Biografi: Francesco Totti

Historien om Roms störste härförare, frälsare och ledare sedan Romarrikes undergång. Olympia Stadion är dess borg, de mötts av elva gladiatorer, en odödlig hjälte. Före kristus hette han Julius Ceasar, efter kristus finns det bara En person, den nye kejsaren av Rom – Francesco Totti

Fullständigt namn: Francesco Totti
Smeknamn
: Il Capitano, Il Pupon, Il Bimbo d’Oro
Position
: Offensiv Mittfältare, Forward
Födelseplats
: Rom, Italien
Födelsedatum
: 27 september 1976
Längd: 180 cm
Vikt: 80 kg
Nuvarande klubb: Roma, Italien

The Eternal City, La Famila och besluten

Han är allt mellan himel och helvete, kejsaren från Rom har spottat på motståndare, filmat sig till avgörande straffar och gett finger till domare världen över. Il Pupone har förtrollade en hel nation genom åren som gått. I Rom är han Gud själv, UNICEF-ambassadör och han älskar sin mamma mer än något annat. Med denna kombination av kvaliter som spelare och männsika är det för oss självklart här på fotbollsorkalet.se att höja mannen till skyarna- om inte lite till.

Är man personifierad med Gud i den fd. romerska rikes huvudstad är man på god väg att lämna den mänskliga skepnaden och kliva in i något som ligger borttom kult-status och idolbilder. Totti har med åren verkligen blivit en ikon för Roma och italiensk fotboll. Jean de la Fontaine sa för länge sen ”Alla vägar bär till Rom”. För Francesco Totti fanns det bara en väg och den ledde redan till Stadio Olympico.

Året är 1976, staden är Rom, månaden är september, mannen blev Francesco Totti. Platsen där legenden växte upp heter Porta Metronia, ett av många bostadsområden i den italienska huvudstaden. Som för många andra italienska killar betyder familjen allt. Pappa Enzo och mamma Foirella gillade att deras lilla pojke inte glade sig åt att kolla på teknade serier framför tv:n utan föredrog att spela fotboll med det älre grabbarna. Redan som ung fick Totti ett stort erbjudande från Milan men mamma Totti ville annurlunda. Hon väntade på ett erbjudande från sonen favorit lag –Roma. Hon vägrade släppa sonen utanför ”the Eternal City”.”Tärningen är kastad” sa Ceasar i meningen att det var redan påväg att ske under, de fanns ingen återvändo. Så fanns det inte heller för famijlen Totti som hade is i magen att neka erbjudande från Milan och vänta på anbud från Roma. Mycket riktigt kom det också ett.

För inse hur stor han är för klubben och staden vill jag dra lite snabb fakta. Totti har spelat i AS Roma sedan 1993 och är klubbens genom tiderna bäste målskytt och den spelare som spelat flest matcher för klubben; 16 januari 2008, i matchen mellan Roma och Torino i Coppa Italia, blev Totti den förste spelare att göra 200 mål för Roma och 9 mars 2008 spelade Totti sin 500:e match för klubben.

1981 drog Il Capitano på sig sitt första par fotbollsskor- passade en blivande kung. Det var Francesco Tottis första par, och långt ifrån hans sista. Han visade sig vara en supertalang. 1992 flyttades Totti upp från ungdomsakademien till Romas A-trupp, där han sedan dess har varit stationerad. Som 16-åring gjorde han debut i A-laget mot Brescia. Ett historiskt datum för många Roma anhängare är 4 september, 1994 gör Totti sitt första mål i Roma tröjan i matchen mellan Roma – US Foggia matchen slutade 1 – 1.

Roma, framgångarna, målgesterna och Ilary Blasi

Roma, under Totti vann Italienska serie A säsongen 2000-2001. Francesco Totti, den hetlevrade men oändligt skickliga playmakern, var Rom-supportrarnas stora hjälte, och de visade sin tacksamhet efter seriesegern genom att beröva deras prins på både tröja och shorts.

Totti och Roma har inte vunnit serie A sen dess, och det har gått lite upp och ner. Många har ansett att Totti borde ha flyttat till en större klubb när han fortfarande var på uppgång, så blev icke fallet. Under säsongen 2006-2007 såg vi en pånyttfödd och tänd Francesco Totti, och Roma verkar onekligen vara på uppgång igen. Denna säsong har Roma varit i blickfånget mer än tidigare med alla rykten och värvningar, ett som alltid varit säkert är att Totti är given i start elvan. Trots att ”Prinsen” dragit på sig en del skador sista tiden hoppas alla Roma supporters att han är hel till premiären av 2008- 2009 upplaga av Serie-A.

