Celtic snäppet större än HIF när CL-kval spelades i Sverige

Det var en match som innan matchen av en del kallades för årets viktigaste match i Helsingborg. Matchen som skulle kunna ta Helsingborg till Champions League. Något som ett svenskt lag inte lyckats med sedan just Helsingborg gjorde det år 2000. Det började sådär.

Olympia i Helsingborg var fullproppat med folk. Trycket var fantastiskt när de rödblåa Helsingborgarna gick in till ”Gator Röda och Blå”. Champions League-hymnen spelades och den klassiska Champions League-fotbollen i mittcirkeln pulserade.

Celtic ansågs av många vara den bästa lottningen HIF kunde få. Rangers spelar inte längre i högsta ligan. Celtics största motståndare är borta, försäsongen har precis slutat och spelarna är inte i sin bästa form. Samtidigt vann Helsingborg senaste hemmamatchen med 7-2 och spelarna är i princip så bra som är möjligt vid den här tidpunkten på säsongen. Det var som upplagt för svensk succé.

Matchen började dock så illa som bara är möjligt för Helsingborgs del. Skottarna i Celtic behövde bara 100 sekunder på sig att sätta första målet. Samaras slog en lång passning över Helsingborgs straffområde till Commons som drog till direkt på volley. Bollen flög in bakom Per Hansson i Helsingborgsmålet, det påminde lite om Zlatans mål i EM mot Frankrike, fast längre in i straffområdet. Redan då kändes det som att det var kört för HIF. De tillresta Celticfansen var utom sig av glädje.

Efter det kändes det som att Celtic hade matchen redan då. De första tio minuterna var spelet lite fram och tillbaka med Celtic kändes ändå som del marginellt starkare laget. Men så helt plötsligt blev det fart på de skånska pågarna. De radade upp chans efter chans och hade två frilägen. Ingen utdelning där dock, vilket var lite typiskt för Helsingborg idag. Som tränaren Åge Hareide påpekade på presskonferensen efteråt ”Vi borde ha gjort minst 2-3 mål”.

I paus var siffrorna inte alls välförtjänt 0-1.

I andra halvlek kom HIF ut taggade och hade en hel del farliga chanser. Skillnaden var att även Celtic nu började skapa chanser i större utsträckning. De hade bland annat en farlig nick i ribban.

HIF fick dock ett farligt frisparksläge när Thomas Rogne i Celtic fick gult kort efter hans i ett två mot två-läge precis utanför straffområdet. Det gula kortet hade lika gärna kunnat vara rött. Något Helsingborgsfansen inte var sena med att påpeka. Busvisslingar var nästan mer regel än undantag efter varje domslut.
Den efterföljande frisparken var inte jättebra slagen utan Foster i Celtic-målet plockade ner den utan större problem.

Problem blev det dock för Helsingborg som i den 75:e minuten släppte in 0-2 efter en hörna av Celtic. Matchen var avgjord och Helsingborgsspelarna tappade modet en del vilket syntes. Vad som också syntes var Celtic-fansens förtjusning. Under match sjöng de hyllningssånger till den forne Helsingborgs- och Celticspelaren Henrik Larsson. Celtic hade senare ett skott i ribban men den studsade ut.

Matchen slutade hus som helst 0-2 och Helsingborg får nu en svår uppgift när de åker till Skottland för att kämpa om en plats till Champions League. Åge Hareide sa efter matchen att Celtic tror att detta är avgjort. Det är bra för Helsingborg, vi tror fortfarande att vi kan vända detta.

 

Viktor Åberg

Leave a Comment