Chelsea segrade efter svängig match

Två lag som är inne i tuffa perioder möttes på Sports Direct Arena, som ju St. James’ Park nu helt plötsligt ska kallas för (?!). Newcastle kom från två matcher i Manchester, som resulterade i förlust mot City, men oavgjort mot United senast, och Newcastles fina säsongsinledning har varit en av de stora snackisarna i Premier League såhär långt. Pardew fick klara sig utan avstängde Jonas Gutierrez och den skadade Tioté, men med tanke på Demba Bas målform den senaste tiden fanns helt klart orosmoment för Chelsea, som kom till spel med Drogba längst fram istället för Torres.

Villas-Boas har fått en hel del kritik efter två raka hemmaförluster mot Liverpool, en i ligan och en i ligacupen senast. Föremål för diskussion har bland annat varit det höga presspelet, som vi tagit upp tidigare här på sidan.

Samma höga press höll på att straffa sig tidigt i matchen när Ba var nära att rinna igenom, Luiz tvingades riva ner senegalesen, och ska vara glad att han inte blev frilägesutvisad.

Chelsea kontrade sedan till sig en straff efter att Cabaye fällt Sturridge. Fram stegade Lampard, men Krul räddade, som dock stod misstänkt långt fram när straffen slogs.

Den första halvleken bjöd på offensiv fotboll från båda lagen, som båda hade kunnat tagit ledingen vid flera tillfällen. Sturridge hade stor lekstuga ute till höger mot Ryan Taylor, som också hade stora problem mot Manchester City för några veckor sedan. Sturridge kom fram till några bra avslutslägen, bland annat ett stolpskott.

Newcastle förlitade sig främst på Demba Ba i anfallsspelet. Han hade en nick i stolpen och ett par andra vassa avslut.

Det var dock Chelsea som slog till först. I den 38:e minuten hittade Mata Drogba med ett inlägg från vänsterkanten, som inte gjorde något misstag. 0-1, otagbart för Krul.

Psykologiskt tungt för The Magpies såklart, som ändå inledde andra halvlek positivt. Man flyttade fram positionerna och kom till en hel del halvchanser. Chelsea förlitade sig till största del på snabba omställningar, och både Ramires och Mata brände fina lägen.

Newcastles bästa chans kom med ca 10 minuter kvar. Storebror Ameobi med ett jätteskott i ribban, på returen fick Lillebror Ameobi en bra chans men avslutet gick rakt på Cech.

Istället bar Chelseas kontringsspel frukt. Torres sprang sig fri med målvakten, missade avslutet men fick fram bollen i andraläget till Kalou, som till slut kunde slå in 0-2, vilket säkrade segern i den 89:e minuten. Några minuter senare fick Sturridge göra 0-3 efter en liknande kontringssituation. Rättvist, Sturridge var ett orosmoln för Newcastles backlinje under hela matchen, och han förtjänade ett mål.

0-3 alltså, men matchen var lite jämnare än vad resultatet visade. Viktiga poäng för Chelsea som hakar på i toppen, i och med vinsten gick man även om Newcastle, som nu ligger på sjätteplats.

Taktiska iaktagelser:

En bit in i matchen övergav Villas-Boas den höga pressen som han förordat i säsongsinledningen. Laget sjönk tillbaka betydligt djupare utan boll. Det fungerade inte jättebra, eftersom att Demba Ba och Shola Ameobi är rejäla centertankar, inga sprintrar direkt. De trivs när de får kämpa i luften mot sina försvarare, och Demba Ba var nära att ge Newcastle ledningen med skallen både en och två gånger under den första halvleken.

Chelsea vann helt klart kampen på det centrala mittfältet. Ramires och Lampard startade framför den för säsongen nye spanjoren Oriol Romeu, som fungerade som defensiv mittfältare. De manövrerade ut Cabaye och Guthrie, som bildade en trio på mittfältet med den offensiva speluppläggaren Ben Arfa, som ofta droppade ner djupt när Chelsea hade bollen.

Løvenkrands tog Gutierrez plats på vänsterkanten. Han är en betydligt sämre försvarare än Gutierrez, vilket märktes tydligt. Ryan Taylor hade stora problem med Sturridge genom hela matchen, och fick inte mycket hjälp från dansken.