FC Groningen 2 – 2 AFC Ajax

Det var ett sargat Ajax som idag spelade ligapremiär borta mot FC Groningen. Luis Suárez och Jan Vertonghen var båda avstängda efter Supercupen, dessutom var bland annat Eyong Enoh och Rasmus Lindgren skadade. Så det var med denna elva Ajax startade matchen:

Stekelenburg
van der Wiel Alderweireld Oleguer Anita
Aissati de Zeeuw de Jong
Eriksen El Hamdaoui Emanuelson

Första halvlek var lite sådär spelmässigt. Ajax hade ett litet övertag, men inga jättechanser. Demy de Zeeuw och Siem de Jong tog tag i mittfältet, men deras kollega Ismail Aissati uträttade lite.
de Zeeuw hade flera frisparkar, ett par av dem var farliga, men det var främst Urby Emanuelson som skapade chanser där han flög fram på sin vänsterkant och vände ut och in på den stackars högerbacken Maiken Kieftenbeld. Men hans inspel nådde aldrig Mounir El Hamdaoui som gjorde sin debut för Ajax.
Tempot var stundtals lågt under den första halvleken, men runt en halvtimme in i matchen började intensiteten öka efter att domaren Bas Nijhuis missat några frisparkar.

Ajax pressade märkbart hårdare och högre upp i planen direkt i andra halvlek. Och det skapade chanser direkt, El Hamdaoui slog ett lurigt inspel som tillslut renderade i en hörna, som i sin tur ledde till ett skott från Christian Eriksen.
Fem minuter in i halvleken slog Maarten Stekelenburg en lång inspark som nickskarvades av Siem de Jong till El Hamdaoui. Fri med målvakten gjorde han inget misstag, utan stötte in bollen med en yttersida i bortre hörnet. Stekelenburgs insparkar har länge varit ett anfallsvapen för Ajax, i cupfinalen mot Feyenoord gjorde de Jong mål, assist stod Stekelenburg för.

Aissati var bättre i andra, var mer spelbar och delaktig. Han fintade sig förbi sin kille och slog en magnifik passning till El Hamdaoui, som tyvärr slog en dålig passning till Emanuelson och slösade bort läget.
Ajax press fortsatte, Emanuelson tog sig förbi återigen och pangade på ett hårt skott som Luciano i Groningens mål fick styra ut till hörna.

de Zeeuw hade tagit åt sig en tillbakadragen roll som ankare i andra halvlek, och låg lite bakom de andra mittfältarna och anfallarna. Med en timme spelad fick han bollen och slog en passning rakt igenom försvaret till El Hamdaoui som vände upp och med en yttersida slog in 2-0. Det var första gången en debutant i Ajax gjorde två mål sen Ole Tobiassen gjorde det 1997.

Efter målet bytte Groningen in sin duktige slovenske anfallare Tim Matavz, och då började de kontra farligt. Dusan Tadic fick ett jätteläge, helt ren i straffområdet sköt han högt och snett över. I samband med det sprang en supporter in på planen, men snabbt ut igen innan han blev nertacklad av vakterna.
I eftervågorna av Tadic chans reducerade Matavz, framspelad av just Tadic. Strax efter målet skulle Stekelenburg ta upp en boll i skopan, men Oleguer rensade bort den samtidigt, och råkade träffa Stekelenburg med sparken. Målvakten knockades och låg medvetslös några sekunder, men kvicknade till, och valde att stå de resterande tio minuterna.

Ajax valde att försöka flytta upp spelet, men Groningen fixade en hörna med fem minuter kvar, Stekelenburg räddade första nick, men returen lyckades Nicklas Pedersen snubbla in via stolpen, ett klassiskt Petter Hansson-mål.

2-2 blev slutresultatet, och Ajax grämer sig förstås då de nog förtjänade tre poäng. Men det är ju 33 matcher kvar att ta igen det på. PSV slog Heerenveen med 3-1, Ola Toivonen gjorde två av målen. AZ spelade 1-1 borta mot NAC Breda, FC Twente 0-0 mot Roda JC och Feyenoord vände och vann mot FC Utrecht med 3-1.

Spelarbetyg:

Stekelenburg | ++ | Bra insparkar som leder till ett mål, men borde nog kunnat hålla bollen vid i alla fall ett av Groningens mål.

van der Wiel | ++ | Inte så delaktig i spelet. Bra defensivt, men brukar tillföra mer offensivt.
Alderweireld | +++ | Kung i luften, och fina krossbollar.
Oleguer | ++ | Lyckades knocka egen målvakt, men i övrigt stabil.
Anita | ++ | Ibland lyser orutinen igenom, men pigg och offensiv.

Aissati ut ‘79 | ++ | Lyckades höja sig i andra halvlek, men värdelös i första.
de Zeeuw | ++++ | Bäst på plan. Håller ihop laget och bär upp mittfältet. Smart och jobbar alltid hårt. Flera bra frisparkar också.
de Jong | +++ | Kämpar och kämpar, och gör en del fina passningar och löpningar.

Eriksen | ++ | Löper, men rätt osynlig större delen av matchen.
El Hamdaoui | +++ | En typisk målskytt, försvinner ur matchen, men dyker upp och gör två mål för att sen försvinna igen.
Emanuelson | +++ | Bäst på plan i första halvlek. Dribblar ofta och bra, kommer alltid förbi med sina finter. Mattades av på slutet och försvann lite ur matchen.

Zeegelaar in ‘79 | Spelade för kort tid för att betygsättas.