Cristiano Ronaldo, vem är du?

Cristiano Ronaldo, från att spela fotboll med hoprullade sockar i Portugal till att spela inför ett fullsatt Santiago Bernabéu

Detta är Cristiano Ronaldo. Mannen bakom kulisserna. Det kommer inte att finnas någon ordning och struktur i det jag kommer skriva nu. Men det är kanske det som gör det hela mer intressant? Att det inte finns någon punkt A och ingen punkt B, bara ord på ett papper om en stor man, döm själva.

Jag kommer utan några som helst problem ihåg första gången jag såg Cristiano Ronaldo spela. Han spelade en ungdomsturnering i Portugal och jag hade turen att zappa mig in på kanalen på tv. Han briljerade till den grad att jag satte mig upp i soffan och började ta anteckningar. Redan då förstod jag att han var en framtida stjärna.

Sir Bobby Charlton

–         Bollen har alltid varit min bästa vän. Jag spelade fotboll på rasterna och på vissa lektioner så smög jag iväg för att kunna spela fotboll. När jag inte hade någon fotboll så rullade jag ihop mina sockar och spelade med. / Cristiano Ronaldo

Förutom att spela fotboll under raster och på skoltid så spelade Ronaldo också i området där han växte upp, mitt på gatan utanför hans hem, Quinta do Falcao. Som mål användes två stenar och längden på planen var så lång som gatan var. När bussar och bilar kom åkande längs vägen fick Ronaldo och hans kompisar ta bort stenarna från vägen för att bilarna skulle kunna åka vidare. Detta var fotboll för Ronaldo i fem år tills han vid 12 års ålder lämnade han Madeira för att flytta till fastlandet och Lissabon och Sporting Lissabons ungdomsakademi.

När Ronaldo kom till klubben var han fortfarande ett barn, liten, svag, framrufsig med krokiga tänder. Ronaldo var en utav de minsta spelarna i hela laget och var tämligen olycklig för detta. Så en dag bestämde han sig, han började äta extra mycket, mer soppa och en till brödbit till, och det funkade! När Ronaldo började i Sportings första lag kunde ingen längre anklaga honom för att vara för smal och för liten. Det var också i Sportings A-lag han slapp sitt före detta smeknamn ”Abelhinha” (det lilla biet).

Ronaldos första match i Sporting tröjan kom vid 17 års ålder på försäsongen år 2002-2003 mot Betis.  Ronaldos debut blev början på en karriär fylld med lyckliga ögonblick och minnen. Efter ett konstmål där Ronaldo chippade bollen över målvakten med en ”bakomfoten” chipp kunde Sporting ta hem segern. En bra början på en, vad som skulle bli en bra karriär.

Ronaldo, snabbheten hans vapen

Under Ronaldos tid i Sporting Lissabons ungdomsakademi var det inte bara fotboll som gällde. Nej, det var under sin tid i Sporting som Ronaldo byggde och lade grunden för sin snabbhet och styrka. Varje dag gick Ronaldo till skolan, för att efter lunch gå till Sportings idrottsklubb, där han ibland med fascination studerande löparnas snabbhet och explosivitet och för att andra dagar, delta i träningarna. Ronaldo befann sig på träningsanläggningen fram till sena eftermiddagen då fotbollsträningen med Sporting Lissabon började.

Dagen D, match mot Manchester United!

6 augusti 2003 förändrades Ronaldos liv för all framtid. Då blev Cristiano Ronaldo officiellt klar för Manchester United. Enligt myten (berättelsen) så blev Ronaldo klar för United efter sin spektakulära insats mot United i en träningsmatch som arrangerades lagen i mellan. Detta är alltså bara en myt, Ronaldo blev klar för klubben natten innan matchen spelades.

–          When I arrived at Old Trafford I was very nervous, not about being a football player at the magnificent club – fortunately I had already overcome that phase – but because my English was very poor.

Engelska var inte Ronaldos starka sida i skolan. När de andra barnen satt och lärda sig grammatik och ordböjelser lärda sig Ronaldo bollens ädla konst. Han skolkade engelska lektionerna för att spela fotboll. Detta insåg Ronaldo var ett misstag när United, några år därefter köpte loss honom från Sporting.

Vid 17 års ålder debuterade Ronaldo i Sporting Lissabons A-lag, ett år senare vid 18 års ålder flyttade han till United. När Ronaldo kom till klubben så ville han ha nummer 28, Sir Alex insisterade dock på att han skulle bära det magiska numret nummer 7, vilket tidigare burits av legender som George Best, Bryan Robson, Eric Cantona och David Beckham Sir Alex gjorde dock tidigt klart att Ronaldo var en viktig pusselbit i lagbygget och en framtida stjärna. Numret 7 betyder perfekt balans och fullständighet. Det är ett nummer som inte många spelare får chansen att bära vid 18 års ålder i ett storlag som United.

Ronaldo, supportrarnas man.

