En härlig (ny) vår

Vad ska man säga angående Östers IF:s vårsäsong? Ja, det finns egentligen inte mycket att säga om saken. Det är bara att läsa tabellen och sen tappa hakan av häpnad. 14-1-0 står det i raderna för i ordning, antal vunna, antal oavgjorda och sist antal förlorade matcher. Att inleda sin säsong med en 1-0 seger borta mot Ljungskile den 8 April är ju inget som skrämmer slag på motståndare i serien menar jag.

Att sedan vara obesegrad i ytterligare 14 matcher är däremot ganska imponerande. Eller rättare sagt MYCKET imponerande. Det är dessutom ingen match där Öster direkt varit värda mindre än en vinst. Visst har en del matcher stått och vägt, känts som att de skulle sluta oavgjort, men det har alltid känts som att Öster legat närmare en seger än sin motståndare, utan att egentligen spela direkt övertygande.

Jag menar att Öster känns så starka att det liksom inte är oroligt då de släpper in ett mål. Både supportrar, ledare och framför allt spelarna känner på sig och vet att de har alla verktyg på sin sida för att göra ett eller flera mål framåt. Laget har hamnat i underläge mot flertalet lag denna våren men har samtliga gånger lyckats vända till seger. Alla gånger utom en.

Den enda ”plumpen” i en annars perfekt säsong är bortamatchen mot Jönköpins Södra. Denna matchen hade väldigt mycket av det som är underhållande i en match. Framför allt för publiken. Jag kan tänka mig att som tränare så gillar och uppskattar man en sån match först i efterhand. Öster tar ledningen och allt såg ut att vara bra. Då kom J-Södra igång med målfabrikationen och gjorde 3 raka mål samtidigt som Östers mittbacks-klippa, Mario Vasilj, blivit utvisad. Med endast en kvart kvar att spela ledde alltså J-Södra med 3-1 på hemmaplan och spelade med en man mer på plan. Många hade nog skrivit ned årets första förlust för Växjös stolhet. Då vaknade Öster till och med hjälp av ett självmål från Jönköpings sida så startade jakten på kvittering och redan ett par minuter senare trycker Östers skyttekung, Freddy Söderberg, in kvitteringsbollen till 3-3.

Detta skedde i säsongens fjärde match och det känns som att samtliga spelare i Öster växte en eller ett par centimeter efetr denna matchen. Det var tidigt under säsongen och ingen såg väl redan då hur långt LAGET Öster skulle kunna nå. Men spelarna själva tror jag då började känna en otrolig tilltro till vad de kan åstadkomma då alla jobbar mot samma mål.

Sedan denna match har segrarna bara radats upp, 11 stycken, och självförtroendet bara växt. Öster vågar spela sitt spel oavsett var på planen de befinner sig. De vågar rulla boll i samtliga situationer men skäms inte för att lyfta någon längre boll då det är det som krävs för att komma ur press. Anledningen till detta spel beror givetvis mycket på de tankar och den filosofi som ledarstaben står för. Roar Hansen och Kalle Björklund har ingjutit varje spelare med ett förtroende och trott på dem. Bägge två litar till att spelarna förstår sina roller och förstår den taktik och matchplan som de har inför varje match. Ett bar exempel på att de har kloka spelare är att redan i första hemmamatchen i år, Trelleborgs FF, så knackade spelet rejält under första halvlek. I paus går laget in i omklädningsrummet och Roar frågar endast truppen om det var så här de hade bestämt sig för att genomföra matchen. Spelarna själva tog tag i snacket och kom överens om hur de sagt de skulle spela, vad varje spelare skulle tänka på under kommande 45 minuter. I andra halvlek kommer Öster ut som ett nyt lag och ”kör över” skåningarna, vänder matchen och vinner med 2-1.

Att ge spelarna det förtroendet, att de själva ska kunna lösa situationer som uppstår, är ett stort plus hos en tränare. En spelare ska vara förberedd på matchen redan före matchen startar. En tränare ska lita på att sina spelare förstår allt de gått igenom under föregående vecka. På matchdagen gäller det bara att få ut just det de jobbat på.

Det är ju dessutom så att Öster under de 2-3 senaste åren inte köpt in en massa spelare utan satsat mer på egna produkter från de egna leden eller närområdet. Detta är väl egentligen en satsning som påbörjades redan då klubben låg nere i Div 1. Jag säger inte att samtliga spelare från den tiden än är i Öster men många av dem. Jag har själv haft förmånen att träna en del av dem. Alexander Henningsson, Månz Karlsson, Fredrik Lundgren, Elmin Nurkic m fl. Spelare som idag startar ganska ofta medan andra sitter på bänken och alltid förbättrar laget då de byts in.

Östers tankar är att satsa mer på egna produkter. Att kunna vara i stort sett självförsörjande med spelare. Att sedan eventuellt kunna plocka hem spelare som vill tillbaka till Växjö, som kaptenen Denis Velic. En mix mellan gammalt och ungt. Att ha lugnet som rutinen ger samtidigt som den unga fräckheten måste finnas. Att det går så bra som det gjort i år är kanske inte direkt oväntat då laget redan förra året var nära att knipa åt sig en kvalplats till allsvenskan. Men visst är även Österspelarna lite förvånade då de själva tittar på tabellen. Öster leder tabellen med 10 poäng och har 17 poäng ner till Ängelholm som just nu ligger precis utanför allsvenska kvalplatsen. Om det är välförtjänt att leda tabellen med så mycket poäng är inget att prata om. Laget har gjort flest mål (33) och släppt in minst (10).

Det är faktiskt så att även Österspelarna själva på sista tiden börjat inse hur nära de faktiskt är allsvenska redan nu. Det har liksom inte gått att undgå för dem. De får ständigt frågan om hur det känns med allsvenskt spel nästa år. Spelarna har inte tagit ut något i förskott än. Inte på några vis men visst medger de att det ser bra ut, det måste de säga och hålla med om. De grundspel som laget har är ett spel som är gediget och bra. Spelet håller i allsvenskan vågar jag säga. Framför allt just nu när självförtroendet på varje spelare är på topp. Tittar man sen på superettans historik så har det krävs i genomsnitt 56.7 poäng för att få minst kval till allsvenskan. Öster har nu 43 poäng så det är endast 14 poäng dig och 15 matcher kvar att spela. Allt annat än minst en kvalplats vore ett fiasko. Jag tror inte på fiasko. Jag tror på Öster. Öster till allsvenskan 2013.

När det dessutom byggs ny arena för Öster (Myresjöhus Arena) som står klar redan i höst, (Samtliga biljetter till premiären är redan slutsålda), så känns det som att det finns mycket att se fram emot för laget. Slogan för nästa säsong borde vara NY.

NY säsong, NY serie, NY arena men samma gamla NYA Östers IF!!!

Leave a Comment