Elfsborg besegrade ett starkt Djurgården i Borås

Den Allsvenska säsongen sattes igång direkt med en väldigt händelserik match. Elfsborg-Djurgården, 2-1.

Över 3000 Djurgårdare hade tagit sig till Borås och Borås Arena för att se sitt Djurgården ställas emot det som alltid hemmastarka laget, IF Elfsborg. På förhand kunde matchen på förhand vara relativt ovis. Djurgården har, som ni säkert redan vet, inte legat på latsidan när det gäller att få in nya spelare under försäsongen och en nystart för blåränderna är ett faktum. Elfsborg åt andra sidan har efter den allsvenska säsongen 2011 valt att gå skilda väger med Mr. ”Vi-satsar-på-Topp-4”, Magnus Haglund – och istället ersatt honom med Jörgen Lennartsson som tidigare skördat framgångar i svenska U-21-landslaget.

Matchen sattes igång och under starten böljdes spelet fram och tillbaka, även om Djurgården var laget som skapade mest. Och just därför kändes det nog snopet för samtliga Djurgårdare när Anders Svensson, kapten för dagen, gav Elfsborg ledningen efter en hemmahörna runt den tjugonde spelminuten. Efter det fortsatte DIF att trycka på och en kvittering kändes inte allt för långt borta. Men vad gjorde det när Elfsborgs målvakt Kenneth Höie tog varenda boll och glänste i vårsolen?

Under slutminuten utav den första halvleken så passar Marc Pedersen en Daniel Sjölund som dräller med bollen på defensiv planhalva och ger Anders Svensson gator med ytor att springa på. Han passar Amadou Jawo som således passar vidare till Viktor Claesson som sedan passar tillbaka till Anders Svensson som med en vacker pärla sätter dit 2-0.

– Att vi leder med 2-o är ett av de största rånen någonsin, sa tvåmålsskytten Svensson till Canal+ i halvtidspausen och det hade han helt rätt i. Djurgården brände jättelägen där Marc Pedersens och Ricardo Santos lägen kanske hamnade främst i fokus. Men man kan inte bara skälla på DIF’s ineffektivitet under den första halvleken, för om det inte vore för Elfsborgs målvakt, Kenneth Höie, så skulle första halvleken inte varit lika rolig för Elfsborgs anhängarna denna afton. Inför den andra halvlekens start så var frågorna många; skulle Djurgården fortsätta att ha kommandot i matchen? Skulle Höie fortsätta stoppa Djurgårdens försök på att göra mål? Men kanske framförallt: var matchen nu avgjord i och med 2-0 resultatet?

Frågorna skulle man få svar på relativt fort under andra halvlekens start. Djurgården fortsatte att trycka ner Elfsborg och skapade chans efter chans. Men så var det ju det där med en viss Höie. Han fullständigt lyste från sin position och kändes stundtals nästan oövervinnlig. Om han inte kunde ta skotten så gick de antingen utanför eller så träffade de målramen, som i Kasper Hämäläinens fall . Men som jag nämnde så kändes han bara nästan oövervinnlig. För tillslut fick han se sig besegrad.

Det var Djurgårdens dansk Marc Pedersen, som förövrigt är ny för säsongen, som skallade in bollen i mål på en hörna. Den just nämnde var även nära att kvittera för bortalaget redan minuterna efter. Men tyvärr för delas del så stod Höie i vägen – igen.

Under slutminuterna när man som mest bara väntade på Djurgårdens anstormning så tappade man istället kraft och nivån sänktes avsevärt. Men trots detta så kunde det ändå blivit en kvittering för blåränderna. Kasper Hämäläinen var på väg mot Höies riktning i ett friläge, men föll strax utanför straffområdet. Reprisbilderna visade att han blev nerdragen, men Martin Hansson friade.

Elfsborg vann en match som lika gärna kunde slutat i seger för det andra laget på plan. 2-1 var ett faktum, vilket Elfsborg kan tacka dels Anders Svensson för, men ändå främst Kenneth Höie, som blev utsedd till matchens spelare.

Leave a Comment