Ett brasilianskt Allsvenskan?

Álvaro Santos, är inte bara en brasiliansk fotbollsspelare som lyckats bryta sig fri från fattigdomen på Brasiliens gator. Sommaren 2000 så flyttade Álvaro över halva jordklotet för att ansluta sig till Allsvenskan och Helsingborg. Detta öppnade dörrarna till en, för Sverige och Skandinavien, okänd värld. När Álvaro santos flyttade till Sverige så startade en Brasse hysteri och klubb på klubb började försöka sig på det som Helsingborg gjorde. Att locka till sig brasilianska talangfulla spelare för små summor i hopp om att de signat nästa Ronaldinho. Fotbollsagenterna nere i Brasilien lärde sig det Svenska tungomålet. De lärde sig att genom ord, göra spelarna bättre än vad de var. Och klubbarna föll för det. Övergångssummorna blev så sakteliga större och hysterin större. Till slut så kom en klubb vid namn Djurgården och slängde upp 14 miljoner kronor för en kille de inte sett spela. Fotbollsagenten Roberto Tiburcio hade lärt sig hur han skulle lägga upp snacket för att få klubbarna på fall. Och Djurgården föll allt. Spelaren de inte sett spela, Thiago Quirino blev den dyraste utländska värvningen till Allsvenskan genom tiderna. Resten är historia, målen kom inte, prestationerna på planen uteblev. Detsamma hände med ett flertal Brasilianska spelare som anlände till Allsvenska klubbar runt om i landet.

Få utav de brasilianska spelarna som anlände till Sverige överlevde den svenska kylan, de svenska träningarna och den svenska kulturen. De blev ofta ensamma i Sverige, utelämnade utan familj och vänner när de väl flyttat. De tappade kontakt med sina familjer, när de inte heller kunde språket fick de inte heller några nya vänner. Detta tillsammans med pressen att leva upp till en potential många utav spelarna inte besatt men som agenterna uppgav att de hade knäckte många utav spelarna. Alltför ofta så blir en helt okej medelmåttig brasiliansk spelare, den nya Ronaldinho eller Kaka på grund utav giriga klubbar och smartpratande scouter. Många spelare lyckades inte spela till sig kontrakt med klubbarna och stod sedan kontraktlösa med pengar som knappt räckte till en flygbiljett hem till sitt hemland. En väldigt mörk baksida på en annan blomstrande marknad.

Från år 2000 till 2009 så fick inte mindre än 67 brasilianska spelare kontrakt med Allsvenska klubbar! På den mörka sidan finns det nästan ett oräkneligt antal med spelare som inte fått några kontrakt med klubbar, som lämnats i Sverige för att sedan nedbrutna återvända till den misär de kom ifrån. De spelarna har inget skyddsnät. För dem är det allt eller inget.

Men det är inte bara Djurgården som inte lyckades att hoppa på brassevågen. När Álvaro lämnade Helsingborg för spel i FC Köpenhamn började Helsingborg att leta efter en ersättare. Och eftersom det var brassehysteri så försökte sig Helsingborg på chansningen att värva en möjlig ny Álvaro Santos vid namn Claudinei Resende. Resende var ökänd i den Brasilianska delen Belo Horizonte för sitt uppförande utanför planen. Det var drinkar i baren och ny tjej varje kväll. Trots sitt uppförande hade Resende talang nog för att ta en landslagsplats i Brasilien. Han hade en chans att hjälpa sig själv och sin familj upp ur fattigdom och misär. När Helsingborg signade honom 2003 så blev detta ett steg på vägen för Resende till ett bättre liv. Men redan efter ett knappt år så började problemen med Resende att komma för Helsingborg. 2004 i slutet utav säsongen så uteblev Resende till samling inför en match. Klubbledningen ringde tolken Christer Segerström, som hade hand om Resende, men Segerström hade ingen aning om var Resende hade tagit vägen. Han var borta. Ingen visste var han var. Tre dagar senare så kom svaren, Resende hade setts till nere i Brasilien vid fotbollsklubben America FC. Kvar i Sverige lämnade han en telefonräkning på närmare 60000 kronor. En månad efter Resendes rebelliska uttåg ur Sverige kom det besked som chockade en hel fotbollsnation. Resende hade hamnat i en dispyt med en ökänd knarkkung i Belo Horizonte. När Resende kom tillbaka till Brassilen som en höjdare och börjat dejta en utav knarkkungens flickvänner rann bägaren över. Klockan tre på natten utanför ett diskotek längs en motorväg blev Resende avrättad av ett gäng tillhörande knarkkungen med ett skott i nacken. Resende kunde hjälpt sig själv, sin familj och sitt kvarter upp ur fattigdom och missär. Istället så valde Helsingborgs två miljoners satsning att gå den svåra vägen i livet, som tragiskt nog, avslutade hans liv alltför tidigt.

Brasilien är alltså ett massproducerande land med en oändlig ström av talanger. En fin blomstrande marknad med många ljusa sidor men med en väldigt mörk baksida i form utav spelare som blir lockande bort från en trygg vardag ut i en okänd värld för att där, sedan bli helt utelämnade av sina fotbollsagenter. Till den mörka sidan finns också ett de Allsvenska klubbar som blir lurade utav pengagiriga fotbollsagenter. Som sagt, en väldigt fin marknad med en mycket mörk baksida.

3 Comments

  1. Offside rippen!

  2. B:et

    Helvete vad bra inlägg :O

  3. json

    Från år 2000 till 2009 så fick inte mindre än 67 brasilianska spelare kontrakt med Allsvenska klubbar! Det är ganska sjukt!!!?

Leave a Comment