England kämpade ner det makalösa Spanien

Kapten Lampard sänkte Spanien med sitt nickmål. Foto: Wikepedia

Kapten Lampard sänkte Spanien med sitt nickmål. Foto: Wikepedia

Brittisk press förberede sig på stor slakt och tårar.
På ena sidan Three Lions utan Wayne Rooney, Steven Gerrard, John Terry och Rio Ferdinand mot regerande europamästarna och världsmästarna Spanien med alla sina stjärnor tillgängliga.
När den belgiske domaren blåste av grät mycket riktigt engelsmännen men inte av vrede, fristration eller besvikelse utan av lycka.

Det är sällan som skådat en sån styrkedemonstration av brittisk fotboll. Hur slår man en motståndare som är kapabel att spela ut ditt lag fullständigt? Hur hanterar man en motståndare som har ett bollinehav på 70%? Jo du springer och kämpar, sen springer du och kämpar lite till och slutligen nickar du bollen i målet på en fastsituation. England gick ikväll ut med inställningen ”Stå och bolla gris med varandra hur mycket ni vill men oss kommer ni inte förbi!” Spaniens passningsspel var lika vackert som vanligt men problemet för dem var att man hade en motståndare som såg till att dem inte kunde göra något med det.

England visade ikväll att man kan gå ut och vinna kriget på fotbollsplanen och med sånna krigare som England har i sitt landslag så hjälper det inte ens att kunna spela Tiki taka som bara Spanien kan för England har en sak som de flesta av Spaniens motståndare saknat en ”never say die” attityd som kan få ett helt landslag att springa tills dem stuppar och lite till. England visade Spanien ikväll att i fotboll handlar det inte bara om vilka som har bollen utan vad som går att göra med den.
Jag blev mäkta imponerad av det sätt som England gick in i den här matchen man valde redan från början att låta Spanien föra spelat och se till att dem inte kunde göra något av sitt spel. Lars Lagerbäck satt och kritiserade Englands spel i första halvlek något som verkligen förvånar mig. För bäste herr Lagerbäck hur slog du dem själv där på Råsunda? Jag tycker att Lagerbäck om någon borde känna till regeln att fotboll ibland handlar om att stänga matchen så motståndarna inte kan få nytta av sin kvalitéer för ibland känns det som att det var denne Lagerbäck som skapade den regeln.

Vad gäller Spanien tycker jag att man blev lite väll låsta i sitt tänkande. Man borde ha försökt hittat nya ytor och spelidéer  mycket tidigare. Det går inte att stå och bara bolla gris till varandra man måste göra något med bollen. Skapa lite fart, lite kantspel, lite kreativitet. Ärligt talat tycker jag att England blottade en svaghet hos Spanien att man har en sådan övertro på sin spelidé att man vägrar att överge den även när den inte fungerar. Visst Spaniens fotboll har alltid fungerat tidigare men när den inte gör det måste man ha en plan B och tyvärr hade inte Spanien det något som Vincent del Boque får ta på sig tycker jag. Jag har allvarligt talat alltid tyckt det varit en svaghet hos honom. Han är jättebra så länge det fungerar men när det låser sig saknar han kanske förmågan att vända på steken och börja tänka nytt. Ta nu mot England som exempel varför byter han in Fernando Torres som precis som David Villa är en lite teknisk spedkula men utan målform när han har Fernando Ilorente som är en lång spets att slänga in inlägg på?
Jag säger inte att Ilorente skulle ha vänt matchen men det hade åtminstone varit ett försök till det.

Den senaste månaden har man hyllat englandskrigshjältar ikväll fick dem elva nya.
Grattis England nu har ni visat att ni kan slå vem som helst!

1 Comment

  1. härligt! en uppmaning till alla på fotbollsoraklet… öka tempot innan ni blir omsprigna kom igen nu!!!!

Leave a Comment