Biografi: Tomas Brolin

Han har blivit uttagen i VM:s världslag, han har två stycken guldbollar på sin prishylla och han har efter sin karriär blivit utnämnd till Premier Leagues näst sämsta förvärv genom tiderna. Detta är historien om en av kanske Sveriges märkligaste fotbollsproffs, Tomas Brolin.

I Hudiksvall, nio mil söder om Sundsvall föddes den 29 november 1969 Tomas Brolin. Han började sin karriär redan som sexåring i Näsvikens IK där han tillbringade alla sina år som pojklagsspelare. Vid 14 års ålder debuterade han i A-laget men det var inte bara fotboll som gällde för Tomas. Han spelade även bordtennis, ishockey och åkte längdskidor men när det inte längre gick att kombinera alla idrotter så blev valet inte speciellt svårt. Det var fotboll han vill syssla med och som sextonåring flyttade han upp till Sundsvall för att gå fotbollsgymnasium där han fick den före detta landslagsspelaren Anders Grönhagen som tränare, som kom att visa sig göra gott för hudiksonen. Tomas hade tur som kom till Sundsvall just den tid han gjorde. Laget var på stark på väg framåt och klättrade i seriesystemet och redan som 17-åring debuterade han i Allsvenskan och det syntes att det fanns stor potential i denna målfarliga och tekniska anfallaren. Tyvärr så kom det ett litet bakslag i utvecklingen för Brolin som under ett par säsonger led av ett par småskador som bromsades hans framfart. Men inför säsongen 1990 så värvades han av fjolårets svenska mästare IFK Norrköping och redan i premiäromgången slog han till och gjorde 3 mål då hans Norrköping besegrade IFK Göteborg och via TV fick Sverige se vad som skulle komma att bli ett signum bör Tomas. En ”brolinare” föddes spontant i glädjeruset och den snurren kom att följa honom som målgest resten av karriären.

Tomas fortsatte sedan att prestera bra i allsvenskan och så pass bra att Olle Nordin valde att ge honom en plats i landslaget. Brolin fick göra ett inhopp i den näst sista matchen innan VM-slutspelet i Italien. Man mötte Wales hemma på Råsunda, Brolin gjorde två mål, lyckades fullständigt och vips låg det en VM biljett i hans hand.

VM 1990… Ett mycket svart VM för det Svenska fotbollslandslaget då man tågade ut ur VM med 1-2, 1-2, 1-2 och i tidningarna lades det upp som ett telefonnummer och vårt kära landslag hånades fullt ut bland det svenska folket. Men värden hade fått sett ett nytt internationellt genombrott i Tomas Brolin och dörrarna för ett proffskontrakt i Europa stod vidöppna efter Italien VM. Tillsammans med sin pappa Rune och legenden Kurre Hamrin såg de över anbuden från de olika klubbarna och Parma var det lag som lockade mest. Visserligen var de nykomlingar i högsta divisionen men Tomas hade fått bra intryck av hans möten med klubbledningen och tränarna och dessutom gillade han staden. Nästa omgående tog han med sig sin flickvän Madeleine och flyttade söderut och blott 21 år gammal var Tomas ett välbetalt fotbollsproffs.

 

Under nästa fem och ett halvt år bodde paret i Parma och laget hade nu etablerat sig som ett topplag i Serie A. Parma AC vann Italienska Cupen både 91 och 92, 1993 vann man Cupvinnarcupen. Under sin första säsong gjorde Tomas sju mål för sin klubb men året därpå gick det lite tyngre och det föll endast fyra fullträffar från Brolins fötter vilket medförde att tränaren mer eller mindre tvingade ner honom på mittfältet vilket kom att visa sig var ett genidrag. Tomas har alltid älskat att ha mycket boll och från sin mittfältsposition fick han styra spelet med fina dribblingar och perfekta passningar och bland fansen i Parma räknas han som en av de fem bästa som någonsin representerat klubben under dess historia.

