Brendan Rodgers ny Liverpool-manager, rätt val?

Rodgers

Då har Liverpool återigen anställt en ny manager. Den tredje på lika många säsonger och återigen är det ny manager under en ny klubbstruktur, vilken de nu blir, och ny spelidé.

Eftersom jag har en närmast perversa vridningen för Engelsk fotboll i divisionerna under Premier League(host*http://blogg.fotbollskanalen.se/linhem/ *host) så har jag följt Brendan Rodgers managerkarriär under ett par år nu.

Som ni inte lär ha undgått har han arbetat i Chelsea under Mourinho vilket han nämner som en av hans stora influenser tillsammans med till exempel Louis Van Gaal och Vincent Del Bosque vars jobb han besökt flertalet gånger för att studera träningar och kanske – som engelsmännen – plockat deras hjärnor för inspiration.

Redan i en längre intervju i The Guardian då som Swansea manager droppade han det att han skulle haka på Del Bosque och det spanska landslaget under EM som en vanlig persons studieresa upphöjt med antalet passningar Xavi slår under en match med andra ord.

Som manager vars hans första jobb att ta över efter Aidy Boothroyd i Watford. Boothroyd som hade tagit upp Watford till Premier League men misslyckats hålla dem kvar och att därefter ta upp dem i PL. Bootroyd som i sann Graham Taylor anda föredrog att luftanfall hade format sitt lag efter den spelstilen vilket rimmar rätt illa med det spelsätt Brendan Rodgers nu är känd för att använda. Men trots en tuff start i Watford lyckades Rodgers till slut under säsongens sista tredjedel få detta f.d. långbollspelande Watford att spela underbar fotboll även längs marken.

Hade han stannat i Watford tror jag nog han tagit dem tillbaka till Premier League men istället valde han att gå till Reading för att återigen ersätta en manager – Steve Coppell – som tagit upp sitt lag till PL men misslyckats med att återupprepa bedriften. Han gick till Reading trots att han tidigt uttryckte att han skulle stanna i Watford och sa något att alla de som placerar honom i andra klubbar ifrågasätter hans integritet.

Inte långt senare skriver han på för Reading och fick i Watford-kretsar öknamnet ”Mr Integrity”.

Men olikt i Watford fick inte Rodgers lika lång tid att forma laget till sitt och fick sparken en halv säsong in då Reading låg i den absoluta botten av tabellen en säsong efter att Coppell tagit dem till playoff. Onekligen ett stort fiasko även om han dit värvade Gylfi Sigurdsson som sedermera blev klubbens främsta spelare.

Men som Reading-supportern Lanterne Rouge snuddar vid i sitt blogginlägg om varför det var rätt att ge Rodgers sparken så kan man argumentera för att han inte fick tillräckligt med tid, i Watford låg man i ganska liknande position innan Rodgers lyfte dem till övre halvan under säsongens sista tredjedel. Ser man på de punkterna som han sägs ha gjort dåligt så kan man ju säga att två av dem unga spelarna(Cummings & Federici) som då sågs som stora felval nu är ordinarie i det Reading som vann Championship denna säsongen.

Swansea är en mer välförtäljd historia. Han tog över ett Swansea som redan kommit en bit i en spansk revolution påbörjad av Roberto Martinez och vidare finslipad (defensiven) av Paulo Sousa till den gräns att man var ett väldigt fint lirande lag med kanske ligans främsta försvar när Rodgers anlände. Men man saknade helt effektivitet vilket Rodgers lyckades införa trots fortsatt avsaknad av en center(som först anlände till denna säsongen) och ovanpå det utvecklade han spelsystemet från bara fint till också effektivt. Under Roberto Martinez kunde Swansea spela ut Fulham (som man gjorde i FA-cupen) men samtidigt förlora medan Swansea under Rodgers varit klart bättre på att också ta vara på sitt bollinnehav.

::::

Det som främst oroar mig om man tar mannens historia i beaktning är det att han gjort dåliga starter i båda Watford och Reading. Något som han verkligen inte får göra i Liverpool, vilket är rätt uppenbart om man tar det så bokstavligt men med tanke på hur ägarnas tålamod var för satsningen med Comolli och King Kenny och de som köptes in har jag mina tvivel över hur de skulle hantera en dålig inledning under en ny satsning.

Något som inte oroar mig lika mycket som det intresserar mig är hur han tänkt hantera truppen. Där det finns flera frågetecken, kanske främst för att man inte ens har några sketna träningsmatcher att försöka dra slutsatser ifrån.

 • Centerrollen – Om vi ser till att Rodgers föredrar att spela med en ensam anfallare, kommer Carroll få förtroendet eller petas han tillförmån av Suarez eller ett nyförvärv? I Suarez fall kan man möjligen jämföra med Fabio Borini som framgångsrikt spelade ensam topp trots sin mer ringa storlek under tiden han var utlånad från Chelsea.
  Eller kommer Rodgers att försöka med Suarez som släpande anfallare bakom Carroll?, en position där Stephen Dobbie var väldigt framgångsrik för Swansea under förra säsongen. Det bör nämnas att Swansea faktiskt spelat 4-4-2 under förra säsongen med framgång, så jag anser inte det vara uteslutet att åtminstone kunde pröva eller vända sig till vid behov.
 • Yttrar – Troligen kommer Downing ta den ena kantrollen då han är den utpräglade yttern vi har och som närmast kan jämföras med den roll Dyer har (fast på högerkanten) i Swansea som den mer kantslickande yttern. På den andra sidan i Swansea är det Scott Sinclair som visserligen håller sig mycket till kanten men har stor frihet att röra sig inåt(Robben-aktigt), den närmast i spelstil vi har är Raheem Sterling men enbart sett till friheten att gå inåt och göra mycket mål skulle Maxi inte vara en dålig kandidat om än inte alls lika snabb eller explosiv som Sinclair.