I Serie-A revrerar Totti också där han flertal gånger gjort över 20 mål under en sängong ett fantastiskt bra facit med tanke på att han spelade som Trequartista (släpande anfallare). Säsongen gick det mycket bra för Roma och Totti under säsongen 2007. Laget slutade på andra plats i Serie A, samt vann Coppa Italia över ligamästarna Inter i finalen. Totti själv stod också för en makalös säsong, 26 mål i ligan innebar seger i Serie A:s skytteliga samt att Totti blir tilldelad Guldskon som hela Europas skyttekung säsongen 2006/2007. Totti vann även assistligan i Serie A med 11 assist och gissa vad?! Den här säsongen ser vi fortfarande honom i den tighta röda tröjan med nummer 10 på. Den hetlevraade romaren borde a tränat hårdare på sitt Huvudspelet på lugna sitt temperamentet när han fortfarande var en som talang. Hans spelsinne, spelöverblick, fantastiska målsinne, ypperliga kreativitet, genomskärande passningar och fina ledaregenskaper är alla ingredienser i hos Francesco Totti.

Totti är känd för sina målgäster lika mycket som för hans sviktande humör, dem av er som följer Serie-A vet att en av stor matcherna är Rom derbyt mellan Lazio och Roma. Under andra derbyt säsongen 98-99 nätade Totti som klassiskmaner i slutminutrarna och tog av sig matchtröjan för att visa en t-shirt med texten ” Vi ho purgato ancora” (”Jag tystar Er igen”) för att referera till föregångende derby då han också gjorde mål och sprang ut mot sidlinjen och slet åt sig tv kameran och tillgängnade målet Roma fansen. För att hylla sin fru hade han texten ” 6 (sei) Unica!” vilket betyder, Du är unik! under en match. En annan gång tog Totti bollen efter ett mål stoppade in den innanför tröjan, la sig på rygg och gestaltade hans gravida fru medan lagkamraterna smekte bollen innan för Tottis tröja, tillgängnat hans Ilary. Den mest förkommande målgesten är då Totti kysser vigselringer (för att hedra sin fru) och pekar mot himlen för att tacka Gud.

Hans fru Ilary Blasi, föredetta showgirl och model som numera en av de största tv profilerna i italien. 81:an började hennes karriär honom reklam och tv tidigt då hon redan som femårig fick hennes första film roll i ”David and David” efter det rullade jobben på, numera arbetar hon på Italia 1 och håller i tittar favorit programmet Le Iene. Ilary som är rakad numer 5 på listan över ”50 Sexiest WAGs of World Football.” (WAGs, engelskt utryck för fotobllsfruar) av COED Magazine. Paret gifte sig i Juni 2005 och har två barn tillsammans Cristian som i november fyller 3år samt familjens nyaste tillskott lilla flickan med det mycket moderiktiga namet Chanel som i våras fyllde 1år.

Kulten, stoltheten och modet

Varför och hur kunde Totti bli så stor och uppnå denna status i en medelmåttig klubb som Roma i verkligheten är? Svaren är många, min analys är både hans negativa/positiva sidor på och utanförplanen har gjort ”Il Bimbo d’Oro” störst.

Först och främst har han alltid varit Roma trogen, i ur och skur (för att anväda ett svenskt ordspråk) Up´s and Down´s- Totti var kvar. I dagens fotboll är det pengar som bestämmer och spelade byter tröjor kors och tvärs beroende på var det största pengarna finns. Inte Totti. Det sägs att Totti varje år blir uppvaktad av storklubben Real Madrid där man skickar en vit real-matchtröja med hans namn på och en lapp med texten ”Kom och spela för ett riktigt lag”. Vi vet redan svaret! Det är inte många spelare som är klubben trogen under en karriär med utantag för vissa spelade så som Maldini (Milan AC) däremot finns det åtskilliga exemple på spelare som bryter lag så som tjejerna på Stureplan byter killar, inga namn nämda (Christian Vieri..host..host). Inte bara Tottis lojalitet har gjort honom stor utan också hans framgångar. Som tidigare nämt var han playmakern bakom liga guldet säsongen 2001-2001 dessutom tongivande i VM-laget som tog guld 2006, där han själv avgjorde åttondelsfinalen mot Australien, genom matchens enda mål på straffspark i 93:e minuten, ”chipp-straffen” som var en kopia på orignalet Panenka (Tjeckoslovakien) med den oförglömliga målgesten (tummen i munnen) som han tillägnade sonen Cristian, som han har tillsammans med sin fru, fotomodellen Ilary Blasi.

Hans intresse för mode och stil har också gjort honom till ett hett byte bland världens alla modeller och tjejerna trånar fortfarande efter Totti trots frun och barnen. Life of a Playboy! Man måste älska Totti för hans sinne för mode då han kan komma körande i en röd Ferrari till träningen med en matchande lika röd Armani kostym, ett par Dolce bågar samt Gucci lofers i ormskinn. Han är Italiens svar på David Beckham. Fåfängan är stor bland italienska fotbolls spelare, det sägs bland annat att spelarna ställer upp sig på rad framför spegel som är plaserad på insidan av omklädningsrummets dörr för att dubbel kolla hårbandet och tröjan innan man springer ut före match, samt i halvtid. Trots playboy livet och framgångarna är Totti engagerad inom FN och är välgörenhets ambassadör för UNICEF. Där han släppt två bestsäljande komedi böcker till välgörandeändamål för barn tillsammans med andra stora fotoblls profiler så som Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon och Antonio Cassano.Totti är folklig och har starka familjeband då brodern Richardo är hans manager. Dessutom har Totti också en egen fotbolls skola ”Number Ten” och äger ett motorcyckel lag ”Totti Top Sport”. Han är en samlare av matchtröjor (jerseys) ett exempel är då han efter en rugbymatch mellan Italien och Irland så han byter tills sig Brian O’Driscoll och Denis Hickie tröjor gentemot sig egen röda Roma matchtröja.

