Björn Andersson, Bayer Münchens talangscout.

Mars 2001, det är träningsmatch mellan Malmö FF-Moss. På läktaren satt Ajaxs sportchef Leo Beenhakker. På läktaren satt också Björn Andersson, Bayer Münchens svenskfödda talangscout.  En då väldigt ung Zlatan Ibrahimović chippade bollen över en motståndarback för att sedan klacka bollen i mål i favör för Malmö FF. Björn Andersson hade haft koll på Zlatan sedan 2000, innan Ajaxs sportchef Leo Beenhakker fick upp ögonen för svenskens bollkonster.  Björn Andersson lyckades efter en del tjat och gnat övertygade Bayer Münchens sportchef Uli Hoeness att köpa loss Ibrahimović från allsvenskan för Bundesliga. Men Bayer München betalar sällan ut stora summor för spelare som inte direkt kommer att gå rakt in i startelvan, så var fallet med Zlatan också. Bayer München lade ett bud på svensken men som nekades utav Malmö FF. Istället så köpte Ajax loss Zlatan från Malmö för 82 miljoner kronor år 2001.

Björn Andersson har själv varit en talangfull spelare. 1974 var han med och medverkade under VM och året därefter, 1975 så vann han europeiska supercupen med dåtidens gigant och superklubb Bayer München. Efter sin aktiva spelarkarriär så fortsatte Björn att tjäna klubben som tränare och talangscout och har varit det i nu snart 15 års tid.

På sitt allra första talangscoutsuppdrag, en turnering i Östersund med lag gästandes från norra Europa såg Björn direkt potential i en liten mager 15 årig kille som östa in mål för den engelska klubben Liverpool. Den 15 åriga pojken var Michael Owen. Michael Owen som nu har spelat i storklubbar såsom Liverpool, Real Madridm Newcastle och nu Manchester United.

1997, när Brasilien vann VM för 17 åringar så såg Björn spelare såsom Ronaldinho ha lekstuga med motståndarbackarna och Júlio César rädda boll efter boll mellan stolparna. Under samma år i São Paulos mer välmående kvarter såg Björn en mycket snabb, teknisk 15 åring vid namn Kaká öva upp sina färdigheter med bollen.

Björn tog också och antecknade ett och annat om Cristiano Ronaldo under U17-EM 2002. Snabb, teknisk, mårfarlig, men är benägen att hålla i bollen för länge med en tendens till att spela lite småfult och filma, var Björns första ord om portugisen. Björn övertygade Bayer München om att lägga ett bud på Ronaldo för att locka över supertalangen till Tyskland. Men som ni nu vet, så är inte Bayer München villiga att betala pengar för spelare som inte går direkt in i A-laget. Trots detta så lyckades Björn övertyga sportchefen Hoeness att lägga ett bud på Ronaldo. Men som i fallet med Zlatan, så var budet för lågt för att Ronaldos dåvarande klubb, Sporting Lissabon skulle släppa sin juvel. Tre månader senare så mötte Manchester United den portugisiska klubben Sporting Lissabon i en träningsmatch. Alex Ferguson såg direkt vilken talang portugisen var och lade ett bud som godkändes och kort därefter så skrev Ronaldo på ett kontrakt med United.

Björn har nu flyttat ifrån Tyskland och bor nu i Sverige i Halmstad. Enligt Björn så finns det inget mer för Bayer München att hämta i Sverige. Det är en utdöende källa på talanger och spelare såsom Zlatan, Isaksson, Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Kim Källström är en spelare från en svunnen tid.

Björn Andersson har sett många utav dagens fotbollsstjärnor när de knappt kunde knyta syna egna skor. I regn och stekande hetta har Björn rest land och rike för att sortera agnarna från vetet. Det är bara att lyfta på hatten för dig Björn. Starkt jobbat!

Leave a Comment