  Högst troligen kommer man värva in någon på denna positionen, vilket känns behövligt. Om vi beaktar Sinclair-mallen eller åtminstone det Dyer & Sinclair har gemensamt vilket är snabbhet, vilja att utmana och gärna målfarlig så finns det gott om spelare därute, beroende på om Rodgers vill ha en som ska kunna bryta in i planen eller utmana längs kanten. En spelare jag förväntar mig imponera i EM och flytta västerut som vore intressant är CSKA Moskvas offensiva mittfältare/ytter Alan Dzagoev som föredrar att spela centralt men som spelar främst till höger i ryska landslaget. Men kanske närmare till hands, Adam Johnson? en spelare som fortfarande bara är en truppspelare i City kanske, kanske, kanske skulle föredra en större roll i Liverpool och återförenas med Stewart Downing. Som inverterad ytter stämmer han bra inpå Sinclair-mallen. Skulle inte heller vara emot att värva Crystal Palaces yngling Wilfried Zaha även om han nog får vänta ett par år innan han är av hög PL-klass.

  Ett alternativ som inte är att glömma är Suarez i en ytter roll. Inte traditionell ytterroll utan en med mycket frihet att röra sig också inåt och understödja anfallaren samt medverka i spelet och skära in emellan mitt- och ytterback.

 • Centrala mittfältet – Där Rodgers standardformation får man säga är en defensiv mittfältare(Britton) bredvid en tvävägsspelare (Allen) och antingen ytterligare en tvåvägsspelare men med andra egenskaper än Allen (Gower, Agustien) eller en offensiv mittfältare (Sigurdsson). En offensiv mittfältare som i The Championship var en släpande anfallare men drogs ner något på grund av att man inte är ett topplag i PL. Vilket skulle jag säga öppnar för att återgå till en släpande anfallare i Liverpool då vi förmodligen skulle kunna ha råd med det.

  Den defensiva rollen är självklart vigd åt Lucas, även om en bättre ersättare till honom än Spearing inte vore fel i mina ögon sett till hur vi saknade Lucas under våren som gick. Rollen bredvid är klart mer tveksam. Här skulle jag gärna se Henderson som trots allt har attributen (förstatouch, kort passningspel, löpningar) för det framför allt är hans främsta egenskap att hålla bollen inom laget vilket är essensiellt för Rodgers men det främsta problemet är att han helt klart saknat självförtroende. Adam är en möjlighet för han visade under hösten (som alla verkar ha glömt) att han bredvid Lucas är högst kompetent framför allt framåt men det är sådär att begränsa Adam med hans kvaliteér i det långa passningspelet till att försöka tiki-taka. Men Rodgers har faktiskt i Swansea haft en plats för en liknande spelare i Swansea (Gower) vars längre crossbollar var något av en behövlig kontrast. Gerrard är också att beakta som en möjlig spelare i denna rollen, med Lucas bakom skulle han klara sig därnere men sedan det är en plats där det man kanske söker mest är tålamod skulle jag inte välja Gerrard vars styrkor ligger i att han älskar det avgörande.

  Snarare skulle jag önska se honom som spetsen på tremannamittfältet(likt Sigurdsson i Swansea) i en liknande roll som han skörade framgångar med 08/09, där också Adam till exempel i en roll han är mer van vid från Blackpool skulle kunna ersätta vid behov. Och antingen spela Henderson bakom eller värva en spelare av Allen-typen. Just Allen får vi inte värva sedan vi gott med på att inte värva Swansea spelare på ett år men en liknande spelare. Kevin Strootman i PSV är vars namn dyker upp i mitt huvud, tvåvägspelare med i Holländska landslaget som är väldigt passningskicklig, allround och tålmodig.

Vad det gäller försvaret är det högst passande för Rodgers. Reina är en libero till målvakt vilket Rodgers önskar“When we have the football everybody’s a player. The difference with us is that when we have the ball we play with 11 men, other teams play with 10 and a goalkeeper.” Och i backlinjen är det en offensiv högerback, stabil vänsterback och framför allt en spelskiclig mittback(Agger), Agger som inte lär få ”just launch it” som under Hodgson och den andra mittbacken ska också vara spelskicklig men framför allt en bättre närkampspelare, en Skrtel det vill säga.

Om Brendan Rodgers är rätt val eller inte lär vi få se men jag predikar tålamod för denna lovande unga britt och att vi faktiskt med vissa modifieringar har ett lag passande för hur Rodgers vill spela. Där han tydligt har en filosofi men faktiskt inte varit fullt så fundamentalistiskt strikt.

Ha de gött, ses nästa säsong. Då är jag förberedd med båda dåliga skämt om Jeremy Renner(är rätt lik Brendan Rodgers, framför allt näsan) och Aaron Rodgers.

Artikeln finns även publicerad på Liverpoolfc.nu

1 Comment

 1. Mycket bra artikel. Bland det bättre jag läst på länge

Leave a Comment