Fotboll är inte bara pengar

Det finns de som gnäller över hur kommersialiserad dagens fotboll har blivit. Det finns de som inte längre tycker det är fotboll, utan bara geschäft. Det finns de som klagar utan att göra något. Och så finns det de som faktiskt gör något åt det. Five Pound Football Club tillhör den senare kategorin.

Många av de riktigt stora klubbarna i Europa lever på pengar som egentligen inte finns. Manchester United, Barcelona … listan kan göras lång med klubbar som hade haft stora problem om de behandlats som vanliga företag.

Även längre ner i divisionerna i Europa satsas pengar som inte finns på kortsiktiga framgångar. När framgångarna uteblir kommer ekonomiska problem som ett brev på posten. Eller som ett mail i mailboxen kanske vi ska kalla det numera.

Five Pound Football Club började med att ett gäng fotbollsfans fick idén att samla så många fotbollstokiga som möjligt, få dem att satsa fem pund (ca femtio kronor) för att ta över en brittisk klubb i en lägre division. Målet är att följa klubben och stötta den för at försöka få den att kliva allt högre i divisionerna utan ekonomisk ”doping”.

Idag består gruppen av närmare 600 personer, och de har även valt en klubb att ta över. Klubben är Monmouth AFC i Wales div. 2. Målet är att bli delägare enligt den tyska modellen 50+1 procent.

Monmouth är en klubb som aldrig nått någon större berömmelse. Istället är staden mest känd för att den engelske kungen Henrik V – känd från Shakespeare får vi väl säga eftersom han aldrig var med i TV – och att Charles Rolls, en av grundarna till Rolls Royce, bodde i staden. För den som är bevandrad i europeisk medeltidslitteratur är staden även känd som hemvist för Geoffrey av Monmouth, den munk som redan på 100-talet för första gången nedtecknande berättelsen om Kung Arthur, samt Kung Lear.

Monmouth Town antas ha spelat sin första match 1905, men det är inte helt styrkt eftersom källorna är oklara. Det finns uppgifter att fotboll spelats i staden redan tidigare, men bevis finns för att klubben spelat matcher säsongen 1905/1906.

Klubbens största meriter är sannolikt segern i Monmouthshires amatörcup 1958. Klubben har deltagit i FA-cupen en gång, 1965. Då åkte man ut redan i preliminärrundorna mot Llanelli.

2007 lyckades klubben för första gången någonsin att ta sig upp i det Walesiska nationella ligasystemet. Säsongen 2010/2011 vann laget division 3, och återfinns nu i division 2 (motsvarar tredje divisionen) som man i skrivande stund leder.

Nu har laget alltså gått in i en ny och spännande . Projektet Five Pound Football Club och samarbetet med Monmouth är intressant inte bar för klubben utan för brittiska media. Vem vet – kanske det här vore en idé för svenska fotbollsfans att ta efter?

Leave a Comment