Biografi: Sergio Ramos

Sergio Ramos

Den 30 Mars 1986 föddes en liten pojke i Camas, Sevilla. Denna pojke fick namnet Sergio Ramos. Ingen visste då att han en dag skulle bli en av Spaniens största stjärnor, spela för en av världens bästa klubbar och få ta över legendariska Fernando Hierros numer i Real Madrid.

När han växte upp i Camas var det storebror Rene som var den fotbollstokiga. Sergio hade andra drömmar, han ville bli tjurfäktare. Trots drömmarna började Sergio spela fotboll för den lokala klubben FC Camas. Snart visade det sig att han hade en talang och Sevilla CF fick upp ögonen för honom. I den andalusiska stor klubben gick allt snabbt och redan som 16 åring spelade han i b-laget. Den 2 Januari 2004 gjorde han debut för A-laget. Vid 19 års ålder skrev han på för Real Madrid.

Real Madrid
Real madrid valde att köpa in Sergio Ramos för att han på sikt skulle ersätta Fernando Hierro som två år tidigare lämnat klubben. När Ramos kom till klubben gjorde han det som regerande Europa mästare i u-19. Han var också  utsedd av UEFA som den bästa nya spelaren säsongen 2004/2005. Efter att ha anpassat sig till sitt nya lags spelsystem blev han försvarets syre, gav försvaret energi att stå emot.

I real madrid tilldelades han numer 4, ett numer som tidigare tillhört Fernando Hierro. Inte nog med att han köptes in för att fylla den plats som en av de stora legenderna inom både real madrid och Spaniens fotbolls historia lämnat bakom sig, utan han skulle även ta över hans numer i laget. Man satte en stor press på den unga talangen från Real Madrid håll. Men Sergio Ramos klarade av den enorma press som de satt på hans axlar. Han kom in i laget med personlighet och självförtroende. Han satte sin prägel på matcherna redan under sin första säsong i klubben.

Till en början hade han svårt att ta en plats som ytterback med tanke på att real madrid hade stora spelare som Roberto Carlos, Salgado redan i laget. Han fick spela som mittback och ibland agera defensiv mittfältare när de krisade sig. Men i och med ankomsten av mittbackarna Christoph Metzelder och Pepe sommaren 2007 flyttades Ramos ut till sin ytterbacks position. Och blommade ut ytterligare till en fantastisk försvarare som både bidrog till anfall och försvar.

Från det svarta fåret till andra kapten

Men allt var inte en dans på rosor för den sevillanska spelaren. Genom åren har han kritiserades hårt för sina uttalanden i media, vansinnes färderna genom den spanska huvudstaden och för sitt festade dagarna innan match. En av de värsta stormarna var nog när han efter ett antal misslyckade insatser satte skulden för sin formsvacka på de andra i laget. Ett annat sånt var när han valde att gå ut och festa dagen innan en stor match i ligan för tre år sen. Ett tag ansågs han vara det svarta fåret i real madrid men med åren har gått har också en mognad infunnit sig. Idag är han andra kapten, och anses vara ett föredöme för de unga spelarna på alla sätt och viss. Man ser honom sällan ute i Madrids nattliv och det enda tillfället han hamnar i skvallerpressen är om hans kärleksliv.

Landslaget

Efter bara 6 matcher för u-21 laget flyttades Sergio Ramos upp till a-laget 2005. Han gjorde debut i la roja 26 mars mot Kina. Sedan hans förre detta real madrid kollega Míchel Salgado la skorna på  hyllan efter VM i Tyskland 2006 har Sergio Ramos utan konkurrens varit förstahandsvalet som ytterback.

Hans insatser i både EM 2008 och VM 2010 var fantastiska och har uppmärksammats. Efter EM togs han ut i UEFAs bästa lag och efter sin insats i VM  togs han ut i FIFA´s al star team.

I både landslaget och klubblaget har Sergio Ramos gjort sig känd som en urstark spelare med ett öga för mål, speciellt vid fasta situationer. I landslaget har han på 82 matcher gjort 6 mål och i real madrid har han under sina fem år i klubben gjort sammanlagt 26 mål. Vilket är mycket för att vara en försvarare. Han har också gjort sig känd som en spelare med enorm kämpaglöd, engagemang, hårt arbetande, tekniska färdigheter både offensivt och defensivt och inte minst för sin snabbhet och sina kraftfulla skott.

Som jag nämnde tidigare är han en all around back som även kan fungera som defensiv mittfältare men den roll som jag tycker han är bäst i är mittback i alla fall i sitt klubblag. Därifrån styr han sitt försvar på ett perfekt sätt och skapar en balans och en trygghet för de andra spelarna. Visst förlorar laget en dimension i anfallet när man inte har Sergio Ramos som kan skära in i banan och göra sina inlägg. Säg vad du vill men Arbeloa som varit den flitigaste ersättaren på den positionen har inte samma tekniska färdigheter eller snabbhet. Men jag tror att real madrid vinner i längden på att spelarna vet att de har ett försvar de kan lita på. Men i landslags sammanhang ska han spela ute på sin kant, där finns det andra som gör jobbet som mittbackar galant. 

När jag tänker Sergio Ramos tänker jag VM finalen 2010, han hade tre fantastiska lägen till att göra mål i första halvlek, ett inlägg som var så nära mål, och två skott som Holland i sista stund fick ordning på. Men jag tänker också på hans kämpaglöd, när resten av försvaret är helt slut efter 85 minuters jagande så finns det alltid en som har lite kvar att ge, en som alltid ger allt från minut ett till det sista. Han backar inte ifrån att göra en glidtackling för att försvara bollen eller springa in i målstolpen bara för att sätta in bollen i mål. Det är riktig engagemang för mig. Det är just därför jag valde att skriva om honom. Hans kärlek för sitt lag och för sporten.

Vid 25 års ålder har han vunnit ligan två gånger (06/07, 07/08), copa del rey (2011), supercupen  (07/08) och självfallet EM titeln 2008 och VM titeln 2010. Det enda som saknas är en titel,  Champions leauge titeln. Och han har tid för att vinna den titeln. Han är bara 25 år och har många år kvar i toppen. Han kommer att fortsätta att mogna och utvecklas. Det finns inga begränsningar inom denna spelare på vad han kan åstadkomma i framtiden.

”He is so good that I think he will become one of the three best players in the world. No doubt, and he will become a Real legend and keep on scoring decisive goals.Roberto Carlos, förre detta Real Madrid-spelare. 

Foto: Okänd


/Sara Khatmi

5 Comments

 1. Mackan

  Bra biografi, dock en hel del särskrivningar som man skulle kunna klaga på.

  Skall bli intressant att se om Ramos får sin CL-titel snart.

 2. hatar särskrivningar

  Varför alla dessa särskrivningar? Blir uppriktigt sagt förbanad.
  Du har bra flyt. Men kan inte släppa det andra..

 3. Efter att ha läst texten en miljon gånger blir man lite blind för felen. beklagar för felen och ska tänka på det extra till min nästa text. Igen i am really sorry…

 4. Jag håller med dig om att man blir blind när man ska rätta den, mycket bra skrivit och lycka till Sara !

 5. Jo, men efter att ha läst igenom så många gånger så kan man inte missa så uppenbara fel. Finns ju mängder att hitta.

  Lycka till på sidan i vilket fall. Ska bli kul att läsa mer.

Leave a Comment