Alla dessa saker gör att jag, Rom och många andra älskar Francesco Totti dessutom glömmer han inte din härkomst och hemstad för att gestalta det har han även tattuerat in en romersk krigare på höger överarm. Sen finns det egenskaper som folk stör sig på hos Totti, som under EM 2004 då Totti hade förberett med ny, stilfull frisyr och i gruppspelet avfyrar en spottloska mot dansken Christian Poulsen som kamerareprisen visade många gånger och spreds över hela världen för att gestalta ignoransen som fanns hos italienarna genemot andra fotbolls nationer. Eller hans otaliga filmningar i boxen som i många fall slutar med dömda straffar samt hans återkommande dåliga uppförande på planen gent emot domare och motståndare. På något sätt har detta byggt upp kulten kring honom själv som en playboy, badboy och oberäknelig spelar – som man trots allt älskar. Han håller med, detta gör att jag älskar Totti ännu mera. Kör på säger jag bara! I need some drama on the Pitch.

Nytt millenuium med ”Il Principino” som blev ”Il Principe” med Scudetto i handen

Guld året coachades Roma av ingen mindre än Fabio Capello som byggde laget kring Totti, som först då började spela som trequartista och fick utrymme för sitt skickliga passningsspel. Som firade en klassisk dubbel då laget van både Serie-A och Supercoppa Italiana. Trots blyga 13 mål i ligan blev Totti utsedd till ” Italian Footballer of the Year” och fick utmärkelsen “Ballon D´or” (guldbollen) Följande säsong spelade Roma med utställningen 3-5-2 och Totti hade hela 20 fulträffar när laget tampades med Milan i Scudetto racet. Säsongen 04-05 blev lite av en besvikelse man slutade på en blygsam åttonde plats och Capello kom att lämna klubben med ny adress Juventus. Efter Capellos flytt hade Roma fyra olika coacher och slets mellan olika spel system. Vår kära vän ”Il Capitano” svek inte som ändå gjorde femton mål och nådde milstolpen 100 Serie-A mål. Ett på månadet efter den lyckosamma frisparken som gav honom 100 fullträffar blev han historisk, genom att ha gjort hela 107 mål i Roma tröjan och passerade därmed den föredetta storspelaren Roberto Pruzzos gamla målrekord.

Klubbens försträrkte med nya coachen Luciano Spalletti hade ett 4-2-3-1 tänkande där Totti inte längre spelade forward utan kom ner i banan och kunde möta boll tidigit och utmana och skapa utrymma för det offensiva mittfältet. Vilket visade sig passa Totti bättre i en offensiv mittfälts possition blev han en mera notorisk målgörare. I februari 2006 blev Totti skadad i en match mot Empoli och man fruktade att han skulle missa VM i Tyskland kommande sommar, men operationen genomfördes utan problem och Totti var åter igen tillbaka med en metal skena inopererad i vristen. 2007 blev så här långt toppen på Roma spelarens karriär då han vann skyte ligan med 26 mål och fick ta emot ”European Golden Boot” priset. Nu här han uppe i över 200 mål i Roma dressen och blev utnämd till Italian ”Footballer of the Year” för femte gången. Ännu en skada satte stopp över Totti att delta i finalen mot Livorno i Coppa Italia, trots han inte medverkade i vinst matchen var han på plats och på begäran av lagkamraterna flyte han bucklan och sa ”Att vinna cupen på hemmaplan är mycket tillfredställande, våra fans förtjänar det här och vi visar igen att vi är ett storlag. I landslaget verkar Totti ha gjort sitt tillsammans med Maldini och Nesta tackade man försig efter VM guldet, hädan efter fokuserar Totti sig på klubblaget.

Som den här säsongen har ett av Serie-A:s mest intressanta uppställningar och kan komma att gå långt. 15 år har gått sedan han drog på sig den vinröda tröjan, Totti är fortfarande trogen huvudstadens stolthet Roma. Up´s and Down´s- Totti är kvar. Ordetspårket ”Varför vara tvåa i Rom, när man kan vara etta i byn” fanns aldrig för Totti. Han ville bli etta i Rom just som idolen Giuseppe Giannini än gång i tiden hade varit. Nu står han med utsikt över Sankt Peterskyrkan, Colusemum och Fontana Di Trevi så som Julius Ceasar gärna hade tänkt sig att världens mitt skulle se ut. Efterträdaren axlar manteln med råg.

Snipp snapp slut så var saga om Totti slut

Arrivederci

//Dutty P

1 Comment

  1. Msveden

    Mycket bra artikel! Det finns även en lite kortare artikel om Totti på http://www.foulplay.se/Artiklar/Fotboll/Portratt:_Francesco_Totti

Leave a Comment