Euro 2012: Play-off

Kroatien, Tjeckien, Irland och Portugal säkrade ikväll varsin plats i EM-slutspelet i Polen och Ukraina nästa sommar.

Turkiet – Kroatien:

Ett på förhand väldigt ovisst möte. Men i det första mötet i Istanbul visade kroaterna klass och vann med hela 3-0. Det tog bara två minuter innan bortalaget hade tagit ledningen. Efter en snabb, överraskande frispark fick Ćorluka bollen, och slog ett perfekt inlägg som Ivica Olić satte pannan på. Chocköppning. Mandžukić ökade på ledningen efter en halvtimme, och allt hopp som turkarna kunde tänkas ha haft i den andra halvleken släcktes direkt när Ćorluka gjorde 3-0 efter 51 minuter.

Den andra matchen blev därmed aldrig någon riktig rysare. Mållöst i Zagreb, och därmed är Kroatien klara för EM!

Tjeckien – Montenegro:

Det första mötet spelades i Prag. Tjeckerna hade mycket boll i den första halvleken och kom till en del chanser, men det var fortfarande mållöst efter 45 minuter. Spelgeniet Rosický spelade fram Pilar efter 63 minuter, och Viktoria Plzeň-anfallaren gjorde inget misstag. Rosický slog sedan också frisparken som Sivok nickade in på stopptid. En spik i montenegrinernas kista.

I returmötet i Podgorica kämpade Montenegro förgäves för att göra det hela spännande. Efter en fruktlös offensiv gjorde istället tjeckerna matchens enda mål i den 81:a minuten genom Petr Jiráček. Därmed går Tjeckien till EM-slutspelet!

Estland – Irland:

Två lag som i varje fall jag kunnat unna ett slutspel när kvalspelet drog igång. Estland kunde nå sitt första slutspel, men som ung fotbollsnation (och nation) så spelade nog nerverna in lite för mycket. Irländarna skojade hem mötet i Tallinn med klara 4-0 efter två mål av Robbie Keane, ett från Keith Andrews, och ett av John Walters.

Irländarna hade sedan aldrig några problem med att säkra EM-platsen på hemmaplan. Returmötet slutade 1-1 efter mål av Ward och Vassiljev.

Bosnien & Herzegovina – Portugal:

Första matchen i Zenica dominerades till största delen av portugiserna, som dock inte lyckades få in någon boll bakom Begovic. Ibišević missade sedan en gyllene chans på stopptid i den andra halvleken, och efter ett mållöst resultat kändes det ganska öppet inför returmötet i Portugal.

Portugiserna rivstartade på hemmaplan. Efter bara sju minuter vann man en frispark på offensiv planhalva. Fram stegade Cristiano Ronaldo, som med ett jätteskott gav hemmalaget ledingen. Frågetecken får dock sättas runt Begovic placering och reaktionshastighet.  Efter 23 minuter ökade Nani på ledningen till 2-0 med ett läckert långskott. Džeko hade en nick i ribban, Misimović testade skott från nära håll, men det såg inte ut att vara bosniernas kväll. I den 39:e minuten får dock BiH straff. Den assisterande domaren flaggade för handboll på Coentrão efter en nickduell i Portugals straffområde. Svårbedömt, även efter att ha sett reprisbilderna. Fram stegade Misimović, som säkert placerade in en reducering. Lite spänning i matchen, och fortsatt bosniskt hopp inför andra halvleken!

Ett hopp som kanske släcktes i den 53:e minuten. Ronaldos andra mål för matchen. Minuten därpå blev också Lulic utvisad, efter att ha pratat till sig ett andra gula kort. Hoppets låga fortsatte dock att brinna för bosnierna efter att Spahić reducerat i den 65:e minuten, efter slarvigt portugisiskt försvarsspel.

Några minuter senare kom dock 4-2, av Postiga. Det hann även bli 5-2 och 6-2 innan det hela var över.

Efter en rafflande match står alltså Portugal som segrare, och de går till slut vidare till EM-slutspelet!

Leave a Comment