–          I can assure you without any doubt that Manchester United supporters are the best in the world. Ever since the first day I put my feet at the pitch I have felt very welcomed and loved.

Ronaldo har haft många fans genom åren. Vissa ett par snäpp sjukare än de normala fansen som ofta respekterar gränser och privatliv. Under sin tid i Manchester United vaknade Ronaldo upp en morgon utav att det ringde på dörren, inte på den stora grind som omgärdade hans tomt, utan på dörren. Utanför stod en holländsk kvinna i 20 års åldern, hon hade klättrat över grinden som omgärdade huset för att sedan tillbringat natten som en kampare utanför Ronaldos hus. Kvinnan försvann efter ett tag och Ronaldo åkte på träning. När han kom tillbaka stod samma kvinna nu utanför grinden och blockerade bilens framfart. Den holländska kvinnan stegade fram till bilen och berättade att, under en vistelse som Ronaldo gjort i Holland hade han tittat väldigt speciellt på henne. Och att hon nu rest hela vägen från Holland för att tillbringa resterade delen av sitt liv med honom. Ronaldo pratade, vad han trodde förnuft med kvinnan och gav henne pengar till en flygbiljett hem till Holland. Efter en månad var kvinnan tillbaka utanför Ronaldos dörr, kampande som hon gjort en månad tidigare. Denna gång fick Ronaldo nog och ringde efter polis som eskorterade kvinnan därifrån, och sen dess har kvinnan aldrig mer setts till.

Ronaldo är en man som lever i nuet, trots detta så har han en plan inför framtiden.

–          When I reach my thirties, maybe even closer to being 40, I would like to build a hotel: a resort, preferably in Madeira. Where people could spend beautiful, pleasant and peaceful moments. A seven star hotel – I believe that at the moment there is only one of those in Europe. It would be called CR7 of course. After all, this is the number of my life.

Och pengar finns det ju got om I Ronaldos fickor så att bygga ett ståtligt hotell på sin födelseort Madeira, är långt ifrån en vanlig dröm.

Ronaldos sorg.

Ronaldos liv har dock inte bara kantats utav lyckliga stunder med fotbollen och sin familj. När Ronaldo var 20 år gammal gick hans far José Dinis Aveiro bort till följd utav ett långt missbruk av alkohol. Han dog blott 52 år gammal och lämnade Ronaldo och resten av sin familj ensam ute i världen. Ronaldo och hans pappa Dinis var inte bara far och son utan också bästa vänner. Dinis var på alla Ronaldos träningar och matcher. Han berömde Ronaldo när det gick bra, stöttade honom när det var svårt, och tröstade honom när han var ledsen. Det var den 6:e september 2005. Ronaldo var i Moskva med det portugisiska landslaget som spelade om kvalificering till VM 2006. Nästa dag efter beskedet om hans fars död, spelade han en match mot Ryssland i hans ära.

He is alive in my mind, whatever I do, wherever I am. I keep many fond memories of him, because he was fundamental to my development as a football player, as a person, as a man. He was truly one of the people responsible for what I am today.

Ronaldos mamma, Maria Dolores har också alltid stöttat Ronaldo i ur och skur. Hon lärde Ronaldo budskapet om respekt och kärlek, och när Ronaldo tog sitt första vacklande steg ut i den okända världen, höll Maria honom i handen och skyddade honom.

Maria är väldigt fotbollsintresserad och har varit det sedan Ronaldo började spela boll som litet barn. När Maria kollar på Ronaldos matcher blir hon väldigt involverad och blir lätt upprörd. I Ronaldos debutmatch i Sporting blev Maria så upprörd till den grad att det slutade med att hon fick läkarvård inne på stadion. Detta har hänt ett flertal gånger så nu, när Ronaldo slår straffar och frisparkar, kan inte Maria kolla. Hon blir för upprymd för att klara av det. År 2007 fick Maria beskedet att hon hade bröstcancer och att hon kanske inte skulle överleva. Ronaldos liv började sakta rasera. Vid 22 års ålder skulle han kanske bli föräldralös. Men Maria överlevde, och som tack skänkte Ronaldo £100,000 till sjukhuset som räddade hans mammas liv.

Resten om Ronaldos liv är historia. Att han gjorde 42 mål under en enda säsong med United, att han vann guldbollen 165 poäng före Lionel Messi och att han var med United och vann Champions League finalen i Moskva, för att sedan lämna England för Spanien och Real Madrid för 1 miljard kronor. Allt det vet ni redan, jag hoppas att det ni nu läst, istället kom som en nyhet för er. Att när ni slutat läsa detta, fått en djupare instinkt om vem Ronaldo är bakom kulisserna, för det har jag.

3 Comments

  1. mustafahameed

    hi c.ronaldo

  2. J.C9 C.R9

    c.ronaldo is best in the world. He has going trogh so much. he is the best, mush better than messi! you have see his goal 21th jun vs korea dpr? nice…………..

  3. Vi stöttar och älskar CR7 till döden, mer perfekt spelare finns det inte i hela universum.

Leave a Comment