De 3 heta är tillbaka

Nu är vi här igen. De 3 heta. Egentligen ska det ju vara De 4 heta. Men eftersom att jag inte har fått svar från den fjärde experten så blir det alltså. De 3 heta.

Veckans experter:

Björn Grafström:
Jag heter Björn Grafström och är gymnasielärare i svenska och filosofi. Jag har ett stort fotbollsintresse, men tycker också om att skriva vilket jag ger utlopp för på liverpoolsweden.se – Liverpoolsektionen av Svenska Fans. Är Liverpoolsupporter, men i övrigt saknar jag egentligen lagtillhörighet. Går jag på fotboll i Sverige brukar det bli Stadion, mest för att många av mina vänner håller på Djurgården. Utöver fotbollsintresset är jag intresserad av litteratur och spel i alla dess former (och då talar jag om kortspel, brädspel, tevespel osv – inte spel och dobbel typ V75). Lyssnar mycket på musik och ser en hel del film, två andra intressen som tar en del tid.

Simon Pålsson:
En sjuttonårig skåning med stora journalistdrömmar. Förbluffas gång på gång av musikens makt över mina känslor. Är dessutom en passionerad fotbollssupporter, med Malmö FF och Manchester United inristade i hjärtat.

Nicole Fältlöv

21-åring som är född och uppvuxen i Malmö men som tillbringar det mesta av min lediga stund i Italien. Sedan barnsben har jag varit förälskad i Ac Milan och min passion för fotboll, och Serie A i synnerhet, har med åren blivit allt starkare. I framtiden ser jag mig själv som sportjournalist då jag även älskar att uttrycka mig i skrift. Jag blir ofta tillfrågad om jag håller på ett annat lag än Milan. Faktum är att ynka tanken på att älska ett annat lag skrämmer mig. Men som stolt Malmöit hoppas jag givetvis att MFF kammar hem guldet i år.

Fråga 1.
Djurgården vann årets första Stockholmsderby med 2-1. Och AIKs målvakt, Toni Maanoja har fått mycket kritik, inte bara från pressen utan även från medspelare och laget tränare.
Är detta okej?

Björn: Kritik från pressen får nog spelare som gör misstag räkna med, det må vara tungt men det ingår i arbetsbeskrivningen. Att få kritik från de egna leden, oavsett om det är tränare, VD eller spelare är dock, ur mitt högst personliga perspektiv, helt fel väg att gå. AIK lever med en väldigt speciell självbild, något som före detta tränaren Mikael Stahre var bra på att få spelarna att tro. Den fungerar bra i medvind, men väldigt dåligt i motvind. AIK har inte en bris att kämpa emot, utan en orkan, och enligt mig väljer de snarare vägen mot undergång med sitt nuvarande beteende.

Simon: Det finns knappt ord för att beskriva hur fel det egentligen är. I mina ögon är det inte acceptabelt för fem öre, vilket leder till att man från ledningens håll borde (måste) sända ut signaler om att så går det inte till. Nu vet jag inte vilken policy som råder inom AIK, men om det hade gällt mitt lag hade jag inte sett att Dulee (i detta fall) spelat mer. För det där är inte lagspel.

Dessutom måste man påpeka att kritiken är väldigt felriktat. Maanoja har visserligen gjort ett par klantiga misstag, men det är knappast där vi hittar AIK:s stora problem. Snälla Dulee (med flera) – ta ansvar för dina egna handlingar.

Nicole: Självklart är det inte okej. Att som tränare och medspelare öppet kritisera en lagmedlem är under all kritik. Sådant ska ske internt, spelare och tränare emellan. Är det något som inte stämmer är det tränarens uppgift att försöka lösa det, inte göra det värre för spelarna. Klubben ska ju ge den trygghet man behöver som spelare, och inte tvärtom. Jag vet inte riktigt vad AIK har försökt att uppnå med att öppet förolämpa en av sina egna spelare, men jag tror knappast detta leder till att Tomi Maanoja presterar bättre. Det fick man även bevisat i går, mot IFK Göteborg.

Fråga 2.
Och Björn Wesström tränaren i Aik har nu gått ut och sagt att dem kommer leta efter en ny målvakt. Och vissa säger att dem borde sätta Lee Baxter i mål i stället.
Vad tycker du, Maanoja, Baxter eller ska dem leta en ny målvakt?

Björn: Lee Baxter höll inte när han var aktiv, varför skulle det gå bättre nu? Förra året var Maanoja det tänkta förstavalet fram till det hemska benbrottet, antingen satsar man på honom eller så letar man nytt. Målvakt är dock svårt att hitta, och det finns få spelare som med säkerhet skulle klara av att leva med pressen som finns i, och på, AIK.

Simon: Maanoja. Det räcker för att klara sig kvar. Fast då måste man få igång något spel, vilket man saknar för tillfället.

Nicole: Just nu tycker jag att man borde göra allt för att ta itu problemen med Manooja. Givetvis är Baxter ett alternativ, men sedan får man tänka på att det var ett väldigt bra tag sedan han startade i Allsvenskan. Under tiden kan man leta efter en ny målvakt. Det viktigaste är att någonting sker inom en snar framtid, och att det inte blir mycket snack och liten verkstad. 

Fråga 3.
Skånelagen, Malmö och Helsingborg har fått en kanonstart, och det är många som undrar om det kommer att hålla hela vägen för dem.
Vad tror du?

Björn: Malmö har ju haft en av Allsvenskans bästa trupper i flera år, så att de håller till i toppen (för en gångs skull) är egentligen högst naturligt. Att Helsingborg skulle gå så bra efter Henrik Larssons sorti trodde jag dock inte. Minst ett av lagen kommer att slåss om guldet, och skulle jag avlägga en gissning tror jag Malmö, om de inte brandskattas i sommar, är laget som kommer greja det. Jag tror helt enkelt att Malmö har större möjligheter att hantera den kommande formsvackan (för den kommer, förr eller senare) än vad Helsingborg har. Då kanske Henrik Larsson kommer att saknas i Helsingborg.

Simon: Tror att Malmö, med sin klubbkänsla, kommer att dra det längsta strået i slutänden. Då jag är ett väldigt stort fan av Malmö FF kan jag faktiskt inte svara annat än att jag tror på himmelsblått guld. Dessutom har jag svårt att se att Helsingborg orkar en hel säsong, deras trupp känns alldeles för svag och synar man spelschemat ser man att deras verkligt tuffa matcher väntar först i höst.

Men shit, det kan bli spännande!

Nicole: Det som talar för att det kan gå hela vägen är bland annat IFK:s och AIK:s dåliga sviter. Det finns inget direkt hot från dessa storlag och på så sätt kan både MFF och Helsingborg ta för sig. Dock tycker jag inte att man ska underskatta något annat lag. Det som däremot talar emot MFF är att det är skadedrabbat. Flera nyckelspelare är borta och av just den anledningen tror jag inte att det kan hålla hela vägen. När spelare är borta roteras det ju mindre och slutligen resulterar det i att spelarna blir slitna och trötta. Sedan beror det också på hur transfermarknaden ser ut i sommar, vilka spelare som stannar eller byter klubb.

Det var allt för denna gång. Vi ses nästa vecka. Och då lovar jag att det är 4 experter och inte 3.

Leave a Comment