Biografi: Zlatan Ibrahimovic

[box type=”info”]

Köp Zlatans bok!

Letar du efter Zlatans självbiografi – ”Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse” skriven av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz?

 


Köp Zlatans bok för 179:-

[/box]

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan är en av de starkast lysande stjärnorna inom fotbollen idag. Detta gäller inte bara för oss i Sverige utan faktiskt världen omkring. Men hur började allt med denna ståtlige skåning. Vad var det som gjorde honom till den spelare han är och varför lyckas han där så många andra före honom misslyckats? Det är lite som jag tar upp i denna korta biografi. Frågan är ju hur rolig en biografi ska vara men det är väl det som gör Zlatan lite speciell, han kan vara superstjärna och ändå skämta om mycket och många tycker att hans attityd är av ett kaxigt slag. För mig är det naturligt då han hela tiden varit sådan och gång på gång bevisat för de som inte tror på honom att han verkligen är så bra som han själv säger.

Zlatan började sin fotbolls-bana i FBK Balkan där han redan som 5-åring kunde ses sparka på bollen med målvetenhet. Han var i denna klubben till det år han fyllde 13 då han gick till Malmö FF. En kul historia från hans tid i Balkan är att under en turnering så lär motståndar-laget klagat för att Balkan använde för gamla spelare än det var tillåtet. Det var Zlatan som anklagades och det gick så långt att de krävdes på ett födsel-bevis. Där kunde man läsa att Zlatan var 2 år yngre än vad alla andra spelare var. Han var dock tidigt utvecklad plus att han hade en otrolig teknik redan då.

Han kom till Malmö FF 1995 och fick ett A-lags-kontrakt 1998. Malmö gick dåligt och åkte ur Allsvenskan men för Zlatan var det nog bra. Han fick ett helt år på sig att visa sig i Superettan och Malmö gick direkt upp nästa år igen. Väl tillbaka i Allsvenskan så gjorde Zlatan succé och flera klubbar i Europa visade sitt intresse, däribland fanns Arsenal med Wenger i spetsen och även den klubb han kom att välja, Ajax.

Det var en viss Leo Beenhakker som lyckades få Zlatans namnteckning på ett kontrakt 2001. Det första året i Ajax var väl inget som visade på att Zlatan skulle göra succé. Målskyttet var dåligt och han fick inte starta många matcher utan det blev mest bänken. Följande år hade han lärt sig ett och annat och började så smått göra sig ett namn i Europa. Målen började ramla in och inte bara det, även assisten ökade. Han hade lärt sig den holländska klubbens spel. Minnesvärt från tiden i Ajax är att här gjorde han sina första Champions League-mål och han fintade upp Henning Berg till femte läktar-raden i en turnering. Han gjorde oxå ett mkt omtalat och omdiskuterat mål i ligan. Han vinner bollen på mitten i ett motlägg och gör bort 6-7 motstånare innan han enkelt rullar bollen retfullt sakta över mållinjen. MAGI.

2004 var det så dags för den gode Zlatan att åter igen röra på sig. Det råder många spekulationer om varför det blev ny klubb men en teori som verkar trolig om än lite konstig är att Zlatan faktiskt tvingades osöka ny klubb efter att ha blivit anklagad för att avsiktligt sparkat ner och skadat Rafael van der Vaart. En spelare som oxå spelar i Ajax till vardags. Detta skulle ha inträffat i en landskamp mellan Sverige och Holland. Den nya klubben blev ”den gamla damen” i Italien, Juventus. Här kom Zlatan att vinna ligan redan första året och målskyttet såg bra ut. Andra året i Juventus kom så lite grus i maskineriet. Juventus vann iofs ligan men det satt långt inne. Zlatan kämpade för att få behålla sin plats i laget och målskyttet svek honom. Det var ett av de tyngre åren för honom men de vann ju till slut ligan och Zlatan kunde fira sin andra scudetto på lika många år.

Juventus blev senare under året anklagat för uppgjorda matcher och det hela slutade med att klubben blev tvångsnedflyttade och Zlatan var inte sugen på att följa med ner i serie-systemet. Han valde då att lämna klubben för stor-satsande Inter från Milano. Hit kom Zlatan med ett rykande färskt kontrakt på 4 år och all motivation i världen att vinna ligan men oxå att vinna den mest åtråvärda bucklan, Champion-League. Fotbollen var åter kul för Zlatan och han började bli en av de bästa i världen. Beviset på detta var nomineringen till årets fotbollsspelare i världen 2005. Åren i Inter visade sig vara mkt bra för Zlatan som hela tiden utvecklades och bara blev bättre och bättre. Säsongen 2008/2009 var han starkaste någonsin och Inter krossade allt motstånd i Italienska ligan. Zlatan vann skytte-ligan och han hyllades som en kung av både spelare och ledare.

