Biografi: Roman Abramovich

Den fattige föräldralösa pojken som blev miljardär

Ingen har kunnat undkomma Roman Abramovich, Chelsea ägaren, konstsamlaren, oljemagnaten, lyxliraren och affärsmannen. I denna artikelserie kommer jag redogöra för hans liv, Chelsea affären, förmögenheten, investeringarna, tillgångarna, politiska spelet, kontakterna, samt kvionnorna i Romans liv.

Roman Abramovich

Roman Abramovich

Uppväxten, Berezovsky och imperiets start

Roman Abramovich föddes långt ifrån att vara en av världens rikaste män, i en judisk familj 24:e oktober 1966 mitt under kalla kriget. Han förlorade mamman redan som 1 åring och pappan dog i en byggnads olycka när sonen var 4år gammal. Vilket gjorde att han var tvungen att flytta till Komi för att bo hos hans farbror, senare flyttade han till mormor i Moskva där hans uppfostran blev sträng och hård. Åren gick och Roman började på ”Industrial Institute” i staden Ukhta, kort efter det blev han instagen av Sovjetiska armén för militärtjänstegöring. Efter armen gjorde Abramovich gjorde ett försök att gå med i akademin (Moscow State Auto Transport Institute) men bytte snabbt den akademiska världen mot affärer.

För att förstå hur affärerena gick till och hur Roman Arbramovich kunde bli miljardär ifrån ingenting måste man förstå vilket skede Ryssland befann sig i efter Sovjetunionens kollaps. Den statliga planekonomin föll pladask, reformer börjarade förändra det ryska samhället. Det många kommer kalla ”The Gold Rush” eller massprivatisering av statligaföretag börjarade ta fart. Under Sovjettiden var alla företag, stora som små, ägda av staten. Medborgare kunde inte förvalta eller driva egna företag med vinstsyfte. När dåvarande presidenten Mikhail Gorbachev´s reformer sakterliga började sacka sig genom den ryska bryrokratin blev det möjligt att skönja det första embriot till företagsverksamhet, kallat cooperativ. Vilket innebär att privat personer tilläts driva små privata företag med tillsynes marknadsekonomiska inslag. Givetvis fanns Abramovich på plats med flertalet av Rysslands nuvarande rikastemän. I Abramovich´s fall började affärerna med handel med olja och olje relaterade produkter, i den forna hemstaden Ukhta, där han även anklagades för att ha försingrat disel värt ca: 4,000,000 rubels, trots detta undkom Roman utan större problem. Många med mig anser att herr Abramovich var för ung för att vara direkt involverad i den privatiseringsvåg som nu svepte over forna sovjetunionen, men av blev snabbt upplockad av den största spelaren just då Boris Berezovsky som tog Roman under vingarna och gjorde honom till en ”top dog” inom Sibneft, en av de största olje jättarna. Detta var början för honom och hans kommande imperium, stenen var i rullning.

Abramovich underlade sig stora delar av hans nuvarande förmögenhet billigt under Boris Yeltsin´s privatiserings program som drog igång mitten av 90-talet, detta innefattande föredetta statligtägda företag. Men hjälp av affärspartnern Berezovsky blev dem på detta sätt snabbt majoritets ägarna i Sibneft. Senare blev Roman också delaktig aluminium och stål producerande företag. Det var också Berezovsky introducerade Abramovich i den instera kretsen av Kreml. Först förförde han Yeltsin’s dotter och senare också presidenten själv. Flera personer menar att roman själv var ”the cashier” inom Yeltsins krets. När Putin senare kom till makten var  den fd. mattematik professorn Berezovsky tvungen att ta till landsflygt efter diverse anklagelser och utredning påbörjades. När Abramovich fd. master blev satt i excil tog han över rodret och började på allvar bygga hans kommande imperium. Med stora andelar i förtag så som Sibneft, rysslands femte största oljebolag (80%) Rusal, ryskt aluminium företag (50%) och Aeroflot, rysslands största flygbolag (26%) började den nu förmögne miljardären kliva fram på den stora scenen. Sibneft aktierna såldes senare till det nu välkända företaget Yukos ägt av Mikhail Khodorkovsky, som senare blev fängslad med anklagelser av skattefiffel. Min och många andras mening var att det inte var den verkliga anledning. Vid denna tid var skatterförsingring en vanlig företeelse bland oligarkernas Ryssland. Abramovich lärde sig tidigt att inte blanda affärer och politik på hög nivå även om han själv var invald i Duman och var guvenör i Chukotka. Det har flertal gånger visat sig i den ryska historien att inte utmana överhögheten, det var precis det felet Khodorkovsky gjorde med Putin. Yukos ägaren ville bli president och detta kan vara en av det verkligen anledningarna till varför han blev fängslad och dömd trots många andra går fria med samma bakgrund. Med kontakter, diplomati, nära vänner och fördelar från maktens centrum började Roman Abramovich göra sig själv ett namn både hemma i Ryssland men även i London.

