Förbundskaptensförbannelsen fortsätter för Spurs

Den elfte februari lekte Tottenham med Newcastle på hemmaplan och vann med 5-0. Detta var tre dagar efter det att Fabio Capello valt att säga upp sig som förbundskapten för England och spekulationerna kring Tottenhams manager Harry Redknapp som ny chef för det engelska landslaget har snurrat med oförminskad styrka sen dess. Detta kan inte sägas ha påverkar Tottenham positivt, då man sedan dess har tre raka förluster i ligaspelet. På lördagen var det formstarka Everton som tvingade Redknapps mannar att kapitulera efter att kroatiske nyförvärvet Nikica Jelavic avgjort med matchens enda mål.

Tottenham Hotspur har länge legat i ett slags ingenmansland i tabellen på tredjeplatsen. En plats som innebär direktkvalificering till Champions League och som är guld värd för en klubb som Tottenham. Den lugna och undanskymda tillvaron på tredjeplatsen är dock på väg att bli ett minne blott efter att Spurs på lördagen åkte på den tredje raka ligaförlusten mot ett disciplinerat och heltaggat Everton. En intressant kuriosadetalj är att senast Tottenham förlorade tre raka ligamatcher var hösten 2008 och då ledde det till sparkandet av den dåvarande managern Juande Ramos. Nu tror jag att Harry sitter i orubbat bo på White Hart Lane, i alla fall tills dess att FA:s David Bernstein hör av sig och vill snacka allvar om förbundskapensryktena.

Att Tottenham skulle bli det spelförande laget med mest bollinnehav i lördagens match kom inte som någon överraskning och den slipade räven David Moyes hade precis den gameplan som behövs i ett sånt läge. Ett kompakt liggande mittblock med rejäla överflyttningar till bollsida, att falla av och fördröja när Spurs kom rättvända och en furiös press när de var felvända.

 När det gällde offensiven i den första halvlek så kom mycket att handla om den 26-årige bosniskfödde kroaten Nikica Jelavic. Efter ca 20 minuters spel så satte han belgaren Fellaini i ett läge som tvingade fram en benparad från Tottenhams målvakt Brad Friedel. Bara minuten senare så var det dags igen. León Osman stod för ett briljant förarbete när han först gjorde bort Kaboul innan han kunde lura både mittfältaren Sandro och Ledley King med en snygg framspelning till Jelavic som elegant och kliniskt satte bollen bakom Spurs amerikanske burväktare.

I den andra halvleken satte Redknapp in, den från Everton värvade, Louis Saha. Detta var något som väckte uppmärksamhet då Harry Redknapp innan matchen sade sig ha gjort ett gentlemannaavtal med David Moyes om att Saha inte skulle spela i matchen. Nu får man ju nog i ärlighetens namn säga att gentlemannaavtal av den typen nog inte riktigt funkar i Premier League, då får man nog se till att ha det skrivet på papper.

I övrigt blev det spel mot ett må i andra halvlek och det vara bara ett heroiskt spelande Evertonförsvar och en stabil sista utpost i Tim Howard som kunde förhindra ett framstormande Tottenham att göra mål i den här matchen. I andra halvlek hade Everton ett enda skott på mål medan Tottenham hade 17 skott. Förutom Saha så bytte Reknapp även in Van der Vart för att få extra tyngd framåt. Moyes å sin sida vidtog mått och steg för att stärka upp defensiven och bytte ut yrvädret Drenthe mot den något mer solide Rodwell.

På övertiden kulminerade Tottenhams press. I den 93:e minuten spelade Modric fram van der Vart, vars fräsande skott styrde på en försvarare och hamnade ovanpå nättaket. På den efterföljande hörnan körde Spurs en kort variant där Modrics inspel nådde Saha som träffade stolpen, då hade matchuret tickat fram till den 95:e minuten. Det hade varit ett ödets ironi, modell större, om den före detta Evertonspelaren hade lurat Toffees på segern trots tränarnas s.k ”gentlemannavtal”

För Tottenham blir det till att omgruppera sig och skaka av sig ”förbundskaptensförbannelsen”. Detta är nu ett måste om man vill säkra direktkvalificering till Champions League, detta eftersom den eviga trätobrodern Arsenal nu skuggar i tabellen. För Everton så är man nu uppe i tio matcher utan förlust och är i och med segern bara två poäng bakom svänggänget Liverpool, som man dessutom möter i ett laddat derby nästa vecka.

Det återstår många kapitel att skriva denna säsong och både Everton och Tottenham kommer säkert att spela huvudrollen i flera av dem.

Leave a Comment