Fa-cup kollen

Hejsan, tänkte ta och uppdatera er lite om hur det går i FA-cupen.

De lagen som är vidare till fjärde rundan (sextondelsfinal) är
Southampton  Ipswich Town
Reading  Burnley
Derby County  Doncaster Rovers
Cardiff City  Leicester City
Stoke City  Arsenal
Notts County  Wigan Athletic
Scunthorpe United  Manchester City
West Bromwich Albion  Newcastle United
Everton  Birmingham City
Accrington Stanley  Fulham
Bolton Wanderers Sheffield United
Portsmouth  Sunderland
Preston North End  Chelsea
Aston Villa  Brighton & Hove Albion
Wolverhampton Wanderers Crystal Palace
Tottenham Hotspur  Leeds United  (Detta är den officiella lottning)

Som ni kan räkna ut så är det flera storklubbar som redan är ute. Manchester United åkte ut hemma mot Leeds med 1-0 som säkert ingen har missat. Liverpool åkte ju ut mot Reading hemma efter 1-1 efter full tid och 1-2 när förlängningen var slut och Liverpools hemska säsong fortsätter att gå dåligt. West ham åkte ut hemma mot Arsenal med 1-2 efter att Arsenal lyckades vända på matchen på endast ett par minuter sista kvarten utav matchen. Championship laget Middlesbrough åkte ut hemma mot Manchester City med 0-1. Erik Edmans Wigan slog ut Hull med klara 4-1, Aston Villa slog ut Blackburn med 3-1.

FA-cupen är världens äldsta fotbollsturnering som startade säsongen 1871-1872 och har efter detta spelats årligen i England. Lagen som får vara med är de lag som spelar i division 11 och upp. Säsongen 07-08 så var de 731 lag som deltog och då blev FA-cupen världens största nationella fotbollsturnering. Finalen spelas numera på den ädla arenan Wembley som tar ca 90 000 personer. Men det har inte alltid varit så, finalen spelades på olika arenor i början utav 1900-talet och efter att cupen hade ett fyra års uppehåll på grund av första världskriget spelades den stamford bridge. Sen kom år 1923 och då började den årliga traditionen med att spela på Wembley. Men som ni kanske vet så har Wembley rivits ner och byggts om på nytt och mellan åren 2001-2006 spelades den på Millenium stadium och år 2007 kunde den åter igen spelas på nybyggda Wembley. Regerande mästare är Portsmouth som finalslog cardiff med 1-0.

Vad vinner man då? Jo förutom ära så vinner man prispengar och en plats i Uefa cupen, eller Europa League som den nu heter. Skulle det lag som vinner redan vara kvalificerade för Uefa cupen så går det till det lag som kom tvåa. Men skulle även detta lag redan vara klart för uefa cup spel nästa säsong så får det lag som kom högst upp i Premier League utan att kvalificera sig den platsen. Prispengarna börjar redan i den allra första omgången, alltså kvalet. Givetvis så ökar pengarna ju längre man kommer och vinnaren får 900 000 pund, vilket är ungefär 10 489 860 kr plus att man får pengar för tv och radio-rättigheter. Så det är inte fy skam att vinna eller komma långt i denna turneringen.

Manchester United leder maratontabellen med 11 vinster tätt följda av Arsenal på 10, totalt sett så har 54 klubbar vunnit turneringen.

Leave a Comment