Fotbollsgalan 2010

Så är det dags igen.
Ligan och cupen är avgjord.
Nu återstår bara att hylla de enskalda spelarna som gjort sig förtjänt av det.
Ni vet vad ja pratar om Fotbollsgalan. För en gång skull utan Adam Alsing som enligt mig åtminstone inte direkt varit någon bra programledare för galan. Hoppas nu bara att Peter Jidhe kan göra det bättre och snälla undvik pinsamma skämt som ingen förstår.

Som vanligt tjuvstartar galan innan sändningen genom att dela ut en del priser innan hitills har följande priser delats ut.

Årets tränare:
Herrar: Roland Nilsson, Malmö FF
Damer: Martin Sjögren, Ldb FC Malmö

Kommentar: Båda två är värdiga vinnare i år. Roland Nilsson har gjort ett kanon jobb med att få MFF att till slut få ett fungerande lag. MFF har alltid haft truppen för att vinna guldet men har som oftast inte riktigt fått ut allt ur spelarna i år lyckades Rolle med det och då kom också guldet som ett packet på posten. Vad gäller Sjögren tycker jag det är roligt att Malmö äntligen får guld på damsidan efter alla år dem haft bra lag utan att lyckas nå ända fram.
Bara en fråga varför delar vi alltid ut det här priset till Svenskamästarnas tränare? I år var det vällförtjänt men andra har man verkligen frågat sig vad det är frågan om. Är det dags att inte bara se till titlarna utan även till vad man haft för resurser?

Årets domare:

Herrar: Markus Strömbergsson, Gävle
Damer: Jenny Palmqvist, Göteborg

Kommentar: Har inte sett dem tillräckligt för att bedöma dem. Skönt åtminstone att inte herrpriset gick till Frankrikes räddare i nöden (Martin Hansson).

Årets nykomling:

Ivo Pekalski, Malmö FF

Årets genombrott:

Antonia Göransson, Kristianstad/HSV

Kommentar: Alltid intressant pris ska bli spännande att följa båda två. Pekalski var aldrig hotad som rets nykomling och det förvånar mig inte det minsta att det just är en Malmö spelare som tar hem det här priset.

Nu är det en halvtimme kvar tills det sprakar igång i rutan och naturligtvisst är jag med er här på oraklet under hela sändningen.

Då är TV-sändingen igång nu åker vi.

Årets Allsvenska spelare. Skönt att vi har ett sånt här pris. Det här ska Gerndt vinna.

Herrar: Alexander Gerndt
Damer: Manon Melis

Kommentar: Inte alls oväntat Gerndt har verkligen dominerat Allsvenskan i två helt skilda klubbar. Ingen är mer värdig det här priset om ni frågar mig. Melis är inte heller någon stor överraskning.

Nu börjar röstningen för årets mål. Det här ska Linus Hallenius vinna försök sätta bollen ur den vinkeln på volly efte att ha skippat bollen över backen.

Helsingborg och KFUM Örebro firar sina guld i Svenskacupen på herr och damsidan. Man gråter nästan som Bajare när man tänker på hur nära det var att det var Söders stolthet som stod där.

Går in på Afttonbladets sidaoch blir förband över att ytterligare priser delats ut utanför sändning. Undrar varför vi ens längre ska sända det här?

Årets back:

Herrar: Olof Mellberg, Olympiakos
Damer: Charlotte Rohlin, Linköpings FC

Kommentar: Mäster Olof blir som vanligt året back. Skulle vara kul med lite omväxling också.

Årets målvakt

Herrar: Johan Wiland, FC Köpenhamn
Damer: Sofia Lundgren, Linköpings FC

Kommentar: Kul att Wiland får priset. Han har verkligen spelat bra för FCK framförallt i Champions League där man är nära att ta sig vidare till ett slutspel och har dessutom varit nära att slå världslaget Barcelona av bara farten.