Investeringarna, lyxlivet, familjen och kvinnorna

Lyxlirare har funnits i alla tider, ända sedan pengar införskaffades har folk som gottat sig på mer eller mindre sofistokerade sätt. Ett mynt har två sidor, så har också Roman Abramovich. På den sena sidan finns, investeraren och familjefadern Abramovich medan på den andra lyxliraren och förföraren. Under Chelsea matcher skymtar han förbi som en tillsynes helt normal person förutom omgiven av säkerhetsvakter och placerad på VIP-läktaren. Man ser inga diamantprydda juveler, massivt entourage eller uppseendeväckande kläder. Han är killen man skulle kunna se i tunnelbanan påväg till jobbet eller möta på lokala stamkrogen runt hörnet. Men faktum är att denna man är till god för nästan 150 miljarder kronor. JA MILJDARER!! Officiellt sätt sägs förmögenhet uppgå till en sådan siffra, tror ni mig så tror jag att den är betydligt högre. Han tar inte tunnelbanan till jobbet, han är mannen som nyligen investerade i två Maybach 62 limousiner  som han har låtit göra både skottsäkra och bombsäkra, något som ryktas ha kostat honom en miljon pund. Han är mannen som har en Ferrari FXX, en bil som är värderad till upp emot 2,2 miljoner dollar och endast finns i 32 exemplar. Han är mannen med en egen Boeing 767  samt en Boeing 737, han är inte heller rädd för att använda hans tre helikoptrar som ofta finns på Fyning Hill i West Sussex eller på någon av hans lyx yachter. Just lyx yachter verkar vara Roman´s passion han äger mer eller mindre en flotta av designade lyx yachter med namn som Eclipse, Ecstasea, Pelorus, Le Grand Bleu och Sussurro. Är alla yachter i världsklass som består av swimming pools, helikopterplattor och mini ubåtar. Varierande längd från 50 meter  upp den 147 meter långa yachten Eclipse som är i dagsläget världens trejde största.  Den ryske oligarkens senaste projekt är ha världens största passagerarflygplan (Airbus 380) i en egen skräddarsydd lyxvariant, prislapp 2,2 miljarder kronor.

För oss vanliga medborgare som alla längtar efter den 25:e varje månad, för att vi ska förstå hur pass rik Roman Abramovich egentligen, låt oss göra en jämförelse. Abramovich har enligt The Mail har en förmögenhet på 7,7 miljarder pund. Det innebär att han passerar Tetra Paks grundare Hans Rausing (6,6 miljarderpund) som har haft förstaplatsen i fyra år. Ingvar Kamprads son Jonas Kamprad (med 3,5 miljarder) och H&M-Perssons son Karl-Johan Persson (3 miljarder).
300 personer listas årligen av The Mail det krävs minst 1,25 miljarder pund för att bli ihågkommen. Hur långt ifrån är du?