1994, året då de Svenska fotbollslandslaget flög rätt in i hela Sveriges befolknings hjärtan. VM i USA blev en dundersuccé för Sverige och inte minst för Tomas Brolin. Man tog sig vidare från gruppen efter 2-2 mot Kamerun, 1-1 mot Brasilien och 3-1 seger över Ryssland och i åttondelsfinalen ställdes man i 40 gradig värme mot Saudiarabien, spelar vana vid just värme. Sveriges förbundskapten Tommy Svensson beordrade sina spelare att till och med fejka skador för att få tid till vila. Men värmen stoppade inte Sverige, man vann tämligen enkelt med 3-1, men i kvartsfinalen mot Rumänien blev det tuffare. Sverige tog dock ledningen i matchen genom en frisparksvariant signerade Tomas Brolin. Från Parma hade han tagit med sig idén och på papper hade han kvällen innan ritat upp den för Tommy Svensson och utan att ens tränat på den en endast gång så ger man den ett försök och det lyckas fullständigt briljant. Tyvärr gör Rumänien 1-1 i slutminuterna av matchen och det blir förlängning. Rumänerna tar ledningen och hoppet håller på att ta slut men på ett långt inlägg når Kenneth Andersson högst på bollen och kvitterar till 2-2 och matchen får avgöras på straffar och resten är svensk fotbollshistoria när den är som allra vackrast. I semifinalen väntar återigen Brasilien och tyvärr är det bara Brolin som kunde hålla jämna steg med detta briljanta Brasilien och det räckte in. Världens bästa anfallare 1994 Romario gör matchens enda mål och brassarna är klar för Final. Sverige får istället rikta i sig på bronsmatch mot Bulgarien. Där gör Tomas själv 1-0 och spelar sedan fram till både 2-0 och 3-0 innan Kennet Andersson fastställer slutresultatet 4-0 och Sverige hade tagit brons i fotbolls VM. Brolin belönades tillsammans med Tomas Ravelli en plats i världslaget och han fick för andra gången motta guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare. Hela landslaget fick senare även Svenska Dagbladets bragdmedalj för sin framgång i USA och hela sommaren sjung sedan Sverige Brolin, Brolin, Brolin.

Den 16 november 1994 ändrades dock allting för Brolin. Det var under en EM-kval match mot Ungern som Tomas skulle slå ett inlägg men trampar snett och fotleden får ett mycket elakartat spiralbrott och nu väntade en lång rehabeliteringsperiod för att ta sig tillbaka till toppfotbollen. Drygt ett halvår senare försöker Tomas ta tillbaka sin plats i Parma men det går inte, istället skriver han på för den Engelska klubben Leeds och övergångssumman på 45 miljoner är för dåtiden den största som någonsin betalats av en engelsk klubb för en utländsk spelare. Tyvärr kom inte tränaren och Tomas överens och alla lovord han hade fått om att få vara den spelfördelande mittfältaren infriades aldrig och Tomas blev tillslut utfryst av klubben. Inte ens när laget hade nio ordinarie spelare borta fick han plats på bänken. I början av maj 1996 opereras foten igen och på hösten lånas Brolin ut från Leeds till schweiziska FC Zürich.  Bara efter några matcher vill Leeds ha tillbaka svensken men han hade tidigare sagt att han aldrig ville sätta sin fot i klubben något mer och tillslut var man nära en lösning då Italienska Sampdoria vill köpa Brolin. Men klubbens läkare sätter stopp då han tycker läkningen av foten inte ser nog bra ut. Så här fortsatte det sedan under nästa hela 1997 förutom att han lånas ut igen, denna gång till sin gamla klubb Parma som var villiga att ge honom en ny chans. Succén uteblir dock och han tvingas tillbaka till Leeds. Den engelska klubben fryser återigen ut Tomas och i slutet av oktober 1997 kommer han överens om en ömsesidig uppsägning av kontraktet och Brolin köps ut för 1,7 miljoner kronor.

Less och kontraktslös reser Tomas hem till Sverige och tränar med sin gamla klubb Hudiksvall under två månader innan han den femte januari 1998 gör sin första träning med Crystal Palace. Bara fyra dagar senare gör han debut i en förlustmatch mot Everton men Tomas utnämns till matchens bästa spelare och den 15 januari skriver han på ett fyra månaders kontrakt med en lön på 130 000 kronor i månaden. Klubben var så nöjd med Brolin att han efter någon månad efter att klubbens tränare fått sparken erbjöds att hålla i lagets träningar tillsammans med Atillo Lombardo. Men projektet som spelande tränare passade inte Brolin som sommaren 1998 förklarade han att hans liv som professionell fotbollsspelare var över, blott 28 år gammal.

Efter Karriären som fotbollsproffs gav sig Brolin in i fastighetsbranschen och höll på lite allt möjlig. Han var bland annat ägare till restaurangen Undici på Östermalm och har senare även synts i tv sammanhang, bland annat i Svt:s program, mästarnas mästare. Nu för tiden är Tomas Brolin gästgivare i Stockholm samt syns likaså i travsammanhang med pingisgurun Jan-Ove Waldner.

 

//Signerat Sundberg

Leave a Comment