Fotboll är mer än bara fotboll

Ni som läser detta har kanske en fotbollsmatch på näthinnan, kanske gårdagens toppmatch? En repris på en gammal goding från den tid då Roy Keane fortfarande utövande sin benbrytar fotboll för Manchester United, en korpen match eller rentav, en match som du själv har spelat. Vi har alla gråtit när det har gått dåligt för vårt lag, och vi har alla gått glada till våra jobb och skolor när det gått bra för vårt lag. När det har gått dåligt för vårt lag så har det gått sämre i vårt privatliv. När det har gått bra för vårt lag så har de också varit enklare att hantera vardagen. Jag kommer ihåg att jag i tårar såg ett Manchester United lyfta upp Champions League pokalen i Moskva för 2 år sen. Och jag tror att det är många av er därute som sitter på samma minnen.

När gick fotbollen från att just vara fotboll, till att vara så mycket mer, när blev fotbollen som en nödvändig drog för att klara vardagen? När var det vi började gråta av sorg men också lycka när vi följde vårt lag? När var det, fotbollen blev livets mening?

I början när fotboll just bara var fotboll. En oskyldig sport utövad av miljoner coh åter miljoner människor runt om i världen. Bara sammankopplade genom fotbolls kontaktnät. Industriarbetare som på sina raster och fritid spelade fotboll har kopplats ihop med affärsmän som trixar misslyckade kontrakt i papperskorgen, med de barn som använder den kinesiska muren som bollplank.  Redan för 2700 år sedan spelade man fotboll i Kina, det var troligtvis där själva sporten, livsstilen och drogen fotboll uppkom. Men också grekerna och egyptierna spelade fotboll på sin tid. Med andra ord fotboll är en jävligt gammal sport och den har satt sina spår i tiden. På medeltiden i England till exempel, så delade man upp sig i lag efter yrken, bagare mot industriarbetare och vise versa. Fotbollen på den tiden hade ofta inga reglar och det var vanligt att man spelade tills blodet rann och ben bröts, därav påståendet att Engelsmännen än dag spelat benbrytar fotboll.

Men vad är fotbollen i dagens samhälle? Jag vill och kommer våga påstå att fotbollen har växt till den grad att det inte längre bara är en sport, det är en religion. Miljoner och åter miljoner människor följer, bedriver och studerar sporten fotboll. Det är utan tvekan den mest populära sporten i världen och i Brasilien, Argentina och England finns det till och med olika sorters institut som studerar sporten fotboll och hur den reflekterar vårt samhälle. De kristna kyrkorna har till och med varit med och stöttat och bildat vissa av de fotbollsklubbar som finns idag! Till exempel de två engelska klubbarna Aston Villa och Everton. Kyrkan tyckte nämligen att fotboll var ett sätt att förhindra socialt förfall i samhället. Alla fotbollsspelare samlas under denna religion (fotbollen) under samma regler. Alla spelar på samma villkor. Katoliker, protestanter, kristna, muslimer, judar, buddister och anhängare till andra sorts religioner samlas som vänner under en sport som enat en hel värld just fotbollen.  Alla dessa anhängares religioner ställer sig också bakom sporten. Maradona fick hjälp utav ”guds hand” i matchen mot England i VM 1986, Jesus har beskyddat lag från att släppa in mål och Allah har hjälpt Saudiarabien och Israel till VM slutspel på 1990 talet (enligt fans, spelare och supportrar).

Om man nu väljer att som jag instämma i att fotboll är en stor religion som enar alla de andra kan man se det så här, själva taktiken i fotbollen är Gud. För man har så otroligt mycket variationsmöjligheter i spelet. Det finns en ide, taktik som passar alla människor oavsett kultur, hudfärg och tro.   Man kan jämföra spelarna som budbärare, de sprider lycka och harmoni i världen. De har en otrolig makt över dess folk(supportrarna), budbärarna talar och folket lyssnar till vad de har att säga. Att de före detta spelarna blir som martyrer och helgon. Varje person har sitt eget helgon. Inget kan bestämma vem som räknas till helgon eller ej. Det är den enskilda personens val.

Fotbollslagen har liksom de andra religionerna sina bönetempel, i form av arenor istället för kyrkor och moskéer. Old Trafford och Camp Nou är platser som är minst lika heliga för fotbollssupportrarna som en kyrka är för de kristna och en moské för muslimerna.  Ja, fotboll är inte längre bara en sport, ett tidsfördriv, och ett beroende framkallande spel som är så lätt att älska. Nej fotbollen är inte längre bara fotboll, det är en religion och vem vet, det kanske till och med är, livets mening.

Karl-Henrik Karlsson

2 Comments

  1. Dmelander

    Försökt förklara för min familj detta men ingen fattar de :/

  2. nur

    Fotboll? är jag kär 🙂

Leave a Comment