Derbyn Del 10: Indien

Detta är den sista delen i min artikelserie om kända och okända derbyn från hela Världen. Det sista derbyt kommer från Indien. När man pratar om dom mest kända och populära derbyn så är det knappast Indien man talar om utan dom kända i Europa och Syd-Amerika, Asien nämner man nästan aldrig.

När det gäller asiatiska derbyn så har jag skrivit om två tidigare, Iran i del 2 och Kina i del 9.

Många vet knappt att dom spelar fotboll i Indien utan det man tänker på är Cricket i första hand.

För en fotbollsälskare av globala mått så finns det ett Indiskt derby som förtjänar att vara med på måste-ses listan och det är derbyt mellan staden Kolkata´s båda klubbar Mohun Bagan AC vs Kingsfisher East Bengal FC.

Matcherna mellan dessa har varit och är den stora häjdpunkten i fotbollens Indien. När dessa drabbar samman så fylls Salt Lake Stadium till bristningsgränsen, denna stadion har en kapacitet på mer än 120 000 och är den arena idag som tar in mest publik i Världen.

Beroende på hur lagen ligger till i ligan så kan publiksiffrorna variera lite. Derbyt innehar publikrekordet för antalet åsådare för ett idrottsevenemang.

Mohun Bagan tillhör dom äldsta klubbarna i Asien. Klubben är grundad 1889 som Mohun Bagan Sports Club i den stad som vi känner till under sitt Anglosaxiska namn Calcutta. Den brittiska influensen varade fram till 1911, då landets huvudstad gjorde att fotbollen blomstrade och spelare hämtades från alla regironer. Detta medförde, som så mänga tyckte ett steg tillbaka och som la grunden för dagens rivalitet.

Som så många andra rivaler så har schismen alltid haft en stor del indirekt bidrog till födelsen av dagens lokala utmaning.

I mitten av 1920-talet kom Jora Bagan Club till match mot Mohun Bagan utan sin storstjärna Sailesh Bose till klubbens Vice-president Suresh Chandra Chsudhuri´s stora förtret. Så föddes Industrialismens missnöje. Missnäjet gjorde att han startade en ny klubb som döptes till East Bengal.

Platsen där Chaudhuri och hans kompisar grundade East Bengal ligger i dagens Bangladesh. Klubben stöddes traditionellt av immigranter från området. Detta resulterade i att klubben stöttats upp av två helt olika Socio-ekonomiska grupper som har förändrat statusen under åren lopp.

Det första riktiga mötet mellan klubbarna spelades 1925 och slutade med att East Bengal van med 1-0 i en Calcutta-liga match.

Samma resultat upprepades när dom för första gången möttes i en IFA (Indian Football Associsation) Cup-match 1944.

East Bengal semi-final vinst var mer oväntad genom Mohun Bagan´s mer historiska och djuprotade erfarenhet av turneringen. The Green and The Maroons som är smeknamnet på Mohun Bagan hade redan 1911 lyft mästerskapstecknet då man slog East Yorkshire Regiment med 2-1. Detta var den första segern för ett Indiskt lag mot Europeiskt motstånd.

Matchen ansågs som en milstolpe i Indiens kamp för självstyre. Denna händelse firas varje år den 29 juli, på Mohun Bagan dagen. Som en viktig del av händelsen så utgav den Indiska Regeringen ett frimärke 1989 som en del av klubbens 100-års jubiléum. Detta för att inte glömma segern.

1960-talet visade sig vara en gyllene period för Mohun Bagan och den avslutades med att, efter liga vinsten så vann man också Cupen genom att slå sina gamla rivaler på deras hemmaplan i en FA-shield Final med 3-1. Segern krediterades till den då revolutionerande 4-2-4 uppställningen som togs fram av den innovative coachen Amal Dutta.

Efter det fantastiska 1960-talet så vände allt, och 1970-talet var East Bengal´s decennium. Dom förlorade inte ett enda derby på sex år, vilket kulminerade i en 5-0 kross av sina rivaler i en IFA Shield match.

Efter 5-0 förlusten, som var början till en rad av fem stycken IFA Shield segrar. Så reagerade omgivningen så hårt på den tunga förlusten som gjorde att flera av spelarna var tvunga att tillbringa natten i en båt på floden Ganges för att försöka undkomma sina uppretade supporters vrede.

Trots allt, det mest minnesvärda Kolkata derby spelades 1997 då det fantastiska publikrekordet slogs. Publiksiffran uppmättes till smått otroliga 131 000 personer som hade tagit sig till Salt Lake Stadium. Detta är relord för all idrott i Indien.

Indiens mest kända fotbollspelare genom tiderna Bhutria gjorde hattrick i semi-fianlen i Federatin Cup som East Bengal till slut vann med 4-1.

Bhutria som var från provinsen Sikkim misslyckades dock med att upprepa bedriften i finalen. Finalen förlorade East Bengal mot Salgocar.

Den tradionella fiendeskapen har ändå minskat lite genom åren, men rivaliteten och den stora passionen är fortfarande mycket stark mellan klubbarna från den Indiska fotbollens vagga.

Oavsett vem som vinner så festas det rejält, vilket innebär att en del dödsfall inträffar i firandet.

Mohun Bagan har i sin A-lagstrupp 2 stycken Brasilianska spelare: Jose Ramirez Barreto som också är lagkapten och Hudson Lima Silva. Det finns också en Australiensare som heter Simon Storey.

East Bengal har 2 spelare från Nigeria: Penn Orji och Uga Samuel Okpara. Dom har också 1 Skotte som heter Alan Gow och 1 Austaliensare vid namn Tolgay Ozbey.

 

Leave a Comment