Everton slår United i premiären

Första omgången fullbordades ikväll när Everton tog emot Manchester United och mycket handlade på förhand om man skulle få se Rooney och Van Persie från start. Så blev inte fallet utan Van Persie startade på bänken. Manchester United startade alltså med följande lag, De Gea; Valencia, Carrick, Vidic, Evra; Kagawa, Cleverly, Scholes, Nani och Rooney som offensiv central. Welbeck ensam på topp. Everton startade med Howard; Hibbert, Jagielka, Distin, Baines; Osman, Neville, Gibson, Pienaar; Fellaini och Jelavic.

Matchen började i ett trevande tempo där United försökte att hålla i bollen och Everton satte en hög aggressiv press från början, och det lönade sig. Fellaini hade ett skott efter ca 15 min i stolpen och United hade lite problem att få något etablerat anfall. Det var även en början som verkligen visade att det var Premier League som man tittade på och inget annat. Både Nani och Scholes drog på sig varsitt gult kort tidigt och det smällde en hel del. Men matchens första svettiga räddning skulle komma efter 25 minuters spel. En Everton hörna boxades ut av De gea och då dök Pienaar upp på returen och nickade tillbaka den. De gea lyckades precis tippa bollen över ribban. Uniteds första chans kom efter 28 minuter då man fixade en frispark 2-3 meter utanför straffområdet. Rooney, som gör sitt 10onde år som spelare i Premier League, sköt och tvingade Howard till en vass enhandsräddning. Pienaar fortsatte att skapa för Everton och var ytterst nära att ge hemmalaget ledningen efter lite mer en halvtimman spelad. Ett lågt skruvat skott letade sig igenom försvaret hos united och en reaktionssnabb räddning från De gea höll bollen fortsatt utanför mål. United gick inte alls att känna igen under de första dryga 40 minuterna. Man vårdade inte bollen alls och kom sällan till farliga chanser. Sedan började man så småningom att vakna och både Rooney och Welbeck fick varsitt bra läge på kort tid. Den sistnämnde var närmst att ge sitt lag ledningen men bollen smet strax utanför stolpen. En tämligen chansfattig första halvlek ändrade form i slutet. Osman testade De gea två gånger om men den spanska målvakten briljerade i bägge lägen. Först var det ett skott som han gjorde en bra räddning på, och sedan en frispark som tog en touch i muren. De gea var dock med på noterna och lyckades få upp en näve och tippa till hörna.

En underhållande halvlek som dock slutade mållös var till enda. De gea räddade verkligen United flera gånger om och såg oerhört stabil ut. En halvlek som dominerades av Everton och det hade absolut inte varit orättvist om de hade tagit ledningen. United var som sagt bleka och gick inte riktigt inte att känna igen. Visserligen ett nykomponerat försvar men de är ju inte dem som skapar chanserna. Inga byten i halvlek.

Andra halvlek han knappt börja innan Everton var återigen nära att ta ledningen, och igen var det Osman som var framme och hotade. Ett inlägg nickades ner av starke huvudspelaren Fellaini och Osman drog till på halvvolley. Dock rakt i ribban sett med everton ögon. Efter 58 minuters spel så skulle också det 1-0 mål komma som hade hängt i luften så länge. Hörna från everton hittade Fellaini och han vann sin luftduell mot Carrick och tryckte in 1-0. Uniteds första chans i andra halvlek skulle dröja på sig men när den kom så var det otroligt nära. Efter 67 minuter så linkade United upp ett fint anfall som tillslut hamnade hos Valencia på högerkanten. Inlägget skapade kalabalik i straffområdet och hamnade tillslut hos Cleverly i bortre delen av straffområdet. Med tämligen öppet mål skulle bollen bara petas in men som så många gånger för i denna match så var Phil Jagielka i vägen. Den här gången på mållinjen! Och precis efter de så kom matchens första byte då Welbeck lämnade planen och Robin Van Persie fick göra debut. United fortsatte att vara blekt och kom sällan fram till några avslut. Att hålla i bollen var inga problem men everton försvarade sig väl och gjorde det svårt för United. I den 90onde minuten så var det dags för ytterligare en debut. Nyförvärvet från Rangers Steven Naismith kom in för Jelavic som var tvungen att kliva av p.g.a. skada.

Men Everton håller undan och tar en väldigt stabil seger. Det var en rättvis seger som bärgades och United förlorar en premiärmatch för första gången på många år. Fellaini och Jagielka är de som utmärker sig mest hos Everton och räddar hemmalaget flera gånger om. De gea är den bästa i United och var tämligen chanslös vid målet och kan absolut inte klandras för det målet. En premiär som lämnade en hel del att diskutera hos bägge lagen. Ska Everton kunna plocka poäng i början av säsongen och vad måste United ändra på för att vinna?