Men Zlatan var inte nöjd. Han ville inte bara bli bra, han vill bli bäst och när inte det lag han spelar för kan bli bäst så såg han sin chans då Barcelona visade sitt intresse sommaren 2009. Barcelona ska alltid vara bäst oavsett år eller lag. Det är den pressen som ett lag av den digniteten har på sig varje år, säsong efter säsong. Det var hit Zlatan ville för där visste han att där kan man bli bäst och det är ju det han ville. Efter många om och men så skrevs kontraktet under och Zlatan blev en av de dyraste spelarna genom alla tider. Runt 900 miljoner kronor gick det på att få Zlatans namntäckning. Inte illa för en kille från Rosengård i Malmö. Även FBK Balkan fick del av dessa pengar och räddades från konkurs.
För att inte använda för stora ord så kan man väl lugnt sagt säga att Zlatan har gjort succé nere i den katalanska staden. Allt verkar gå Zlatans väg just nu. Målskyttet är skarpare än på länge och han spelar som i trans vissa matcher. En del säger att det beror på att han spelar med några av de bästa fotbolls-spelare som någonsin funnits där men jag tycker inte det gör prestationen mindre. Att bara vara påtänkt att ta en plats i detta lag är få förunnat och de som nu nämns som tänkbara nyförvärv är idel spelare av högsta kvalitet och rang. Zlatan kostade mer än vad Barcelona någonsin betalat för en spelare och just nu tror jag inte att de ångrar sig det minsta. För att kunna bli den bäste i världen måste man vinna titlar och med Barcelona har Zlatan chans att göra just det. Vinna den finaste klubb-titeln som finns CL och då kanske också bli utnämnd som den bäste fotbolls-spelaren i världen. Det är bara att vänta och se.

Zlatan och landslaget

Jag hade faktiskt nöjet att se Zlatans landslagsdebut i Tipshallen i Växjö då Sverige mötte Färöarna 2001. Ingen match som kommer att gå till historien direkt kan jag lova men jag kommer ihåg den store forwarden med bra teknik. Då visste jag ju vem han var men hade ingen aning om hur bra han skulle bli. Tyckte han var lite bollkär och ego men den uppfattningen har jag ändrat många ggr om. Han är den enda svenske spelaren som har gjort sig förtjänt av att faktiskt vara ego och försöka dribbla bort 4-5 motståndare på en gång. Han kan ju göra det om han har en normal-dag på jobbet. I landslaget har väl Zlatan gjort både succe och bottennapp. Vem minns inte målet mot Ungern då han vrickar förbi en motståndare och dunkar bollen i nättaket. Eller klacken mot Italien då han felvänd klackar bollen i en hög bana över en förtvivlad Christian Vieri som står på mållinjen och försöker rädda. Det är nästan så att jag önskade att Zlatan spelat i ett landslag som hade haft större chans på VM-guld. Jag vet att alla i ett mästerskap har chans att vinna ett guld men vissa har ju större kapacitet än andra. Det som krävs för ett svenskt VM-guld är att hela laget spelar på toppen av sin fårmåga och samtidigt att motståndaren inte gör det. Då har vi Zlatan som kan vara just en sån vinnare som han är och peta in en boll ur en situation som ingen trodde var farlig.

Nu har ju Zlatan tackat nej till landslaget efter missen i VM-kvalet. Jag tycker han gör helt rätt och fokuserar på klubbfotbollen då VM inte längre går att nå. Men jag lovar att när nästa kval sätter igång och matcherna gäller ngt så kommer han att finnas med igen och då förhoppningsvis ännu bättre och mer laddad än någonsin. Tills dess så får vi njuta av Zlatans fotbollskunskaper och magi på en av de största arenorna i världen, Nou Camp.

Jag vet att jag inte tagit upp så mycket statistik i denna biografi men hade ju inte varit så svårt att lägga upp iofs. Jag tycker dock att just rabbla upp gamla siffror om hur många mål han gjorde ett visst år är inte speciellt intressant. Krävs detta så kan jag givetvis skicka ett mail med de uppgifterna också. Vet inte om det var något åt detta hållet ni tänkte er men får gärna höra av er med synpunkter och sen hoppas jag ni har en bra dag och ett gott fotbollsår framför er.

/Andreas Karlsson

Leave a Comment