Elfsborg fick kämpa för segern

Ett guldjagande Elfsborg reste till ett kallt och regnigt Sölvesborg för att möta Mjällby på Strandvallen och lyckades få med sig tre poäng efter Viktor Claessons avgörande med en halvtimme kvar.

Efter det att Åtvidaberg och Sundsvall delat på poängen i en match tidigare under dagen hade Mjällby redan säkrat sitt allsvenska kontrakt när man gick ut för match hemma mot ett Elfsborg i jakt på den allsvenska trofén. Vid seger på Listerlandet skulle boråsarna skaffa sig ett försprång på tre poäng ner till Malmö FF, som började  sin match två timmar senare. Och det var också bortalaget som inledde bäst och förde spelet på ett regnigt Strandvallen. Mer än 3700 människor hade tagit sig till arenan för att bevittna MAIF:s sista hemmamatch för säsongen.

Elfsborg tog ledningen efter 20 minuters spel i Blekinge då de byggde upp ett fint anfall längs vänsterkanten. David Elm plockade ner bollen, fick tillbaka den av Andreas Klarström och inledde sedan en fin individuell prestation. Eller två stycken, rättare sagt. Först petade han bollen förbi Anders Wikström, sedan chippade han den över Gbenga Arokoyo så att Lasse Nilsson fick ett perfekt läge framför Mattias Asper och gav bortalaget ledningen med 1-0.

Fem minuter senare var det dags igen när Stefan Ishizaki slog en kort frispark i sidled till Anders Svensson, som drog på ett långskott. Bollen styrde på en medspelare och ställde därför Asper i målet, som bara kunde titta på när bollen retfullt enkelt rullade in i nät. Men hemmalaget kom tillbaka och reducerade precis innan paus när lagkaptenen Marcus Ekenberg chippade bollen över en utrusande Kevin Stuhr Ellegaard och i stolpen. På returen var nyzeeländaren Craig Henderson först och han kunde med viss hjälp från Johan Larsson få in bollen i nättaket.

62 minuter in i matchen så skulle också Mjällby kvittera i säsongens sista hemmamatch när Henderson ännu en gång höll sig framme. Ett fint anfall ledde fram till att Viktor Agardius fick bollen på vänsterkanten, löpte ner mot kortlinjen och fick in bollen mitt framför mål till Henderson som tryckte ner nicken i marken och överlistade Stuhr Ellegaard. Det innebar yttermittfältarens andra mål för säsongen.

Men glädjen blev kortvarig för hemmalaget, redan minuten efter 2-2 var nämligen Viktor Claesson framme och nickade in 3-2. Ishizaki friställde Nilsson men Asper kom ut bra och räddade friläget. Returen hamnade hos Ishizaki och han sköt den upp i luften, mot mål där Claesson hoppade högre än Agardius och eftersom Asper var ur läge var det öppet mål för Claesson. Han gjorde inga misstag utan han gav bortalaget ledningen igen och denna gång lyckades Mjällby inte resa sig.

Segern innebär att Elfsborg sätter rejäl press på Malmö i guldstriden. Malmö ligger numera tre poäng efter i tabellen och måste vinna hemma mot Örebro för att hänga med boråsarna. Samtidigt möts trean Häcken och fyran AIK i en match där Häcken kan ta sig upp på 56) poäng och AIK på 54 poäng. Elfsborg har numera 58 poäng och Malmö har 55, men Elfsborg har en match mer spelad än de övriga lagen.

Leave a Comment