Vad som är mindre känt är att ryssen också är en hängiven kostsamlare. Nyligen kluppade han in Francis Bacons Triptych (1976) Triptyken såldes för 521 miljoner kronor på Sotheby’s New York för en tid sedan. Abramovich är även avslöjad som köparen av Lucian Freuds tavla Benefits Supervisor Sleeping (1995) för 203 miljoner kornor. Han har skapat auktionshistoria genom dessa köp, Bacon betingade det högsta auktionspriset någonsin för efterkrigskonst, medan Freud-köpet förvandlade Freud till den dyraste nu levande konstnären som sålts på auktion. Enligt källor planerar den ryske magnaten att ha de båda tavlorna till beskådan i sitt Londonhem. Kost är en ny ”hobby” för Roman som verkar blivit inspirerad av flickvännen Daria ”Dasha” Zhukova. Den föredetta modellen ”Dasha” som nyligen öppnade ett konstgalleri i Moskva, hade en galapremiär av galleriet som ingivdes av inte mindre än Grammy Winner sångerskan Amy Winehouse. Som fick 12 miljoner för hennes dryga timmes framträdande för de 300 VIP gästerna på plats, hyffsad tim-penning. Roman som tidigare varit gift två gånger, första Olga fram till 1990 sedan träffade han året efter kvinnas som han fick fem barn med Irina. Irina som vid den tiden var flygvärdinna på Areoflot, det var också där under en flygning hon träffade Roman. Sen fick det fem barn tillsammans Anne, Arkady, Sonya, arina och Ilya. Historien upprepar sig och han skiljer sig igen 2007. Irina gick långt i från lottlös efter skilsmässan, hon och det fem barnen inkasserade 5,5 miljarder pund. Nu så dejtar Abramovich allstå Daria Zhukova som är föredetta flickvänn till tennis stjärnan Marta Safin och dotter till en respekterad rysk oligark också bostatt i London.

Han har inte bara vackra damer, snabba dyra båtar och bilar, han bor även som en prins (om inte bättre). Den nu 42-åriga Abramovich läget fastigheter runt om i världen, men mestadelen av tiden spenderar han på Fynung Hill i West Sussex där kan han njuta av 1.8 km² crib med lerduve skytte,swimming pool, egen skytte range samt en go-kart bana. Tidigare ägare till residentet var Kung Hussein från Jordanien. Nyligen inskaffade han den 200 hektar stora Wildcat Ridge nära Aspen, Colorado för 18 milj pund. Trots detta håller han på special designa en lägenhet i  centrala London, Knightsbridge. De åtta våningarna skall innehålla biografter och swimming pooler. Det kommer verkligen bli ett palats säger en källa till Roman Abramovich familj. Förutom detta äger han fastigheter i både Moskva och St. Tropez på franska rivieran. Så man kan verkligen säga att Abramovich living large och ingenting är omöjligt.

Fotboll, Chelsea FC och framtiden

Fotbollens historia är lång och brokig. Den moderna fotbollen fick sin början år 1863 i England när The Football Association in England eller The FA som den ofta kallas bildades. Detta var ett resultat av att rugbyn och fotbollen gick skilda vägar. Internationella fotbollsförbundet FIFA grundades år 1904. Finland var faktiskt rätt tidigt med i utvecklingen när det gäller fotboll, även om man inte kan se det på bastu-landets framgångar idag. Det finska fotbollsförbundet bildades redan 1907 vilket kan sägas vara rätt märkligt då det då inte fanns mer en ett tiotal länder utanför de brittiska öarna med egna förbund vid den tidpunkten.
Men fotbollens historia är längre än så. De första bevisen på att fotboll spelats är från år 300 F/kr. och härstammar från Kina. Spelet kallades Tsu’Chu och var krävande både vad det gäller skicklighet och fysik. Spelare skulle med fötterna skjuta en fjäderfylld läderboll genom en öppning på endast 40 cm. Så när dagens spelare har svårt att träffa mål kan vi ju tänka tillbaka på vad som krävdes förr för att lyckas göra mål. Nästan alla kulturer har haft något spel som kan liknas vid dagens fotboll. Grekerna hade sitt Episkyros och Romarna Harpastum. Inget av dessa spel lyckades dock behålla sin popularitet eller spridas runt Europa. Ofta var det så att det som spelades runt om kring i Europa var en sorts mellanting mellan fotboll, rugby och ett stort gängslagsmål. Det var inte förrän The FA bildades och regler skrevs innan fotbollens verkliga storhetstid inleddes.