Årets mittfältare

Herr: Pontus Wernblom
Dam:
Carline Seger

Kommentar: Seger var väntad men riktigt roligt med Wernblom. Pontus har verkligen klivit fram i landslaget och har visat att svenska mittfältet inte längre handlar om Svensson VS Källström. Dessutom är Wernblom en skön lirare som alltid säger vad han tycker och vi som journalister älskar denna sköna citatmaskin. Vad gäller Seger ja det är svårt att argumentera emot att hon är Sveriges bäste miitfältare på damsidan.

Fotbollenshederspris

Delas ut av Johan Cruyff som verkligen är en av de största.
Bob Houghton får priset. Två män, två revolutioner en i världen i vårt eget älskade Sverige.
Den som inte inser vad Houghton betyt för fotbollen i Sverige har bara nosat på ytan. Utan Houghton inget 94, inga IFK Göteborgs framgångar i UEFA Cupen och Champions League, ingen Svenis kort sagt svensk fotboll hade inte sett ut som den gör idag utan Houghton. Jag skulle kunna skriva hur länge som helst om de här mannen. Förra året fick Lennart Johansson priset och frågan vi alla nu måste ställa oss är hur ska vi kunna hitta en person som är lika värd det här priset som dessa båda män. Störste tränaren och störste ledaren inom svensk fotbolls historia.
Föresten jag glömde nämna om jag inte minns fel tränar Houghton idag Indien.

Dags att hylla Malmö två gånger om. Vi kan bara konstatera att just nu ligger svenskfotbolls centrum i Skåne. Vi Stockholmare kan gråta, svära och skrika men att förneka det här vore nog nästan idiot. Vi kan hålla på vilka lag som vi vill men det är alvarligt när vi inte kan gratulera andra lsgs framgångar. Så därför GRATIS MALMÖ X 2.

Årets forward

Herrar: Zlatan
Damer:
Manon Melis

Kommentar: Zlatan börjar bli tjatig men vi kan inte förneka att han verkligen är bäst. Ingen är ens nära honom Toivonen kommer bakifrån men han är inte ens i närheten av Z. Melis har varit riktigt bra hela säsongen för Malmö och det är roligt att vi åtminstone fortsätter få nya storstjärnor på damsidan. Någon som säger emot att Zlatan får komma upp och hämta en lite rund guldpryl senare ikväll? (nej kära läsare jag menar inte vigselringen)

Årets mål
Linuuuuussssss HALLLLENIIUUUUUUSSSSS!!!!!
Det här målet är ett som man bara undrar hur det gick till.
Linus mål har allt fart, finess, teknik och avslut vilket avslut. Frågan är om jag har sett något snyggare.
Jag avundas Genoa som nu får ta del av Linus talang.

Diamantbollen

Therese Sjögran.
Kul med ett trendbrott Melis årets Allsvenska spelare och Forward men Therese får Diamantbollen och det känns riktigt roligt. Vid nomineringen sa jag till och med högt Melis vilket jag alltså fick äta upp. Kul när man kan tro fel i dem här frågorna. Kul för Sjögran att äntligen få sitt SM-guld och även diamantbollen för hon har varit tongivande länge i damfotbollen.

Guldbollen (eller Zlatans hederspris)

Zlatan!

Det börjar bli urtjat nu och frågan är vad som ska till för att han inte få den. Fem gånger har Sveriges stolthet fått det här priset och frågan vi alla ställer oss har vi haft någon större? En sak är säker den dagen Zlatan inte får Guldbollen har han gått i pension eller vad tror ni?

Tack till alla er som förgyllt vår vardag.
Som fått oss att jubla och gråta.
Som vi hyllat och sågat.
Som vi älskat och hatat.
Ge oss nu ett 2011 som blir ännu bättre.

Slutligen säger jag till er som följt bloggen ikväll som min musik idol Nisse Hellberg:
Kul å ses tack å adjö!

Leave a Comment