Dags att reagera-en krönika om real madrids ovilja att satsa på sina egna produkter

Roberto Soldado, Esteban Granero, Dani Parejo, Pablo Sarabia, Javi Garcia, Juan Mata, Miguel Torres, Adrian Gonzalez, Alberto Bueno. Vad har alla dessa namn gemensamt, mer än att de alla är otroligt duktiga fotbollspelare från Spanien? De kom alla från Real Madrid ungdomsakademi, de började spela i real som små barn och växte upp i klubben, de älskade klubben och allt den stod för och ville inget hellre än att få spela i Real Madrids A-lag. Men dessa spelare blev istället de som slängdes bort för att ge plats åt köpes spelare som inte har någon känsla alls för klubben.

Under en tid, den tid jag ser som Real Madrids guld år, när de totalt körde över allt motstånd de mötte bestod laget av den perfekta mixen. En stor portion av de egna produkterna i Raul, Guti, Morientes, Salgado, Hierro, Iker Casillas m.m och sen fanns även de andra, köpes spelarna och det var flera av världens bästa spelare. Det fanns en balans, det var inte ungdomarna, talangerna som fick betala priset för storstjärnorna. Idag säljs ungdomarna för att betala för stjärnorna. Bara i år gjorde Real Madrid sig av med hela 8 spelare ur sin akademi, flertalet ur Castilla. Samma lag som i år tog sig upp i division 1.

De första spelarna som får gå är alltid de egna talangerna, det är sällan köpes spelarna står först på tur, oavsett hur dåliga de vart. Som exempel tittar vi på sommarens tranfserfönster. Tre dagar innan transferfönstret stängde stod Real Madrid med ett överflöd av mittfältare i sitt lag och den som de först började förhandla bort var just deras egna produkt, Granero. Knappt 24 timmar efter att Modric anlänt hade de gjort sig av med en spelare som samma dag som Modric kom sa i en intervju fler talet tidningar och tv kanaler att han inte hade planer på att lämna och att han hade mer att ge klubben, och ville hjälpa laget mer. Det fick han aldrig för det första real madrid gjorde i det ögonblick Modric blev klar var att börja titta på vilka bud man hade på Esteban Granero. Hade det varit mitt val hade Kaká varit först på tur att lämna. Han har under tre års tid försökt och försökt att lyckas men inget har fungerat och de som betalar priset för att han fortfarande är kvar är de egna spelarna.

En annan är fallet med Miguel Torres, en spelare som under flera år fungerade som en all around back up för backlinjen. Han var bra på alla positioner, men så kom Pepe och när det var ett överflöd av spelare var det återigen det den spelare som spelat i real madrid sedan han var liten som fick lämna klubben för att ge plats åt köpes spelaren Pepe. Han ville aldrig lämna laget men han blev tvingad och har rent ut sagt att han aldrig mer vill spela i Real Madrid för att han känner sig sviken efter att ha gett 16 år av sitt liv till klubben slängdes han bort på det sättet. Jag förstår honom och tror att flera spelare som lämnat känner likadant, där bland Roberto Soldado, Dani Parejo och nu senast Esteban Granero. Tittar man på det Granero har lagt på sin twitter så kan man utläsa att han inte heller har planer på att komma tillbaka. Och på Real Madrids tv show extra där de i veckan analyserade transferfönstert lät det inte på någon av kommentatorerna att de räknade med att spelaren skulle återvända hem, de pratade istället om att han skulle spela vidare i QPR och försöka hitta en bättre klubb för att han var för bra för Londonlaget.

Real Madrid har en fantastisk, rent utsagt magisk ungdomsakademi som år efter år plockar fram unga talanger i alla åldrar. I sin akademi har de alla möjliga typer av spelare, allt de behöver för att lyckas men de utnyttjar det inte..när de behöver en spelare är det sällan de kollar i de egna leden utan först tittar de ut på marknaden se vad som finns att köpa, det kommer att kosta otroligt mycket. Om real inte ändrar på sin attityd kan det komma att bli så att real missar de stora talangerna för att barnen och deras föräldrar känner att det inte är mödan värt, de kommer ändå inte att kunna ta sig upp i A-laget och vinna en permanent plats.

