paulinho Guará.

Trots succén under 2002 så lyckades Örgryte låna de båda brassarna även under säsongen 2003. Efter att ha gjort en riktigt bra säsong under 2002 så var förväntningarna höga på ÖIS inför den här säsongen. Föregående säsong var det Paulinhos anfallskollega Afonso Alves som glänste mest, men 2003 var det Paulinhos tur att vara den stora stjärnan. Totalt blev det 14 mål för honom vilket innebar en delad andra plats i den allsvenska skytteligan tillsammans med Kim Källström.

Inför säsongen 2004 var situationen väldigt osäker när det gällde de båda brassarna. Det stod efter ett tag klart att Afonso Alves inte skulle representera Örgryte den kommande säsongen och många fruktade att även Paulinho skulle byta klubb. Trots allt så var de båda spelarna bara i ÖIS på lån från Atlético Mineiro. Med hjälp av externa finansiärer så lyckades Örgryte köpa loss brassen och det stod då klart att Paulinho skulle representera ÖIS ännu en tid framöver. Förväntningarna var naturligtvis högt ställda efter hans fina målform under 2003. Det blev dock bara sju mål den här säsongen och både media och supportrar började spekulera i om han behövde Afonso för att kunna prestera på topp.

2005 blev inte heller så mycket bättre för Paulinho och då hade han dessutom börjat att hamna i skuggan av brassen Ailton Almeida som briljerade. Under sommaren blev det även klart att han skulle lämna klubben och till många supportrars ilska var det till en allsvensk konkurrent som han gick till. Hammarby IF blev hans nya klubbadress. Hans sista match i Örgryte på Gamla Ullevi blev ett känslosamt farväl för brassen som var mycket populär bland supportrarna. När han senare under den säsongen återvände till Gamla Ullevi, men då med sitt nya lag Hammarby så var det inte han själv som glänste, utan det var Örgrytes brasse Ailton Almeida som stod för showen och gjorde även ett mål med hjälp av en cykelspark.

Säsongen därpå blev däremot bättre för Paulinho och då blev det tolv mål för honom på 26 matcher. Året därpå gick det något trögare då han nätade nio gånger. 2008 blev även året då han lämnade Hammarby och Sverige för spel i Sydkorea och Busan I’Park. Under tiden i Sydkorea blev det bara sju matcher och två mål.

2010 var det dags för Paulinho att åter göra comeback i svensk fotboll, men det var varken i Hammarby eller Örgryte som han hamnade. Istället blev det Örebro SK som blev hans nya klubbadress, men även där gick det trögt med målproduktionen. Säsongen efter återvände han till Hammarby som då låg i Superettan. Dessvärre blev inte hans återkomst vad varken han eller klubben hade tänkt sig och samma år flyttade han till Naval i den portugisiska andraligan. Det är även där han spelar just nu. Just nu återstår det bara att se om han komma tillbaka till den fina målformen han hade i Örgryte 2003 eller om karriären är på väg mot sitt slut.

Foto: Okänd

Leave a Comment