Biografi: Ronaldo

22 september 1976 skulle visa sig vara en speciell dag i fotbollshistorian, en pojke vid namn Ronaldo kom till världen, en liten pojke som skulle visa sig vara en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, kanske även den bästa.

Klubbkarriär
Ronaldos karriär tog fart i Cruzerio, som 14 åring kom han till laget och han visade direkt att han inte var någon i mängden. Han var väldigt ung och spelade med ungdomslaget men redan som 16 åring fick han chansen att debutera i den brasilianska ligan. Ronaldo fick chansen i 14 av matcherna och gjorde hela 12 mål på dem försöken. Flera klubbar fick upp ögonen för den talangfulla brassen men han var bara 16 år gammal och storklubbarna avvaktade. Året därpå blev Ronaldo skyttekung när hans lag deltog i en delstatlig fotbollsliga i Minas Gerais. Storklubbarna var säkra på sin sak och det var PSV Eindhoven, storklubben från Holland som köpte loss talangen.

Ronaldo stannade i PSV under två säsonger där han gjorde hela 42 mål på 46 ligamatcher, Ronaldo hade presenterat sig på allvar, nu även ute i Europa.

I juli 1996 skrev Ronaldo på för Barcelona, hela 18 miljoner euro betalade storklubben för den talangfulla brassen som på tiden var mycket mer pengar om man jämför med nu. 18 miljoner euro var ett nytt transferrekord och ingen visste riktigt hur bra Ronaldo kunde bli. Det dröjde inte länge innan Ronaldo visade att han var värd varenda liten slant man hade betalat för honom. Han gjorde det han var bäst på, han gjorde mål. Han visade direkt att han var en målmaskin och dem spanska försvararna hade inte mycket att komma med när Ronaldo var i farten. Han gjorde hela 34 mål i sin första säsong för Barcelona och det skulle även visa sig bli den sista.

Hela världen hade fått upp ögonen för den unga brassen och när priset till Världens bästa fotbollsspelare skulle delas ut så stod Ronaldo redo för att ta emot det.

Inter köpte loss brassen för ännu en rekordsumma och ännu en gång skulle Ronaldo vara tvungen att bevisa sitt värde och det gjorde han. Inter vann Uefa Cupen 97/98 och det med mycket hjälp av Ronaldo som även bidrog med ett mål i finalen och ännu en gång, ett år senare fick han majoriteten av rösterna för det prestigefyllda priset, världens bästa fotbollsspelare. Ronaldo spelade för Inter fram tills 2002 och hans sista år i klubben var inga bra minnen. Ronaldo drabbades av en knäskada 1999 som skulle visa sig vara jobbigare än vad man trott. Brassen var under ett tillfälle borta från fotbollen i ett helt år och många började ställa sig frågan om han någonsin skulle kunna komma tillbaka. Mer om hans stora comeback lite senare.

Efter VM 2002 köpte Real Madrid loss brassen, övergångssumman hamnade till slut på 46 miljoner euro. Ronaldo som många gånger förr, presenterade sig snabbt för hemmapubliken, han behövde bara 30 sekunder för att slå sig in i målprotokollet och sedan några ynka minuter till för att göra sitt andra i sin debutmatch. Ronaldo visade direkt att han var en målmaskin och han garanterade nästan alltid ett mål när han stegade ut på planen.

När Capello anslöt till klubben under 2006 fick Ronaldo mindre och mindre speltid, största orsaken till det var att Ruud Van Nistelrooy värvades. Ronaldos skador spökade och en tung Ronaldo var tvungen att leta efter en ny klubbadress. Han skrev på för Milan i januari 2007.

Ronaldo spelade för Milan under två säsonger och så länge han var skadefri gjorde han mål, han snittade ett mål varannan match. I en match mot Livorno var olyckan framme igen, han hoppade upp för att möta ett inlägg och landade helt fel. Det var ett faktum, Ronaldo hade spräckt knäskålens ligament i vänster knä. Hans kontrakt förnyades inte och under sina ynka 20 framträdanden gjorde han 9 mål.

Ronaldos nya klubb skulle till att bli Corinthians i den brasilianska ligan men dröjde ett helt år innan Ronaldo skulle göra comeback och i matchen mot Itumbiara EC var han äntligen tillbaka. En vecka senare kom det förlösande målet i matchen mot Palmeiras och Ronaldo var ännu en gång tillbaka. Han hjälpte Corinthians att vinna turneringen Campeonato Paulista med 10 mål på 14 matcher.

Den 14 februari 2011 meddelade Ronaldo under en presskonferens att han valt att lägga skorna på hyllan, en väldigt tråkig dag för alla sanna fotbollsälskare.
Landslaget
Ronaldo blev som 17 åring uttagen till den brasilianska truppen som skulle åka upp till USA för att spela ett VM men fick aldrig en chans att hoppa in i någon av matcherna. Brasilien vann VM-guld och Ronaldo karriär i landslaget höll på att ta fart.

Under VM 1998 var Ronaldo mannen i centrum, medierna var på honom hela tiden och många ställde sig frågan om Ronaldo kunde leda Brasilien till ett nytt VM-guld.Tyvärr blev det inget VM-guld och Ronaldo fick nöja sig med en silver medalj, fyra mål och tre målgivande passningar. Brasilien förlorade finalen mot Frankrike med hela 3-0 och ingen mindre än Zidane gjorde två mål.

Men fyra år senare var vi framme vid ett nytt VM och ännu en gång var Ronaldo mannen i centrum. Efter den tunga skadan i Inter kämpade Ronaldo för att hinna bli spelklar till världsmästerskapet och precis som förra gången var man tveksam till om Ronaldo verkligen kunde leda sitt land till ett VM-guld dels för den tunga skadan månader innan mästerskapet och dels för den tunga final förlusten mot Frankrike i tankarna fyra år tidigare. Men Ronaldo ville annat och han visade direkt i dem tre inledande matcherna att han var världens bästa fotbollsspelare. Ronaldo öste in med mål och slutade till slut på hela åtta mål på sina sju matcher i turneringen. I finalen mot Tyskland gjorde Ronaldo båda målen i matchen som slutade 2-0 till Brasiliens fördel. Ronaldo blev utvald till världens bästa fotbollsspelare för tredje gången.

Ronaldo stod nu på hela tolv mål i VM-sammanhang och han saknade två upp till rekordet som hölls av Gerd Muller från Västtyskland/Tyskland. Och självklart skulle Ronaldo slå rekordet, i gruppspelet (VM 2006) mot Japan gjorde Ronaldo två mål och rekordet var tangerat. I åttondelsfinalen mot Ghana slog Kaka en briljant passning till Ronaldo och denne mannen ställdes en mot en mot Ghanas målvakt. Som vi alla vet missar Ronaldo aldrig ett sådant läge och det var inget undantag denna gånger heller. Med en överstegsfint lurade han bort målvakten och la in bollen i öppet mål, det 32 år gamla rekordet var slaget. Ronaldo gjorde sin speciella målgest och med ett leende på läpparna konstaterade han att det bara var han som skulle leda den där skytteligan.

Turneringen var mindre lyckad för Brasilien, laget åkte ut mot Holland i kvartsfinalen och Ronaldo gjorde sin sista stora turneringen men han fick ju skriva in sig i historieböckerna som den bästa målgöraren genom alla tider i VM-sammanhang. Vilket avslut, Ronaldo!

Foto: Russell C

/Kamil Sytniowski

Leave a Comment