Återigen kan vi återgå till sommarens transferfönster, de behövde en ersättare till Lass som lämnade i sista sekund. Tittade de någonsin på Castilla eller det lag de har till förfogande, nej de gick direkt ut på marknaden och tog det första bästa de kunde få tag på, Essien, som kommer att lämna om ett år. En kortsiktig lösning på ett problem som kunde ha löst bättre genom att ta till vara på de spelare de har och funnit en bättre mer långsiktig lösning i en spelare som hade varit bered att ge allt och lite till för klubben i många år framöver.

Real Madrid måste lära sig ta till vara på det de har, de kan inte fortsätta så här, det kommer att slå tillbaka mot de hårt förr eller senare. Titta på Fc Barcelona, Real Madrid har mycket att lära från detta lag, även om de är värsta rivaler. De är ett av världens bästa lag, de har köpes spelare i sitt lag men viktigast av allt, de är ett världslag som vågar att tro på det de själva skapat.

Det är just där skon klämmer för Real Madrid, de vågar inte vågar tro på det de själva skapat. När var det senast en spelare gick från Castilla upp i A-laget och fick stanna? Det var Iker Casillas och det var 12 år sedan. Sedan dess har spelare fått spela enstaka matcher och fått en max två chanser för att sen säljas ut till andra lag som fått göra jobbet åt de. Titta bara på Getafe, stundtals under de senaste åren har Getafe haft fler spelare från Real Madrid spelare i sitt lag än de själva. De låter inte spelaren spela i Real Madrid, absolut inte, det vågar de inte utan det får alltid bli andra lag som får testa spelaren och se ifall de har vad som krävs för att spela på högsta nivån, efter ett år eller två kommer spelaren antingen tillbaka som i fallet med Callejon eller så försvinner spelaren totalt, som Dani Parejo och Roberto Soldado. Real madrid måste lära sig väga satsa på det de själva skapat. De satsar år, pengar och tid på dessa unga spelare bara för att sen se de lyckas på andra ställen.

Jag hoppas att Esteban Granero blir det sista fallet med spelare som tvingas bort efter 16 år i klubben för att ge plats åt köpes spelare. Men jag tror inte på det. Men efter Esteban och hela den historien har jag gjort ett val, jag stödjer endast och endast de spanska spelarna och självfallet de egna produkterna med ett endaste undantag, Higuain, efter allt han har gjort för klubben ser jag honom som en självklar del av laget. jag tror nämligen att Madrid laget skulle klara sig bra utan hälften av alla dessa köpes spelare, de har en egen akademi och det är på tiden att den får synas och att det är dessa spelare som får ta plats i A-laget och inte en hög med spelare som inte känner något för klubben och skulle lämna klubben utan att tänka två gånger om ett annat lag erbjuder de mer pengar. För jag tror nämligen inte att talang är allt, du måste också känna något för laget du spelar i för att vilja ge det där lila extra, det är bara kärlek till en klubb som kan få en spelare att ge det och vilka är bättre än de som gett allt och lite till genom stora delar av sina liv för laget.

 

Av: Sara Khatmi

3 Comments

  1. Dock så var ju senaste spelaren Alvaro Morata bara för ett par månader sen.

    • Sara Khatmi

      Dock om du LÄSER min text står det att de får ett par chanser innan de ges till andra klubbar. Alvaro Morata kommer inte att bli kvar i real speciellt länge innan han också slängs ut till Getafe för att han behöver mer erfarenhet, erfarenhet jag tycker att han kunde få i real madrid. Jag ser ett mönster i reals beteeende. Alberto Bueno, han fick ett par chanser han fick dra sen sommaren som kom, Dani Parejo likadant, Sergio Canales likadant, Pablo Sarabia likadant. Real gör alltid så här, de unga får vara med a-laget men får de spela? aldrig..kanske när en match redan är avgjord får de max tio minuter..sen slängs de ut till andra klubbar som jag skriver om i min text.

  2. Sara

    Föresten Siyamand det jag menar vinna en permanent plats är inte att bara få hänga med i gänget, det innebär också att spela regelbundet. Förresten med tanke på hur det ser ut i Real just nu har han noll chans, för i tio fall av tio kommer mou att välja benzema före morata….tro mig jag vill inget annat än att se morata lyckas i Real men historien och verkligheten säger något annat.

Leave a Comment