De Graafschap 0 – 5 Ajax

Jag antar att de flesta sett Champions League-grupperna, och att Ajax i sin återkomst till fotbollens finrum hamnat i den kanske tuffaste gruppen, med Real Madrid, Milan och Auxerre. De kommer nog stöta på ett och annat bekant ansikte, i Real finns ju Rafael van der Vaart, och Zlatan och Klaas-Jan Huntelaar i Milan (fast man får se hur de blir med det nu när Zlatan anlänt kanske Huntelaar försvinner).

Zlatans gamle polare Mido, som spelade en framgångsrik säsong i Ajax i början av 00-talet är nu tillbaka i Amsterdam. Han har fått rykte om sig att vara ett problembarn och han har representerat en hel hög med klubbar, men han är en gedigen spelare, duktig på huvudet och teknisk.

Idag spelade Ajax alltså sin första match i ligan sen triumfen i Champions League-kvalet mot Dinamo Kiev, och det var De Graafschap som stod för motståndet. De vann Jupiler League förra året, och är återigen i Eredivisie. De har blivit krossande hemma av Ajax gång på gång, bland annat med 8-1 och 6-0 de två senaste matcherna.
Det fanns två Ajax-bekantingar i Graafschaps startelva idag, mittbacken Vito Wormgoor och anfallaren Rydell Poepon, båda gick igenom Ajax ungdomslag, och spelade i dem tillsammans med bland andra Siem de Jong och Gregory van der Wiel som glatt hälsade på dem i spelartunneln.

Ajax förde naturligtvis spelet, men öste inte på för fullt, utan gick lite på halvfart. Men halvfart räcker gott och väl för att besegra lag som De Graafschap. van der Wiel slog ett fint inlägg som Luis Suárez lugnt nickskarvade in i bortre burgaveln till 0-1 redan efter en kvart.

Och det var just Suárez som verkade mest pigg, han fintade och sprang runt som ett jehu, och tråcklade sig igenom försvaret flera gånger. Man ska ge hemmalaget lite cred, de hade en bra period i mitten av första halvlek, och Maarten Stekelenburg fick göra några högklassiga räddningar.

Hemmalagets försvarare började bli lite trötta och frustrerade mot slutet av första halvlek efter att gång på gång fintats bort av Suárez och Mounir El Hamdaoui, så när Suárez var på väg igenom igen kapades han, 17 meter från målet i ett perfekt frisparksläge. Suárez tog själv hand om frisparken och skruvade enkelt in den i ena hörnet, där den från AZ inlånade målvakten Boy Waterman borde stått bättre placerad.

Den andra halvleken öppnade faktiskt De Graafschap piggast, deras argentinske anfallare Hugo Bargas, som var deras bästa spelare, sköt iväg en bra frispark från långt håll som Stekelenburg tvingades tippa över mål.

Men sedan började Ajax arbeta sig in i matchen igen, Suárez hade en frispark som touchade ribban, och de behövde inte vänta länge på en ny, som dock Urby Emanuelson fick ta, och han skruvade snyggt upp den i närmsta krysset till 0-3.

Den tillresta Ajax-publiken hade sjungit Miralem Sulejmanis namn hela matchen, i takt med Seven Nation Army, och efter 0-3-målet kom han in på planen. Sulejmani vill bevisa att han förtjänar att stanna, och han sprang runt och försökte och försökte, men kom aldrig till något avslut under sin tid på planen.

Men mer mål kom, Suárez fullbordade sitt hattrick med en tåfjutt efter ett väggspel med Demy de Zeeuw, som sedan byttes ut mot Christian Eriksen, som med ett vänsterskott efter marken gjord 0-5 och sitt första A-lagsmål i Ajax.

Spelarbetyg:

Stekelenburg | 3.5 | Flera bra räddningar.
van der Wiel | 2.5 | Förutom inlägget till första målet var han rätt osynlig.
Alderweireld | 2.5 | Stabil.
Vertonghen | 2.5 | Stabil.
Anita | 2.0 | Osynlig.
de Zeeuw | 3.0 | Offensiv och bra passningsspel.
Enoh | 2.5 | Gör sitt jobb som defensivt ankare eminemt bra.
de Jong | 3.0 | Iniativrik och löpvillig som vanligt.
Suárez | 4.0 | Hattrick är ju aldrig fel.
El Hamdaoui | 2.5 | Några bra grejer i första halvlek, men ovanligt blek överlag.
Emanuelson | 2.5 | Väldigt snygg frispark, men inte alls lika utmanande som vanligt.

Sulejmani | 2.5 | Försöker och försöker, men det vill sig inte.
Jozefzoon | Spelade för kort tid för att bedömas.