Med denna bakgrund, långt ifrån fjäderklädda läderbollar och 40 centimenters mål finns idag en multi miljard industi. Spindeln i nätet finner man i London, ni känner redan till namnet, jo just det ni gissade rätt. Roman Abramovich. Historien känner ni redan till, nu fattas bara den sista pussle biten. Chelsea FC. I Juni 2003 sålde Ken Bated Chelsea FC till ”the Russian billionaire” för 60 miljoner £, som de engelska medierna beskrev saker ” the biggest ever sale of an English football club”. Innan han bestämde sig för Chelsea hade Roman undersökt flera andra klubbar, men Chelsea passade bra eftersom klubben befann sig i en finansiellt sårbar position vid den tiden.  Affären fick stor uppmärksamhet och så snart Roman fick kontroll över klubben förde han över ett gigantiskt kapital till klubben. Det uppskattas att han mellan 2003 och 2006 hällde in över 440 miljoner pund i verksamheten, vilket suddade ut Chelseas alla skulder och lämnade mycket över för att köpa spelare. Redan vid denna tid hördes rösten från Ryssland med klagane ton att dessa pengar borde bli investerade på att bygga upp den ryska fotbollen. Detta är något som kommer följa Roman genom tiden i Chelsea, samt något han senare kommer åtgärda.

Sen började det som vi så många blev förvånade över men älskade på samma gång. Roman och Chelsea skulle shoppa.

De första £100 miljonerna spenderade på spelare så som Claude Makélélé, Joe Cole, Damien Duff, J.S Veron och Hernan Crespo. Ledda av tränaren José Mourinho som hade ett framgångsrikt år bakom sig i FC Porto. 2005 blev ett guld år för Chelsea, då man ledda av framförallt John Terry och Frank Lampard, man vann Premier League med ett häpnandsveckande bra resultat. Rekord som flest matcher i raden utan förlust på hemmaplan och minst antal insläppta mål slogs vilket ledde till att laget lyftes till skyarna och Mourinho framstod som gud själv. Liga cuppen kammade man också hem samt en semi-final plats i Champions League. Säga vad man vill om Abramovich metoder och pengar men det gav verkligen resultat, många menar att det förstörde fotbollen till en viss det. Till viss del håller jag skeptikerna i detta, Stamford Bridge brukade vara fullt av arbetarklass pesoner. Numera är biljetterna så dyra att många av laget anhängare inte kan köpa säsongskort eller ens gå på enstaka matcher. Nu ses kostymklädda herrar tillsammans med japanska turister och kändisar på matcherna. En helt annan publik attraherar laget, i och med framgångarna och oljepengarna. Samtidgt som dessa skeptiker klagar över dyra matchtröjor och biljettpriser är det glada att laget vinner titlar, skördar framgångar i Europa och helatiden gör spektakulära spelarköp. Följande år slog man nya rekord och signerade ett jätte sponsor avtal med Koreanska Samsung (£10 miljoner). Samtidigt som man också gjorde klart ett annat sponsoravtal med skojätten Adidas värt £12 miljoner,årligen. 2006  köpte Chelsea Milans ukrainare Andriy ”Sheva” Shevchenko för £30 miljoner, som samma år blivit utsedd till ”European Footballer of the Year”. Så visst spenderades det pengar, men pengar kom också in till klubben. På de fyra år som Abramovich ägt Chelsea har klubben vunnit fem stora titlar, vilket är mer än någon annan klubb under perioden.

