En Studieresa för Fotbollstränare till Aberdeen

Vi var 25 stycken tränare från Göteborg som skulle åka iväg på en Fortbildnings/studieresa till Aberdeen i Skottland.

Vi samaldes vid 05:30 Onsdagen 30/11 ute på Landvetters flygplats. Planet lyfte 06:35 med destination Köpenhamn där vi skulle flyga vidare mot Aberdeen. Vi landade på Skotsk mark vid 09:15 lokal tid, där vi skulle med taxi ta oss till Doubletree by Hilton som var namnet på vårt hotell.

Väl framme på hotellet så blev vi mottagna av Mark och Richard från Scottish FA som hälsade oss välkomna till Aberdeen.

Efter incheckningen så gick vi iväg till Aberdeen Sports Village som var en gigantisk inomhusanläggning med bl a en fullstor fotbollsplan. Det fanns också ett antal olika hallar för andra sporter, t ex Handboll, Basket, Innebandy, Friidrott, Squash m m. Där skulle vi också träffa anläggningens manager David Beattie och hans personal som visade oss runt i Sports Village, det var fantastiskt.

Vid 11:30 tiden skulle vi möte representanter från lokala Skotska FA där vi för första gången träffade Graeme Sutherland Regional Manager för den norra regionen, en otroligt trevlig och underbar människa som jag är stolt över att fått lära känna. Han berättade om hur dom jobbar med utvecklingen av ungdomsfotbollen i Skottland som var mycket intressant. Detta projekt kallas för Youth Pathway.

Vid 14:00 pm så fick vi få en presentation av Aberdeen Football Club samt en rundvandring på klubbens hemmaarena Pittodrie Stadium. Lite senare vid 17:30 tiden fick vi träffa Neil Simpson från Aberdeen FC Youth Academy som presenterade deras skolprojekt. Dom som kommer ihåg Cupvinnar Cup Finalen 1983 på Nya Ullevi där Aberdeen FC vann över Real Madrid med 2-1 så fortfarande är en av dom största skrällar inom fotbollen. Neil var en av dom spelare som spelade den finalen. Ännu lite senare, vid 19:00 tiden så fick vi se träningar med AFC Academy i Sports Village.

Dag 2: Skulle vi först titta på Aberdeens FC A-lagsträning och därefter möte med deras tränare Craig Brown. Han förtjänar några extra ord; han har varit landslagstränare i många år där han bl a har varit assisterande till Alex Ferguson i det Skotska landslaget vid VM 1990 i Italien.

Vid 14:30 skulle vi (jag deltog inte) spela en landskamp mot Scotland med bl a Graeme, Mark, Gavin och Calum. Det blev en tuff match som till slut avgjordes med ett fantastiskt mål av GFF: s Ulf Carlsson. Den inofficiella landskampem mellan Scotland v Sweden slutade med svensk seger med 1-0.

Efter landskampem så stannade vi kvar på Sports Village för att se U-10 + U 12 träna. Dessa killar visade upp en fantastisk teknik och fokusering på träaningen som man sällan ser i dessa åldrar i Sverige. Jag är övertygad om att inom 5 till 10 år så kommer Skotska A-landslaget visa upp ett tekniskt spel som man aldrig tidigare sett dom spela.

Dag 3: 2  December skulle vi få träffa Jim Crawford som är Regionansvarig för region nord på Scottish FA. Han skulle visa oss hur dom jobbar med Temat 1-1 eller man mot man där man utvecklar tekniken. Efter Jim är färdig med sin del så tog Gavin Levey som är coach inom Scottish FA som berättade om skola, lokala föreningar och Aberdeen FC´s nätverk för samverkan. Detta var en mycket intressant att lyssna på.

Dag 4: 3 Decmber var det meningen att vi skulle ha åkt till Dundee för att se matchen Dundee v Celtic men tyvärr så hade Brittisk tv flyttat matchen till Söndag istället så det var inte mycket att göra. Det gorde inte så mycket för vi fick se en match i The Scottish Football League som är samma som våran Superetta. Vi åkte tåg från Aberdeen till Inverness där Ross County´s minibuss hämtade upp oss och körde oss till Dingwall som är en liten ort med ca: 5 000 invånare. Matchen startade klockan 15:00 mellan serieledarna Ross County FC v Raith Rovers. Det blev en tuff match som till slutade med seger för Ross County FC med 4-2. Det var en upplevelse att få se en match med äkta fighting spirit och en fotboll där alla gav allt i alla lägen. Jag tror inte att någom italiensk eller spansk spelare hade överlevt det otroligt tuffa spelet som spelas på denna nivån. Vi var 9 stycken från vår grupp som åkte den 2 ½ timma långa tågresa och vi är kanske dom enda Svenskar som har besökt Dingwall för att se fotboll. Detta var en resa som var vär att göra.

Dag 5: 4 December så hade vi grupparbeten på förmiddagen om vad vi hade upplevt under vistelsen i Aberdeen.

När vi sedan skulle återvända till Sverige så blev det så att det kom inget flyg från Köpenhamn så vi fick tillbringa ytterligare en natt i Aberdeen.

På Tisdagen 5 December klockan 09:50, då lyfte planet till Göteborg via Köpenhamn.

Till slut vill jag tacka våra underbara Skotska värdar Graeme, Calum, Mark och Gavin för det fantasktiska mottagandet och upplevelsen som vi fick under dessa dagar.

Jag hoppas att vi får ses här i Göteborg till sommaren.

Leave a Comment