Bort med gruppspelen från svenska cupen

Säsongen 2012/13 blir den 57:e säsongen i Svenska Cupens historia. Det blir också den första säsongen sedan 2000/2001 som spelas enligt höst-vårformatet. Till den här säsongen har Svenska Fotbollförbundet också valt att införa grupspel för första gången sedan 1995/1996. Kanske vill den nye ordföranden Karl-Erik Nilsson (tidigare FIFA och Champions League-domare)  sätta tonen direkt och visa att förändringarnas vindar blåser kraftigt (vad vet jag), men jag är negativ till det nya upplägget på turneringen.

Om vi ska börja med att cupen den här säsongen spelas höst-vår är jag bara positiv. De två kvalomgångarna spelades ända från juni till november, för att ta fram de 32 lag som kvalificerat sig till huvudturneringen. När sedan huvudturneringen drog igång i mars med gruppspel, blev det ett bra komplement till träningsmatcherna. Nu kunde klubbarna istället spela cupmatcher som betydde något under försäsongen, vilket gör att motivationen på träningarna höjs. På det sättet är det positivt med ett gruppspel i Svenska Cupen, det förnekar jag inte.

Däremot ställer jag mig emot gruppspelen på grund av en annan sak; cupkänslan försvinner och skrällarna blir färre. Visst fick vi se ett par skrällar i gruppspelet, framför allt när Division 1-laget Sirius slog ut de allsvenska klubbarna Elfsborg och Gais, men det går emot principerna att anordna ett gruppspel i en cupturnering, där det ska vara utslagningsformat som gäller. Det är det som är charmen med cupspelet, att ett lag från en lägre division med lite tur och skicklighet kan slå ut landets toppklubbar. Får vi istället se ett gruppspel med tre matcher för varje lag är det troligare att de större lagen till slut skärper till sig och fixar avancemang.

Det positiva är egentligen att gruppspelet hålls på försäsongen, då storlagen fortfarande inte hunnit spela ihop sig. Då finns chansen för lag som Sirius att överraska och slå ut lag som Elfsborg.

Leave a Comment