José Mourinho har en starkt karraktär och blev också bra vänn med flera av spelarna i laget. Efter att han nu har lämnat laget länkas flera spelare till hans nya klubbadress Inter. Lampard och Drogba verkar lämna Londonklubben för att följa den gamle tränaren till Milano. Anledningen till sprickan mellan Mourinho och Abramovich kan bara spekuleras i, men det trots bero på att Roman lagt sig i laguppställningar, spelsystem och spelarköp allt för mycket. Chelseas stora problem är att man är så beroende av Abramovichs pengar, utan dem skulle man inte ha den position man har idag. På lång sikt tror jag det blir svårt för Chelsea att behålla dem stora framgångar man nått de senaste åren. Det är inte hållbart att ha ägare som påverkar såpass mycket. Det sportsliga ska vara upp till tränarstaben och spelarna, inte ägarna. Sista delen av denna säsong var det Avram Grant som höll i rodret som under Mourinho var assiserade tränare. Trots mindre misstag blev det inget förlängt förste tränar jobb för Avram, som nu fått lämna platsen till Scolari. Nya spektalulära övergångar är att vänta under stundande Silly Season för Roman och Chelsea. Sammanlagt har ryssen spenderat dryga £600 miljoner i klubben sedan 2003. Som sagt finns inga gränser för mannen!

Roman omges hela tiden av nya rykten, ett par färska sådana är bland annat att han spelade en roll i att få Guus Hiddink som coach för ryska landslaget. Som personligen blev rekommenderad av Abramovich personlige assistent. Detta ser många vara ett sätt att ge tillbaka något till det ryska fotbolls förbundet. Tyska tidningen Hamburger Morgenpost rapporterade att Roman ville hylla de kroatiska spelarna med att ge dem varsin Mercedez när laget slog England på Wembley och därmed förde Ryssland till EM. De kroatiska spelarna ville inte ta emot så pengarna donerades istället till laget. Han gav också laget 85 miljoner kronor (9 miljoner euro) i gåva. Pengarna ska delas lika mellan alla 33 spelarna. Det ger 2,4 miljoner kronor per person. Det är informerat om detta togs emot av förbundet eller spelarna.

Oligarken gör också avtryck på hemmaplan, mars 2004 gjordes ett avtal med Romans företag Sibneft och CSKA Moskva på $58 miljoner för sponsring under tre års tid. Sibneft som senare såldes till Gazprom som sponsrar FC Zenit Saint Petersburg som i sin tur avslutade kontraktet med CSKA Moskva. Roman sponsrar nu istället en ny förening ”National Academy of Football” som bygger fotbollsplaner runt om i Ryssland, kurser för nyblivande tränare, material, studie reser till fotbolls klubbar i England, Holland och Spanien. Han är också på gång med att dra Formel 1 till Moskva, aldrig tidigare har Formel 1 varit på ryskmark för en tävling, nu talar mycket för att detta är Abramovich nya mål.

Framtiden ser ljus ut för Roman, ny flickvän, gallerier, konst och nya fastighetsköp. Vad gäller Chelsea får vi allt se hur nästa säsong artar sig. Vad som dock är säkert är att cirkusen Roman Ambramovich rullar vidare.

// DJ DUTTY P

5 Comments

 1. Adam

  Vart fick du informationen ifrån?

 2. DJ DUTTY P

  jag har vart med hela resan

 3. Holjer

  Helt underbar berättelse, du måste se upp till honom annars skulle du aldrig ha kunnat skrivit så här mycket. Dessutom blir jag oerhört berörd av allt det han gjort för ryssland!!!!!!
  Han fattade snabbt att han inte skulle stöta sig med den starke Putin om han inte ville gå samma väg som hans läromästare fick gå!!!!!!! Imponerande person, den där roman!!! holjerkangen.com

 4. Fidde

  HHur bra är inte detta då?

 5. Fidde

  HHur bra är inte detta då?

Leave a Comment